19 / 04 / 2024

Kubilay Ulu: Türkiye çevreci yatırımlara hız vermeli

Kubilay Ulu: Türkiye çevreci yatırımlara hız vermeli

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, binalarda doğru ısı yalıtım uygulamaları yapıldığı takdirde ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek ısıtma ve soğutma yapılabileceğini vurguladı



Dünyadaki tüm sera gazı salımının yüzde 1.3'üne neden olan Türkiye'nin küresel ısınmaya en çok neden olan ülkeler sıralamasında 13. sırada yer aldığını hatırlatan Ulu, bu nedenle ülkemizde Dünya Çevre Günü'nün kutlama değil mücadele günü olması gerektiğini söyledi. Ulu, daha önce iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Montreal Protokolü'ne taraf olan Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne de taraf olma yolunda adım attığının ve protokol gereği 2012 sonunda ciddi yükümlülükler altına girileceği için çevreci yatırımların hız kazanması gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda en büyük yatırımın "yalıtıma yatırım" olduğunu vurgulayan Ulu, doğru ısı yalıtımıyla konut başına atmosfere yayılan karbondioksit miktarının yarı yarıya azalacağını belirtti. 

Isı yalıtımın önemini bizden çok daha önce fark eden Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kişi başı ısı yalıtımı malzemesi tüketimi Türkiye'nin 10-12 katı kadar... Ülke olarak geleceğimizi düşünerek ısı yalıtımına önem vermemiz gerekiyor. Bu noktada düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredilerinin yanı sıra yalıtım ürünleri ve uygulamalarında KDV'nin yüzde 1'e inmesini bekleyen yalıtım sektörü, bu uygulamanın tüketiciler ve uygulayıcılar için önemli bir teşvik olduğunu düşünüyor. Ayrıca az enerji tüketene düşük, çok tüketene yüksek fiyat uygulanması da bir başka teşvik yöntemi olarak görülüyor. 

Isı yalıtımının avantajlarını yakalayabilmek de ancak standartlara uygun ürünlerle mümkün oluyor. Çevre dostu XPS Isı Yalıtım Levhaları, yalıtım performansını yapının ömrü boyunca koruyor. Bu sayede bina ömrü boyunca enerji tasarrufu sağlayarak, hem aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyor hem de çevre kirliliği ve küresel ısınma ile savaşıyor. Üstelik ısı yalıtımının maliyeti, bir binanın toplam maliyetinin sadece yüzde 3'ü ila 5'i kadar. Mevcut binalarda ise mantolama uygulamasının ortalama 30 - 40 TL metrekare maliyeti var. Ancak ısı yalıtımı sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini ödüyor. 


Geri Dön