27 / 04 / 2024

Kubilay Ulu: Yalıtımsız binalara yılda 7.5 milyar dolar gidiyor!

Kubilay Ulu: Yalıtımsız binalara yılda 7.5 milyar dolar gidiyor!

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Kubilay Ulu Yalıtımsız binalara yılda 7.5 milyar dolar gittiğini açıkladı



Konutların yüzde 90’ının yalıtımsız olduğunu belirten Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Kubilay Ulu, bu vurdumduymazlığın faturasının her yıl Türkiye’ye 7 milyar 500 milyon dolara mal olduğunu açıkladı.
Yeni yıldan umutlu olduğunu ve yeni binaların ısı yalıtımı olmadan kullanım izini alamayacağını belirten Ulu, Türkiye’deki 17 milyon konutun yüzde 90’ının yalıtımsız olduğunu açıkladı. “Ekonomik ısınmanın tek yolunun yalıtımdan geçer. Bu uygulama faturalara en az yüzde 50 oranında düşüş olarak yansır. Yılda ortalama 100 bin yeni bina yapılıyor. Sadece bunların ısı yalıtımlı olması dahi yıllık 300 milyon dolar enerji tasarrufu anlamına geliyor” diye konuştu.
 
Yalıtımın sanıldığı gibi pahalı ve zor bir uygulama olmadığını anlatan Ulu, şöyle konuştu, "Isı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, yeni bir binada sadece yüzde 3 ila 5’i kadardır ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti etmektedir. Mevcut binalarda ise mantolamanın maliyeti yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metre karede ortalama yaklaşık 30-40 lira arasında değişmektedir."
 
Yapı denetimi hakkındaki kanun değişikliği ile artık kontrolsüzlüğün tarihe karışacağını anlatan Ulu, Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ocak 2011’den itibaren bütün illerde zorunlu hale getirildiğini bildirdi.
Emlakkulisi

Geri Dön