23 / 04 / 2024

Küçük esnaf için büyük adım!

Küçük esnaf için büyük adım!

Gaziantep esnaflarının en büyük sorunu olan sermaye ve tanıtım için Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği düğmeye bastı. Gaziantep'te 2014 yılı içinde 3 bin 320 kişi yeni iş yeri açarken 880 esnaf işi bıraktı.



Gaziantep esnaflarının en büyük sorunu olan sermaye ve tanıtım için Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği düğmeye bastı. Gaziantep'te 2014 yılı içinde 3 bin 320 kişi yeni işyeri açarken 880 esnaf işi bıraktı. İş bırakmalarının çok büyük bir kısmının ise iş ortaklarının anlaşamaması ya da büyümek için yeni iş yerlerinin açılması oluşturuyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odası unutulmaya yüz tutmuş çok sayıda meslek için çalışma başlattı. Fuarcılık alanında da büyük gelişmeler söz konusu. 


Marka şehir Gaziantep'te binlerce küçük esnafın en büyük sorunu kredi ve tanıtım. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu,  Ankara  görüşmelerinde Başbakan'dan küçük esnaflar için büyük müjdeler aldığını söyleyerek, "Küçük esnafı ayakta tutmak ve unutulmaya yüz tutan meslekler için büyük adımlar atacağız" dedi. Küsbeoğlu, Gaziantep'te çok sayıda kafenin olmasını eleştirilecek bir tutum olarak değerlendirerek, "Gaziantep'in birçok tarihi alanı kafe halinde kullanılıyor. 

Bu alanlar butik otel haline getirilebilir. Kafeye karşı değiliz, ancak ailelere hitap edemiyoruz" açıklamalarına yer verdi. 


İŞYERİ AÇMAK İÇİN DESTEKLİYORUZ 


Gaziantep'te 2014 yılı içerisinde 3 bin 320 yeni esnafın kaydının yapıldığını ve 880 esnafın işinden aynldığını açıklayan Küsbeoğlu, "Gaziantep'te 2014 yılı içinde 3 bin 320 esnafın yeni kaydı alındı 880 esnafın da işinden terki gerçekleşti. Ancak terklerin çok büyük bir kısmını yeni iş açmak için işini terkedenler oluşturuyor. Çoğu esnaf ortaklık durumu istemiyor. Ortaklıktan çekilerek işini feshediyor. Sonrasında tek başına kendi işini açmak istiyor. 

Geçtiğimiz yıl bu oranlar daha yüksekti. Mümkün olduğunca iş yerlerimizin büyüyerek açılmasını destekliyoruz. Organize sanayicilerimizin tamamı küçük başlayıp büyüdü. Esnaflanmız bu ayrıntıyı da unutmamalı" dedi. 


EN BÜYÜK SORUN SERMAYE VE TANITIM 


Gaziantep esnafının en büyük sorunlarının sermaye ve tanıtım olduğunu dile getiren Küsbeoğlu, "Esnafın en büyük sorunu sermayedir. Esnafımızın sermaye sorununun yanında diğer büyük bir sorunu ise tanıtımdır. Bu yüzden Gaziantep son yıllarda atılım yaptı ve fuarlara çok önem vermeye başladı. 

Artık birçok alanda pazar genişletmek ve tanıtmak için fuarlara önem veriyoruz. Tüm meslek dallannın fuarlara ihtiyacı vardır. Bunun içinde çalışmalanmız devam ediyor. Mobilya fuan bu zamana kadar hiç olmamıştı. 

Bu fuan gerçekleştirdik ve unutulmaya yüz tutan mobilyacılık sektörünü tekrardan hayata geçirdik. Unutulmaya yüz tutan meslek dallan için hükümetimiz de desteklerini açıkladı. Geçen hafta Ankara'da Başbakan'ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda faizsiz ve uzun vadeli kredilerin müjdesini aldık" açıklamalanna yer verdi. 


Unutulmaya yüz tutmuş birçok meslek dalı olduğunu ve mesleklerin unutturulmaması için hükümetin de desteğini alarak çalışmalar başlattıklannı dile getiren Küsbeoğlu, "Bakırcılık da unutulmaya yüz tutmuştu. Proje ve desteklerle bakırcılık ve sedefçilik tekrardan hatırlandı. Bunun yanında mobilya sektörü ve kalaycılık mesleği de ayru kaderi yaşıyordu. Birçok alanda meslek dalı unutulmaya yüz tutmuş durumdaydı. Amacımız hükümetin de desteğini alarak o meslekleri canlandırmak. Terzileri ve kunduracılan düşünüyoruz ki bu meslekler fabrikasyona dönüşmüş durumda. Terziler ve kunduracılar sadece tamir yapmamalı. Bu küçük esnaflarımıza da destek vermeliyiz" dedi. 


KOLAY MESLEK KAFECİLİK 


Gaziantep'te en kolay meslek olarak kafeciliğin görüldüğünü ve çok sayıda kafe olduğunu ancak ailelere hitap edemediğini vurgulayan Küsbeoğlu, "İş yerlerini kapatan ve emekli olan çoğu esnafımız en kolay meslek olarak kafeciliği görüyor. Kaf elerin bu denli açılması bizim en büyük sorunumuz. 

Kafelerin açılmasına karşı değiliz. Ancak şimdiki kafelerin nerdeyse tamamına yakını sadece gençlerin gidebileceği alanlar. Bey Mahallesindeki tarihi alanlann kafeye hizmet etmesi yanlış. 

Kafe de olsun ancak oralar butik otel olarak kullanılabilir. Gelişi güzel kafe açmaya izin verme taraftan değiliz. Yasada buna dair bir kısıtlama yok. Gaziantep'te ne yazık ki aile kafe anlayışını halen yakalayamadık" ifadelerine yer verdi. 


HER İSTEĞE ZAM VERİLMEZ 


Gaziantep'te çok sayıda odanın zam için başvurularda bulunduğunu ancak vatandaşın öncelikli olarak düşünüldüğünü ve esnafın hammadde zamlan düşünülerek zam karan verildiğinin altını çizen Küsbeoğlu, "Biz oda olarak kafamıza göre zamlar veremeyiz. Zam isteyen birçok oda var. Ancak bizler gerekli araştırmayı yaptıktan sonra başkanlar kumlunun da olum ile zam verebiliyoruz. Ekmekçiler diyor ki zarar ediyoruz zam verin diyor. Biz esnaflann ham madde zamlannı araştınyoruz. 


Ham maddeye ne kadar zam gelmiş kar oranını kurtanyor mu gerekli araştırmalardan sonra zama karar veriyoruz. Bunun yanı sıra esnaflar arasında haksız rekabet de var. Bazı esnaflar aynı ürünü diğerinden daha ucuza satıyor ve kazanıyorsa zam verilmesi çok da doğru olmaz zaten. Biz bu esnaflanmıza öncelikle kendi aralannda bir standart oluşturmasını istiyoruz. Şuanda lokantacılar, fınncılar, ve şoförlerimiz zam istiyor" şeklinde açıklama yaptı. 


ESNAF ÖZEL İSLERİ İÇİN KREDİ KULLANIYOR 


Gaziantep'te yüzde 80 oranında esnafın esnaf kefaretlerden kredi kullandığını ancak işleri için değil özel amaçları için alman kredilerin kendilerini zora soktuğunu ve ödemekte zorluklar yaşattığını söyleyen Küsbeoğlu, "Esnafla nn çoğu kredi kullanmak durumunda kalıyor. Esnaflann yüzde 80'i Esnaf Kefaret'ten kredi kullanıyor. Çünkü faiz oranı düşük ve ödeme süresi uzun. Ancak esnaflanmız bu krediyi kullanırken işi için kredi kullanmıyor özel işleri için krediyi istiyor ve kullanıyor. Şunu görüyoruz ki özel işleri için alınan krediler tekrardan ödenemiyor. İşi için kullanmış olsa işleri daha da canlanacak ve tekrardan ödemesi de kolaylaşacak. Borcu borçla kapatan çok sayıda esnafımız var. Öncelikli olarak da onlar için çalışmalar başlatıyoruz" ifadelerine yer verdi. 


KÜÇÜK ESNAFIN DA YÜZÜ GÜLECEK 


Küçük esnafı korumak için yerıi AVM yasalarının oluşturulduğunu ve küçük esnaflann da AVM'lerde bulundurulması için çalışmalar başlatıldığını belirten Küsbeoğlu, "AVMler için yasalar çıkmış durumda. AVM'lerin içinde yüzde 5 oranında küçük esnafa yer verilecek. Yüzde 5 odanında da unutulmaya yüz tutan meslekler için yer aynlması zorunlu hale getirilecek. AVMler içinde toplamda yüzde 10luk kısımda küçük esnaf için yer aynlmış olacak. Küçük esnafın AVM'ler içinde yer alabilmesi için kiralar da normal fiyatların beşte bir oranına çekilecek. Çarşıda yer alan küçük esnaflarda AVM'lerin çalışma saati gibi akşam geç saatlere kadar çalışabilecek" dedi.


Gaziantep Güneş


Geri Dön