19 / 04 / 2024

Küçük mekanlar için robotik modül!

Küçük mekanlar için robotik modül!

Ori isimli "robotik mobilya", "Bir oda, yüzlerce şekil" sloganıyla yola çıktı. Ori’nin kurucusu ve CEO’su Hasier Larrea, "Yarattığımız bu sistem, robotik teknoloji sayesinde 25-30 metrekarelik dairelerin kullanım alanını iki katına çıkararak fonksiyonalitesini artıyor” dedi.



"Bir oda, yüzlerce şekil" sloganıyla yola çıkan Ori isimli "robotik mobilya" giderek kalabalıklaşan ve insanları küçük dairelerde yaşamaya mecbur bırakan kentler için üretilmiş akıllı bir mobilya. Aslında çıkış noktası, modüler mobilya ile aynı. Yani dar bir alanı en efektif bir şekilde kullanmanızı sağlıyor. Ancak Ori'yi kazandırılan robotik özellikler onun özellikle de bekar yaşayan ve evini aynı zamanda bir ofis veya yaşam alanı olarak kullanan kişiler için biçilmiş kaftan.


MIT Media Lab'da tasarımcı Yves Behar'ın katkılarıyla geliştirilen Ori, tam olarak bir yatak, koltuk, masa, elbise dolabı, kütüphane ve televizyon konsülü olarak kullanabileceğiniz bir mobilya. Harekete geçince farklı mobilyalar haline dönüşme özelliğinden dolayı, adını Japon katlama sanatı origami'den almış. Ori’nin, 17-28 metrekarelik mikro daireler için lüks yaşam sunan müthiş bir fikir olduğu söylenebilir. Ori'nin böyle küçük bir eve kurulması için gerekli olan tek şey bir duvar. Duvara yerleştirilen mobilya, üzerindeki düğme veya akıllı cep telefonunuz yardımıyla harekete geçiriliyor. Düğmeye bastığınızda 1.5 metre uzunluğunda bir bölüm açılarak yatağa dönüşüyor.


Yatağın mobilyaya bitişik olan kısımları gardırop olarak kullanılabiliyor. Düğmeye basıp yatağı ortadan kaldırdığı an mekan genişliyor. Mobilyanın diğer yüzü bir çalışma masası veya televizyon izlemek için kullanılabiliyor.


Ori’nin kurucusu ve CEO’su Hasier Larrea, ABD'de Boston, New York, San Francisco ve Kanada’nın Vancouver kentinde 13 emlak şirketiyle anlaşarak pilot uygulamalarda bulunacak. Larrea’nın hedefi, 2018 yılında Kuzey Amerika'da bin 200 ünite satmak.


Larrea, "Yarattığımız bu sistem, robotik teknoloji sayesinde 25-30 metrekarelik dairelerin kullanım alanını iki katına çıkararak fonksiyonalitesini artıyor” derken, Ori'nin sadece evlerde değil, yatakhanelerde, ofis ve hastanelerde de yaşam ve iş alanından kazanç sağlayacağını belirtiyor.


Geri Dön