23 / 04 / 2024

Küçükçekmece Yarımburgaz'da imar kısıtlaması iddiası!

Küçükçekmece Yarımburgaz'da imar kısıtlaması iddiası!

Küçükçekmece Yarımburgaz Mahallesi'nde imar sorunu yıllardır sürüyor. Mahalle sakinleri arsalarını değerlendirememekten şikayetçi.



İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri olan Küçükçekmece’de bulunan Yarımburgaz Mahallesi sakinleri 2008 yılından bu yana imar mücadelesi veriyor. 1959 yılında kurulan ve etrafında Tema İstanbul, Sinpaş Gyo Bosphorus City, İstanbul Sarayları gibi prestij projelerin bulunduğu mahalle, uzaktan bakılınca saraylar içinde bir gecekondu mahallesini anımsatıyor. İmar kısıtlaması yüzünden mahalleli, arsalarını değerlendiremiyor, evlerinin kentsel dönüşümünü yapamıyor.


Kısıtlama geldi


Yarımburgaz Mahallesi’inin imar hikayesi 2008 yılında başlıyor. Yüzde 22 olarak açılan imara 400-600 metrekare arsa olacak koşulu da eklenince mahalle dönüşümünü tamamlayamıyor. Rezerv yapı alanı iptal davası açmaya karar veren mahalleli, üç yıldır 5. İdare Mahkemesi’nin yollarını aşındırıyor. Şu anda ise imar hakkı hukuki olarak açık ancak ruhsatlandırma kapalı bulunuyor. Arsalarındaki imar hakkını kullanamayan vatandaşlar, belediye tarafından ruhsat da verilmediğinden dolayı ticari anlamda rezerv alanında kalan arsalarını bankada teminat olarak bile gösteremiyorlar. 9 yıldır verdikleri mücadelenin duyulmasını isteyen mahalle sakinleri, yetkililerden kesin bir çözüm bekliyor.


9 yıllık mücadele


Uygulanabilir bir imar planı isteyen mahalleli, Rezerv Yapı alanından doğan kısıtlamaların kaldırılması için verdikleri itiraz dilekçeleri ve yapmış oldukları eylemleri sürdürmeye kararlı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı olarak verdikleri dilekçede taleplerini sıralayan mahalle sakinleri, kendi kültürlerinden kopmadan yerinde ve uygulanabilir bir imar planı istiyor. Kendi anlaşacakları inşaat şirketleri ile anayasal hakları olan imar hakkını kullanmak isteyen mahalleli, evlerine çivi bile çakamıyor.


Çivi bile çakılmıyor


Eskiden Halkalı Çöplüğü olarak bilinen alanda bugün Tema İstanbul’un yükseldiğini belirten mahalleli, çevrelerinde bulunan Bosphorus City, İstanbul Sarayları, Eroğlu İstanbul Lounge ve Soyak Part Aparts projelerinin belediyenin vermiş olduğu özel imar izinleri yaptıklarını ve kendilerinin de bu şekilde bir yaşam alanı istediklerini aktardı.


Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Yarımburgaz Mahallesi Birlik ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Yalçın Kır, “Mahallemizin imar ve diğer tüm sorunları için yıllardır mücadele vermekteyiz. 3 yıldır açmış olduğumuz Rezerv Yapı Alanı iptali davasını hukuki olarak bir zemine taşıdık ve bilirkişiler gelerek mahallede keşif yaptı. 60 gün içerisinde de rapor mahkemeye sunulacak. Bizler de anayasal hakkımız olan imar hakkını elde edene kadar mücadelemize gerek toplu itirazlarla gerekse de siyasi zemine taşıyarak devam edeceğiz. Şu an mahkemeden çıkacak kararı beklemekteyiz. Halkımız için elimizden geleni yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.


Rezerv Yapı Alanı ile ilgili açılan davada en son mahkeme bilirkişi heyeti mahalleye gelerek keşif yaptı. Raporun mahkeme heyetine 2 ay içerisinde sunulması bekleniyor. Yarımburgaz kaderine gün sayıyor.



İstiklal Gazetesi


Geri Dön