25 / 04 / 2024

Kudüs Belediyesi, Araplar için 5 bin konut yapacak!

Kudüs Belediyesi, Araplar için 5 bin konut yapacak!

Kudüs Belediyesi, Doğu Kudüs'te araplar için 5 bin konutluk projeler üzerinde çalışıyor



Kudüs'te, Filistinlilere ait mahallelerde ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yüzlerce eve yıkım kararı çıkartan Kudüs
Belediyesi, bir taraftan da Doğu Kudüs'te Araplar için 5 bin konutluk projeler geliştirdiğini açıkladı.

Kudüs Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, projelerden biri, kentin kuzeyindeki Tel Edasa'da yaklaşık 2 bin konutun yapımını öngörüyor. Projenin yerel ve bölge komisyonlarına da sunulacağı bildirildi.

Bir başka projenin ise yine Kudüs'ün Arap mahallelerinden Beyt Safafa'da, Dir El-Amud ve El-Muntar bölgelerinde 500 konutu kapsadığı ve henüz geliştirme safhasında bulunduğu kaydedildi. Asvahara Arap bölgesinde ise 2500 konutluk bir projenin yerel ve bölge komisyonlarında müzakere edildiği belirtildi.

Açıklamaya göre, Kudüs'ün Cebel Mukabir mahallesinde 172 konut ile kamusal yapılar, Abu Tor'da ilave 50 ve Sur Bahir'de 72 konutluk projeler de değerlendiriliyor.

Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat, belediyenin tüm kesimlerin ihtiyaçlarını gidermek için çalıştığını ve çeşitli mahallelerde, gençleri kente çekmek ve ev satın alabilmelerini teşvik için yeni evlerle ilgili inşaatlara izin vereceğini belirtti. Barkat, "Belediye, Yahudi ve Arap, tüm sakinlerinin ihtiyaçlarını eşit şekilde karşılamaya çalışıyor" ifadesini kullandı.

-DOĞU KUDÜS'TE EV YIKIMLARI SÜRÜYOR-
İsrail, bir taraftan Kudüs yakınlarındaki Gilo yerleşiminde 900 yeni evin yapımına onay verirken, bir taraftan da Kudüs'ün Arap mahallelerinde ev yıkımlarını sürdürüyor.

Dün, Doğu Kudüs'ün El-Bustan ve Silvan mahallelerinde Araplara ait iki ev ile bir garaj, ruhsatsız inşa edildikleri gerekçesiyle yıkıldı. Yıkıma tepki gösteren Filistinliler ile polis arasında çıkan arbedede 7 Filistinli yaralandı.

Böylece son iki gün içinde 4 ev aynı gerekçelerle yıkılmış oldu. Daha önce de El-İsaviyye mahallesinde 2 ailenin evi yıkılmıştı. El-İsaviye'de 14 eve daha yıkım tebligatlarının ulaştığı, böylece buradaki yıkılacak evlerin sayısının 70'e ulaştığı belirtiliyor.

İsrail, Doğu Kudüs'teki evlerin ruhsatsız yapıldığını savunurken, Filistinli Araplar belediyenin ruhsat vermediğini söylüyor.
AA


Geri Dön