27 / 04 / 2024

Kullanım hakkının devri sözleşmesi!

Kullanım hakkının devri sözleşmesi!

Taraflar arasında imzalanacak bir sözleşme ile taşınır ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen hakka kullanım hakkı deniyor. İşte, kullanım hakkının devri sözleşmesi!



Kullanım hakkının devri sözleşmesi!

Türk Medeni Kanununda "intifa hakkı"  olarak düzenlenen taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen hakka kullanım hakkı deniyor. Kullanım hakkı bedelli ve bedelsiz, süreli ve süresiz olarak ayrılan bir hak olarak ifade ediliyor.


Kullanım hakkı bir diğer ifade ile intifa hakkı, taşınır veya taşınmaz bir malın veya bir hakkın kullanım hakkının bir başkasına devredilmesi ile söz konusu oluyor.


Kullanım hakkı devri belirli koşullarda yapılabiliyor. Konuyla ilgili açıklamalar Türk Medeni Kanunu'nun 806. ve 822. maddelerinde yapılıyor. İlgili kanun maddeleri aşağıda yer alıyor.


İlgili Kanun Maddeleri;


Hakkın kullanılmasının devri

MADDE 806.- Sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir. Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebilir.


Devir isteme hakkı

MADDE 822.- İntifa hakkı sahibi, intifakın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilir.


İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü olur.


Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade eder. 


Ev kullanım hakkında, gayrimenkul sahibine kalan hak, çıplak mülkiyet oluyor. Buna göre evi kullanma, evden yararlanma hakkı intifa hakkı sahibinin oluyor. Kullanım hakkı için taraflar arasında sözleşme yapılması gerekiyor. Kullanım hakkının devri sözleşmesi aşağıda yer alıyor;


Kullanım hakkı sözleşmesi örneği..


.... NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE


DAVACI : 

Adı ve Soyadı, 

T.C. Kimlik No:

Adres:


DAVALI : ........ Tapu Sicil Müdürlüğü/.........


DAVA KONUSU : İntifa hakkının terkini


DAVA DEĞERİ : ….......TL


AÇIKLAMALAR :

1- ŞAHSIM, ......... ili, Merkez İlçesi, … mevkii, ... ada, ... pafta, … parsel’de bulunan taşınmazın malikiyim.

2- Bu taşınmaz üzerinde ..........'in intifa hakkı mevcut iken, hak sahibi .../.../2012 tarihinde vefat ettiğinden intifa hakkı sona ermiştir.


Bu sebeplere intifa hakkının terkini için işbu davanın açılması zorunlu olmuştur.


DELİLLER : Tapu kaydı, nüfus kaydı ve her tür delil.


HUKUKİ NEDENLER : TMK. md. 796/2 ve İlgili mevzuat.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ettiğim sebeplerle davanın kabulü ile söz konusu taşınmaz üzerinde kurulu bulunan intifa hakkının terkinine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim. .../.../2013


Davacı 

Adı ve Soyadı

İmza



Kullanım hakkı konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor. Bu hakkın kullanımına ilişkin intifa hakkı sözleşmesinde aksi bir durum olmadıkça intifa hakkı başkalarına devredilebiliyor. Tüzel kişilerde intifa hakkı süre belirtilerek oluşturuluyor. En fazla 100 yılsa sonra intifa hakkı sona eriyor.



Kullanım hakkı nedir?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 



Geri Dön