19 / 04 / 2024

Kullanım hakkının haczi!

Kullanım hakkının haczi!

Türk Medeni Kanunu'nda intifa hakkı olarak yer alan kullanım hakkı gayrimenkulü kullanma ve ondan yararlanmayı sağlıyor. Ancak hak sahibinin borcu dahilinde kullanım hakkı haczedilebilir mi? Kullanım hakkının haczi nasıl olur?



Kullanım hakkının haczi!

Kullanım hakkı başka bir deyişle irtifa hakkı gayrimenkul üzerinde bedelli ve bedelsiz, süreli ve süresiz olarak ayrılan bir hak olarak ifade ediliyor. Gayrimenkulü kullanma ve yararlanma hakkı sağlıyor. Bu husuta en çok merak konusu olan kullanım hakkının haczi mümkün mü sorusunun yanıtı İcra ve İflas Kanunu'nda açıklanıyor.


İlgili Kanun Maddesi;


Madde 83- (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.)

Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.


Bu madde gereğince; borçlu ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktar indirildikten sonra, kalanı haczedilebilir. 


Ancak intifa hakkının haczi,  malın mülkiyetine etkili olmaz. Burada, haciz konusunu, o şeyin hâsılatı, semereleri (örneğin; işleyen kiraları) teşkil eder.


Kullanım hakkının haczi halinde, icra dairesi, adresi bilinen kuru mülkiyet sahiplerine -ilgili üçüncü kişi sıfatıyla- haczi bildirir. Ancak, bu bildirim (tebligat), haczin tamamlanması için zorunlu bir koşul değildir. Bildirim yapılmış olması sadece, ilgili kişinin iyi niyet iddiasında bulunmasını önler.


İcra-i satışa çıkan gayrimenkul üzerinde kullanım hakkı varsa satış sonrasında yeni malik yalnızca kuru mülkiyetin sahibi oluyor. Bu durumda gayrimenkulün intifa hakkı eski mevcudiyetini korumaya devam ediyor. Haciz ve icra yoluyla satış durumlarının hepsinde kullanım hakkı korunuyor. Bunun yerine kullanım hakkını zedelemeyecek yollar kanununla belirleniyor.



Kullanım hakkı sözleşmesinin süresi..

Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 10 (on) yılın bitimine iki ay kala tarafların yeni şartlarda anlaşamamaları halinde, herhangi bir ihtar ve ihbara gerek olmaksızın sözleşme kendiliğinden feshedilmiş sayılıyor.


Kullanım hakkının devri nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön