19 / 03 / 2024

Kullanımı yasaklanan bina için emlak vergisi ödenmez

Kullanımı yasaklanan bina için emlak vergisi ödenmez

Akşam gazetesinden Metin Taş ve Sezgin Özcan emlak vergisi ile ilgili soruları yanıtladı



İstanbul Bakırköy'de içinde konut ve işyeri olan birçok bina 1999 depremi nedeniyle hasar gördüğü gerekçesiyle son 4 senedir belediye tarafından mühürlü durumda. Aynı binada olmasına rağmen belediye, konut olarak kullanılan bölümlerin kullanımına izin veriyor, fakat işyeri sahiplerinin binaları terk etmesini zorunlu kılıyor.
Bakırköy'deki bu mühürlü binalardan ikisinde bizim de biri konut, biri işyeri olarak kullanılan 2 dairemiz var. Bu daireler için emlak vergisi ödememiz gerekiyor mu? Açıklamanız için şimdiden teşekkür ederim.
Fatma Erdoğan

Belediyenin kamusal çıkarları dikkate alarak önlem alması sevinilecek bir şey. Ancak aynı binada bulunan konutlara izin verip işyerlerine kullanım izni verilmemesi bize özgü bir tuhaflık. Sorunuza gelince, Emlak Vergisi Kanununun 9. maddesine göre, oturulması ve kullanılması kanunların verdiği yetkiye dayanılarak yasak edilen binaların vergileri, mükelleflerce, keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine, bu olayların vukua geldiği tarihlerden sonra gelen taksitlerden itibaren bu hallerin devam ettiği sürece alınmaz.  Buna göre, ilgili belediyeye bildirimden bulunmanız koşuluyla emlak vergisi ödememeniz gerekiyor. Hatta bize göre, binaların belediye tarafından mühürlenip kullanılmasının yasaklandığı tarih belediye tarafından bilindiğine göre, kullanımın yasaklandığı tarihten itibaren ödenen vergilerin de düzeltme hükümleri çerçevesinde iade edilmesi gerekiyor.
Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam


Geri Dön