18 / 04 / 2024

Kültür Bakanlığı’na bağlı müzeler yenileniyor!

Kültür Bakanlığı’na bağlı müzeler yenileniyor!

Kültür Bakanlığı’ na bağlı müzeler yenileniyor. Ziyaretçilerin algılarına hitap etmeyi hedefleyen Bakanlık; müzeleri inter aktif sunum, sanal canlandırma ve hologram gibi dijital teknolojilerle modernize ediyor...




Bünyesinde 188 müze ve 131 ören yeri bulunduran Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzeleri sadece eserlerin sergilendiği, depolandığı soğuk mekânlar olmaktan çıkarmayı amaçlıyor. Bakanlık, müzeleri aynı zamanda ulusal ve uluslararası konferansların, seminerlerin düzenlendiği; çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği; bilimsel yayınların yapıldığı ve Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunan eğitim ve kültür kurumları haline getirmek için kolları sıvadı. 


DEĞİŞİMİN REHBERİ DİJİTAL 


İnteraktif müze anlayışını yerleştirmek isteyen Bakanlık, 16 müzeyi elden geçiriyor. En çok üzerinde durulan konu ise ziyaretçilerin algısına hitap etme. Bakanlık teknolojinin tüm imkânlarından faydalanıyor. Tanıtım ve bilgilendirme amaçlı interaktif sunum, sanal canlandırma ve hologram gibi teknolojiler kullanılarak yenilenen müzeler, çağdaş müzecilik anlayışına uygun hale getiriliyor.   


TOPKAPI DA YENİLENİYOR


2014’te yeni haliyle açılması planlanan müzeler şöyle: Aksaray Müzesi,  Ankara  Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Bartın Amasra Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Mutfaklar ve Koğuşlar Bölümü, İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Yıldız Sarayı Devlet Kabul Salonu ve Saray Müze,  İzmir  Efes Müzesi.


Volkan Yanardağ/Akşam


Geri Dön