28 / 03 / 2024

Kumkapı balık hali Beylikdüzü'ne taşınacak!

Kumkapı balık hali Beylikdüzü'ne taşınacak!

İstanbul Su Ürünleri Hali Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) Başkanı Mahmut Uçan, mevcut balık halinin yetersizliklerini ve yeni hali anlattı: "Kumkapı balık halinin toplam kapasitesi 35 bin. Yeni halin kapasitesi ise 410 bin metrekaredir...



KUMKAPI'daki su ürünleri hali, altyapısının yetersiz olması ve artan ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle Beylikdüzü'ne taşınacak. Yeni halin temmuzdan itibaren hizmet vermesi planlanıyor. 


İstanbul Su Ürünleri Hali Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) Başkanı Mahmut Uçan, mevcut balık halinin yetersizliklerini ve yeni hali anlattı: "Kumkapı balık halinin toplam kapasitesi 35 bin. Yeni halin kapasitesi ise 410 bin metrekaredir. 


Yani Kumkapı'nın 11 katı. Mevcut halin altyapısı da çok zayıf. Bütün işleyişimiz, burada var olanlarla sınırlı. Ama yeni yerimizde cami, buzhanemiz, otelimiz, lokantalarımız ve aklınıza gelen her şey var. Avrupa standartlarının üzerinde bir hal yapıyoruz." Mahmut Uçan, yeni halde Avrupa ülkelerine ihracatın yanı sıra elektronik ortamda da satış yapabileceklerini söyledi. 


'GEÇ BİLE KALINDI' 


Uçan, yeni halin inşaatının hızla sürdüğünü dile getirdi: "İstanbul gibi büyük bir şehirde tam donanımlı bir halin olması gerekir. 

Geç kalınmış bir şey ama şu anda yapımına başlandı. Geçen hafta gidip inşaat alanını gezdik. 


Çalışmalar devam ediyor. İnşaatın 7. ayın sonunda bitirilmesini bekliyoruz. İnşallah 2014'ün 9. ayındaki sezonumuzun açılışını yeni halimizde yaparız." Yeni haldeki işleyişin daha farklı olacağını vurgulayan İSKOMDER Başkanı Uçan, "Yeni halimizde ülkeye daha çok katma değer sağlayacağımızı ve kayıtdışılığın daha az olacağını düşünüyoruz" dedi. Şu anda büyük oranda, veresiye yöntemiyle çalıştıklarını ifade eden Uçan, şunları söyledi: "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir satış yok. Örneğin son günlerde dövizde bir artış oldu. Ancak biz Türk Lirası'yla satış yapıyoruz. Sattığımız Türk Lirası, aldığımız Türk Lirası ancak kendi borcumuz döviz. 


Bu nedenle yeni halimizde satışları peşine çevirmeyi düşünüyoruz. Hem kayıtdışılığın önüne geçeceğiz hem de esnafımızın katma değerini artıracağız. Şu anda halimizde 40 bin tonun üzerinde balık oluyor. Yeni halde bunun 50-60 bine çıkacağını 


BİR BÖLÜMÜ TÜP GEÇİDE 


Avrupa'nın birçok ülkesinde Balıkçılık Bakanlığı'nın olduğuna dikkat çeken Uçan, Türkiye'de de Balıkçılık Bakanlığı olmasını istedi. Uçan, eski halin bir bölümünün lastik tekerlekli araçlar için yapılacak tüp geçiş projesinde kullanılacağını, diğer bölümüne de modern balıkçı dükkânlarının yapılacağını belirtti. 


Habertürk Gazetesi 



Geri Dön