29 / 03 / 2024

Kumkapı Balıkçılar Çarşısı yeniden inşa edilecek!

Kumkapı Balıkçılar Çarşısı yeniden inşa edilecek!

Avrasya Tüp Geçidi projesinin bağlantı yolları üzerinde bulunduğu için geçtiğimiz yıl yıkılan ve Kumkapı olarak bilinen “Yenikapı Balıkçılar Çarşısı" yeniden inşa edilecek.



Kumkapı Balıkçılar Çarşısı olarak bilinen ve geçtiğimiz yıl yıkılan çarşının yerine yeni bir balıkçılar çarşısı yapılması için düğmeye basıldı. 


Avrasya Tüp Geçidi projesinin bağlantı yolları üzerinde bulunduğu için geçtiğimiz yıl yıkılan ve Kumkapı olarak bilinen “Yenikapı Balıkçılar Çarşısı" yeniden inşa edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı oturumlarında oy çokluğu ile alınan karara göre, yıkılan sosyal tesisler ve cami yerine, kafeterya, balık satış ofisleri, rekrasyon alanları ve otoparklar yapılacak. Yaklaşık 2 kat yükseklikte olacak proje, denize sıfır inşa edilecek.


“KIYI KANUNU'NA AYKIRI"

Yapılan projeye 'ret' oyu veren CHP Grubu adına konuşan Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu, projenin Kıyı Kanunu'na aykırı olduğunu savunarak, “Daha fazla alışveriş alanı yaratmak için çarşıyı kenara alalım derken, kentliyi düşünün, 3-5 kişiyi değil. Bırakın kentin nefes alacağı yerler olsun" diye konuştu.


BAKANLAR KURULU TARAFINDAN YENİLEME ALANI İLAN EDİLMİŞTİ

CHP'nin itirazlarına yanıt veren AK Partili İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler, söz konusu alanın, Bakanlar Kurulu tarafından 2007 yılında 'yenileme alanı' ilan edildiğini vurguladı. Balık Hali'nin taşınması ile bölgenin boş kaldığını belirten Diler, yeni yapılacak projenin “Mevcut dükkanların yenilenmesi ve ticaretin devam etmesi için yapılan bir proje" olduğunu dile getirdi.


İSKİ UYARISI: İÇME SUYU HATLARI GEÇİYOR

Yaklaşık 44 bin metrekarelik alanda yapılacak proje için hazırlanan raporda görüş bildiren İSKİ Genel Müdürlüğü, 'alandan içme suyu hatlarının geçtiğini, söz konusu hatların geçtiği güzergahların yol veya yeşil alan olarak korunması gerektiği' uyarısında bulundu. 


Öte yandan, arazide yapılacak her türlü kazının İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde yapılması gerektiğinin de altı çizildi.


Bugün


Haber İstanbul Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun da uygun gördüğü karara göre Yenikapı Balık Hali'nin taşındığı alana yeni bir proje yapılacak. Söz konusu karar İBB Meclisi'nde oyçokluğu ile geçerken CHP'liler rekreasyon alanı olması gerektiğini belirterek ret oyu verdi. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun da uygun gördüğü karara göre Yenikapı Balık Hali'nin taşındığı alana yeni bir proje yapılacak. Söz konusu karar İBB Meclisi'nde oyçokluğu ile geçerken CHP'liler rekreasyon alanı olması gerektiğini belirterek ret oyu verdi. Beylikdüzü'ne taşınan Yenikapı Balık Hali'ne yapılacak yenileme projesinin planı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçti. Buna göre söz konusu alandaki cami yıkılarak daha ileri alınacak ve küçük dükkanlardan oluşanbir çarşı oluşturulacak. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun uygun gördüğü karar İBB Meclisi'nde tartışmalara yol açtı. Üç beş kişiyi düşünmeyin Planla bölgede yapılaşma yaşanacağını iddia eden CHP'li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, “Bu yapılan Kıyı Kanunu'na aykırı. Dolgu alanları üzerinde yapılaşma yapılamaz. Bu planda bu kanun yok sayılmış, neresinden tutsak elimizde kalıyor. Adı çarşı olan yeni alışveriş merkezleri yapıyorsunuz. Adını da yenileme koyuyorsunuz. Bu ne biçim bir düşmanlıktır bu kente. Bu da onlardan birisi, ruhuhu kaybedeceksiniz” diye konuştu. “İstanbul'da artık nefes alınamıyor” diyen Hacıalioğlu, “Burayı rekreasyon alanı yapsak ne olur? Bu kadar para mıdır her şey? Bu tür dosyaları incelerken lütfen kentliyi düşünün, üç beş kişiyi düşünmeyin” şeklinde konuştu.


Esnaf için yapıldı

Hacıalioğlu'nun eleştirilerine cevap veren AK Parti'den İmar Komisyonu Başkan Hadi Diler ise yeni bir çarşı yapmadıklarını, Kumkapı'da kalan balık restoran esnafının mağdur olmaması için onların ihtiyaçlarını gidermek için bir proje uygulandı. Projede emsal değeri yüzde 3'tür, binalar 5 buçuk metre yüksekliğinde olacak. Mevcut dükkanların yenilenmesi ve ticaretin devamıyla ilgili bir plan değişikliğidir” dedi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada söz konusu komisyon raporu CHP'lilerin ret oyuna karşı AK Parti Grubu'nun oyu ile kabul edildi.



İstanbul Gazetesi


Haber Yedigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, Avrasya Tüneli Projesi kapsamında geçtiğimiz aylarda yıkılan 44 bin metrekarelik alanda yer alan Kumkapı Balıkçılar Çarşısı'nın yenilenmesine ilişkin plan oy çokluğuyla kabul edildi İBB Meclis toplantısını yöneten Meclis 2. 

Başkanvekilli Göksel Gümüşdağ, Sultanahmet'te yaşanan saldırıyı kınayarak, yaralılara acil şifa diledi. 

Toplantıda, daha sonra "Yenikapı Balıkçılar Çarşısı Projesine" ilişkin 1/5000-1/1000 ölçekli plan tadilatı teklifini içeren komisyon raporu oylamaya sunuldu. Mecliste oylama sırasında AK Partili ve CTIP'li meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. 

CHP'li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, çarşının bulunduğu alanın boşaltıldığını ve balık halinin taşındığını belirterek. Kıyı Kanunu'na göre dolgu alanının üzerine hiçbir şey yapılamayacağını anlattı. 

Alanın dolgu alanı üzerinde olduğunu ve plandaki gibi balık lokantası ve kalelerin yapılamayacağını dile getiren Hacıalioğlu, "Alanın kamu yararına rekreasyon alanı olması gerekir. Bırakın kentin nefes alacağı yerler olsun. Daha fazla alışveriş alanı yaratmak için çarşıyı kenara alalım derken kentliyi düşünün, 3-5 kişiyi değil" dedi. 

AK Partili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hadi Diler ise şunları kaydetti: "Söz konusu alan yenileme alanı içinde olan bir bölgedir. Bu bölgenin içinde kayıtlı olan bir balık hali vardır. Farklı bir bölgeye taşınması nedeniyle oradaki binaların işlevsiz kalacağından orada yaşayan kültürün devam etmesi gerekiyor. Aynı zamanda o bölgede balık restoranları mevcuttur. Buranın yenilenmesi hakkında hazırlanan bir plandır. 

Hazırlanan projedeki emsal değeri yüzde 3'tür. Çok büyük bir alışveriş merkezi yapılması niteliğindeki şeyler konusuna katılmıyoruz. Bölgede yenilenme ve ticaretin devam etmesine yönelik bir plan mevcuttur. Hazırlanan proje de Kültür Varlıkları Yenileme Kurulundan onaylanan projenin planlara işlenmesidir." Konuşmaların ardından oylamaya sunulan rapor, AK Partili üyelerin "kabul", CHP'li üyelerin "ret" oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi. 

Raporun komisyon görüşünde, "Fatih ilçesi Yenikapı Balıkçılar Çarşısı Projesi'ne ilişkin 1/5000 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişiklik teklifleri incelenmiş olup 04.11.2014 tarih 856 sayılı İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda hazırlandığından komisyonumuzca uygun görülmüştür" ifadeleri yer aldı. 

1988 yılından bu yana Kumkapı'da faaliyet gösteren fakat geçtiğimiz aylarda yıkılan Balıkçılar Çarşısı, onaylanan rapora göre yenilenerek vatandaşların hizmetine girecek.


Yedigün Gazetesi


Haber İstanbul Ticaret'te şu şekilde yer aldı;



İSTANBUL Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'ııde, Avrasya Tüneli Projesi kapsamında geçtiğimiz aylarda yıkılan 44 bin metrekarelik alanda yer alan Kumkapı Balıkçılar Çarşısı'nın yenilenmesine ilişkin plan, oy çokluğuyla kabul edildi. 

Yenikapı Balıkçılar Çarşısı Projesi'ne ilişkin 1/5000-1/1000 ölçekli plan tadilatı teklifini içeren komisyon raporu oylamaya sunuldu. Rapor, oy çokluğuyla kabul edildi. 


1988'DEN BERİ FAAL

Raporun komisyon görüşünde, "Fatih ilçesi Yenikapı Balıkçılar Çarşısı Projesi'ne ilişkin 1 / 5000-1 /1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişiklik teklifleri incelenmiş olup 04.11.2014 tarih 856 sayılı İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarım Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda hazırlandığından komisyonumuzca uygun görülmüştür" denildi. 

1988'den bu yanına Kumkapı'da faaliyet gösteren fakat geçtiğimiz aylarda yıkılan Balıkçılar Çarşısı, onaylanan rapora göre yenilenerek vatandaşların hizmetine girecek. 


İstanbul Ticaret 


Geri Dön