25 / 04 / 2024

Kur artışı AVM'lerdeki kiraya yansımadı!

Kur artışı AVM'lerdeki kiraya yansımadı!

Türkiye'de ekonomi gündeminin bir numaralı maddesi dolur kuru... Emlak sektöründeki bazı çevrelere göre dolar kurundaki artış euro ile tahsil edilen AVM kiralarını etkilemedi.



JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, Türkiye'deki AVM kiralarının avro cinsinden yapıldığını belirterek, "Son 20 yılda eğer AVM kiraları TL olarak yapılsaydı ve de her yıl enflasyon kadar artırılsaydı, dolar ve avroyla yapılan kiralamaların çok üzerinde, yaklaşık yüzde 20 seviyelerinde bir artışa yol açardı" dedi. Alkaş, kurdaki artışın her dönemde olduğu gibi kiracılarla mal sahipleri arasında yeni dengeler oluşturduğunu söyledi.


DOLAR 10-15 SENE GERİDE KALDI

Alkaş AVM kira ödemelerinin son yıllarda dolardan çok avro ile yapıldığını belirterek, "Son dönemlerde kiralamaların büyük bir çoğunluğu avro olduğu için ve avroda da dolardaki kadar bir artış yaşanmadığı için şimdi daha normal gidiyor. Ama sektörün bu konudaki iç dayanışması çok ilginç bence. Bu konuda bugüne kadar mal sahipleri kiracılarla yaptığı görüşmelerle, toplantılarla belli dengeleri hep yakaladı. Yine öyle olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Dolarla yapılan AVM kira ödemelerinin yaklaşık 10-15 sene geride kaldığını belirten Alkaş, "Son 10 yılda neredeyse kiralanan tamamı neredeyse hep avro cinsinden olduğu için şu anda avrodaki oynama da aynı hızda olmadığı için bu kur oynamalarının dengesi için henüz yapılmış somut bir şey benim bildiğim kadarıyla henüz yok" ifadelerini kullandı.


SOMUT BİR YANSIMASI YOK

AVM kiralarındaki grafiğin reel ekonominin sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimiyle benzerlik arz ettiğini yineleyen Alkaş, şöyle konuştu: "Kurdaki artışın AVM kiralarına şu anda somut ve bire bir yansıması yok. Geçmişte hep şunu gördük; (TL'den 3 sıfır atılmadan önce) doların 600'den 1.600'e çıktığını da 17 bin liradan 43 bin liraya çıktığını da gördük. O dönemlerde sektör hep dengesini buldu, yakaladı ve uyumlu bir grafikle bugünlere ulaşmayı başardı." Türkiye'deki AVM kira fiyatlarındaki artışın 20 yıllık artış hızının enflasyon artış oranının gerisinde olduğuna işaret eden Alkaş, "Son 20 yılda eğer AVM kiraları TL olarak yapılsaydı ve de her yıl enflasyon kadar artırılsaydı, dolar ve avroyla yapılan kiralamaların çok üzerinde bir artışa gidilirdi. Yaklaşık yüzde 20 seviyelerine yakın bir artışa yol açardı" değerlendirmesini yaptı.


AYNI ÖLÇÜDE YANSIMIŞTIR

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise AVM kiralarının genelde dövize endeksli gerçekleştiğini belirterek, "Dolardaki artış AVM kiralarına dolaylı yollarla aynı ölçüde yansımıştır" yorumunu yaptı. Aşa, kur kaynaklı gelişmelerin etkisiyle yaşanan kira artışlarının belli hukuki süreçlere yol açabileceğini belirterek, "Kurdaki artışların kiralara direkt yansıtılması durumunun devam etmesi geçmiş dönemlerde olduğu gibi bazı hukuki sonuçlar doğurabilir. Geçmiş dönemlerde özellikle kurdaki artış dönemlerinde kiraların düşürülmesi veya TL bazına dönülmesi gibi konularda bazı hukuki sonuçlar olduğunu görmüştük" diye konuştu.



Hürriyet


Geri Dön