26 / 04 / 2024

Kur dalgalanması ile gayrimenkulde yeni bir denge!

Kur dalgalanması ile gayrimenkulde yeni bir denge!

Jones Lang LaSalle Türkiye her yarı yılda Gayrimenkul Pazarına ait Perakende, Ofis, Lojistik ve Otel pazar verilerini paylaşıyor. Kur dalgalanması ile gayrimenkulde yeni bir denge oluyor...



Jones Lang LaSalle Türkiye her yarı yılda Gayrimenkul Pazarına ait Perakende, Ofis, Lojistik ve Otel pazar verilerini paylaşıyor.


2013’ün 3. çeyreğinde gerçekleşen%4.4’lük büyümeyle orantılı olarak, hükümet %4 oranında devam eden güçlü bir büyümeyi işaret ederken, uluslararası kuruluşlar henüz Türkiye’deki mevcut iklimi göz önünde bulundurarak projeksiyonlarını gözden geçirmemiştir. 

17 Aralık 2013’te hükümete yönelik yolsuzluk soruşturmaları ile başlayan politik belirsizlik mali piyasaları etkilemiş, o tarihten itibaren TL, EUR ve USD karşısında %14 değer kaybetmiştir.

Kur dalgalanmalarının gayrimenkul pazarını 2014 yılında fiyatlama anlamında yeni bir dengeye yönlendireceği öngörülmektedir.

Ofis ve perakende pazarındaki kiracılar kira teşvikleri talep etmekte, bu teşvikler döviz kuru sabitlemesi şeklinde gerçekleşmektedir.

Yatırım aktivitelerinin politik belirsizliğin ortasında yavaşladığı gözlemlenmektedir. Ancak, bu durumun Mart 2014 seçimlerine kadar geçici bir süreç olduğu ve mal sahiplerinin satmaya istekli olması halinde, bu durumun satın alma fırsatları yaratacağı düşünülmektedir.

2013 yılında konsolidasyon lojistik pazarını etkileyen ve büyüyen bir trend olmuştur ve bu trendin 2014 yılında pazarı şekillendirmesi beklenmektedir. 

Ortalama günlük oda fiyatındaki düşüşe rağmen, otel yatırım saati halen pazara çekilen yatırımcı ilgisinin varlığını göstermektedir

 


Geri Dön