27 / 04 / 2024

Kuraklığa 1 milyon metreküplük çözüm!

Kuraklığa 1 milyon metreküplük çözüm!

İstanbul'un en büyük su tedarikini sağlayan Melen Projesi’nde ikinci regülatör de devreye girdi. Birinci regülatöre ek olarak hizmete giren yeni sistem, İstanbul’a günde 1 milyon 100 bin metreküp su aktaracak...



İstanbul'un en büyük su tedarikini sağlayan Melen Projesi’nde ikinci regülatör de devreye girdi. Birinci regülatöre ek olarak hizmete giren yeni sistem, İstanbul’a günde 1 milyon 100 bin metreküp su aktaracak.


YAĞIŞLARIN mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi sonrasında gündeme gelen kuraklık endişesi, yeni devreye sokulan sistemler sonrasında tarih oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü Melen Projesi’nde ikinci regülatör de devreye soktu. Günlük 80-100 bin metreküp su temin eden yeni su pompası, akarsuyu debisinin yükselmesiyle birlikte İstanbul’a günde 1 milyon 100 bin metreküp su aktarabilecek. Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte artması beklenen yağışlarla Melen projesinden İstanbul barajlarına günde 1 milyon 800 bin metreküp düzeyinde su takviyesi sağlanacak. Proje tamamlandığında İstanbul bir yıl yağış almaması durumunda susuzluk tehlikesi yaşamayacak. 


TEKNİK ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI 


3 metrelik çelik isale hattından oluşan 135 kilometre uzunluğundaki Melen ikinci kademe hattı tamamlandı. Bir ay önce teknik çalışmaları tamamlanan yeni sistem sayesinde günde 1 milyon 100 bin metreküp su aktarılabilecek. Ancak bir aydır başlangıç seviyesinde çalıştırılan regülatör aracılığıyla 80-100 bin metreküp su getiriliyor. İstanbul'da günlük ortalama 2,5 milyon metreküp su tüketiliyor. 



Şenol Demirci/Akşam 


Geri Dön