20 / 04 / 2024

Kurallara uymayan site yöneticisi nereye şikayet edilir?

Kurallara uymayan site yöneticisi nereye şikayet edilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Sitede yönetici kurallara uymuyor. Bu durunda ne yapabilirim?'' sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...



Sitede yönetici kurallara uymuyor. Örneğin ben çoğunlukla yurt dışında bulunuyorum ama bana sarf belgeleri konusunda bilgi vermiyor. Denetçi seçilmeyen kişi deneticilik yapıyor. Bazı kişileri icraya veriyor, bazılarını vermiyor. Toplantıları zamanında haber vermiyor. Ben ne yapabilirim? Savcılığa başvurabilir miyim? 



Kat malikleri çoğunlukla yöneticisinden şikayetçi olur. Bunlardan bazıları haklıdır bazıları ise haklı değildir. Okuyucumun da bazı şikayetleri haklı bazıları haksız. Örneğin Yönetici sarf belgelerini göndermiyor' diyor. Evet yönetici her kat malikine sarf belgesi göndermez. Böyle bir zorunluluk olsa hiçbir yönetici bu işle başa çıkamaz. Düşünün ki bugün bazı sitelerde bin civarında daire var. Bu sitede her sarf belgesi her kat malikine gönderilecek olsa yöneticinin çalışma yapması mümkün olmaz. Bu nedenle yöneticiyi denetçi denetler. 


Denetçi olağanüstü bir durum çıkmaz ise üç ayda bir denetleme yapabilir. Bunu da denetleme raporu halinde denetleme defterine yazar veya denetleme sonuçlarını ilan tahtasında ilan eder. 

Ancak okuyucum denetçi konusunda da şikayetçi. Denetçi seçilmeyen kişinin denetleme yapmasından söz ediyor ki pek görülmüş bir olay değil. Zira denetçinin özel bir durumu var. Yönetici kat malikleri dışından da olabilir ama denetçi kat malikleri dışından olamaz, mutlaka kat maliklerinden biri olur. 

Dolayısı ile biri ortaya çıkıp yöneticiye "Seni denetleyeceğim diyemez veya dese bile yönetici buna izin vermez. Bu nedenle denetlemeyi denetçi yapar. Toplantıları süresinde haber vermemesi hali toplantının iptali nedenidir ama bunun için de mahkeme karan gerekir. Bazı kimseleri icraya verip bazılarını vermiyor ise bunun tespit edilmesi durumunda ortaya bir zarar çıkmış ise bu halde kendisi ibra edilmez ve zararı karşılaması istenir, gerekirse dava açılır. Ancak bunlar hukuk davalarıdır ve savcılığa ihbar edilecek şekilde suç unsuru taşımazlar. Bu nedenle başvuru yerleri olayın oluşuna göre sulh hukuk mahkemeleridir, savcılık değildir.


Tamer HEPER/Posta


Geri Dön