20 / 04 / 2024

Kurbağalıdere'nin ıslahı için harekete geçildi!

Kurbağalıdere'nin ıslahı için harekete geçildi!

Yıllardır ıslah edilmeyi bekleyen Kurbağalıdere'nin ıslahı için harekete geçildi



İstanbul'da önceki gün yaşanan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği dere taşkınları hakkında eleştirilere cevap veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kurbağalıdere üzerindeki gecekonduların hangi dönemde yapıldığının sorgulanmadığını vurguladı.

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Philippe Le Houerou, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ı makamında ziyaret etti. Görüşme sonrası kısa bir değerlendirmede bulunan Topbaş, Dünya Bankası'ndan 500 milyon dolar kredi alındığını ve bunun bir bölümüyle dere ıslahları yapıldığını açıkladı.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Topbaş, İstanbul'da önceki günkü sağanak yağışın yol açtığı sel ve dere taşkınları ile Philippe Le Houerou'nun ziyaretinin parallellik arz edip etmediğinin sorulması üzerine ziyaretin rutin çalışmalar kapsamında olduğunu belirtti. Taşkınların meydana geldiği Kadıköy ve Ataşehir ilçe belediye başkanlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni sorumlu tutmalarını da değerlendiren Topbaş, şunları söyledi: "Onlar bu tip üzücü hadiseleri hemen siyasi bir rant bekliyorlar ve siyaset yapmaya kalkıyorlar. Adama sorarlar yıllardır sizin zihniyetiniz bu şehri yönetti. Şehir çöpten geçilemiyordu, bu şehirde hava kirliliği vardı. Bu şehirde hiç sular akmıyordu. Bu şehrin nüfusu 6-7 milyonlardayken bunları insanlara yaşattı bunlar.." Kurbağalıdere'yi oluşturan vadilerin kilometrelerce mesafelerden oluşan bir alan olduğunu anlatan Topbaş, yerleşimlerin, gecekonduların hangi dönemlerde yapıldığının sorgulanması gerektiğine dikkat çekti.
Zaman/Muzaffer Salcıoğlu

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kurbağalıdere, işçiyi yutunca hatırlandı

Kurbağalıdere'ye düşen işçi bulunamazken, belediye derenin ıslahı için harekete geçti. Topbaş taşkın için 'doğa üstü hadiseler' dedi

Kurbağalıdere, İstanbul'un Kadıköy, Maltepe ve Ümraniye ilçelerinden geçerken yolu gecekondu bölgesinden başlayıp kentin gözde semtlerinden Moda'ya kadar uzuyor. Bu güzergâhta Ümraniye, Üsküdar ve Kadıköy belediyeyelerinin alanında kalan Kurbağalıdere'ye 10'un üzerinde küçük dere akıyor.

Islah edilmeyi bekliyordu
Yıllardır ıslah edilmeyi beklerken salı günü İstanbul'un özellikle Anadolu yakasını vuran şiddetli yağışta yatağına sığmayan Kurbağalıdere için Büyükşehir Belediye Başkanlığı dün bir açıklamayla ‘harekete geçildiği' müjdesi verdi ancak Kurbağalıdere aldığı 45 yaşındaki işçi Mevlüt Macit'i henüz geri vermiş değil. Taşkın sırasında bir köprünün üstünde vatandaşları uyarırken dengesini kaybedip sulara kapılan işçinin evinde acılı bir bekleyiş var. Ataşehir Belediyesi'ne iş yapan taşeron firmanın işçisi 45 yaşındaki Mevlüt Macit'in eşi Güllü ile kızları 17 yaşındaki Burcu ve 14 yaşındaki Handegül evde haber bekliyor. Ailenin oğlu Onur Yusuf Macit ve yakınları ise arama çalışmalarını Kurbağalıdere'de izliyor. Eşinin sabah saat 04.20'de evden çıkıp görevine başladığını söyleyen Güllü Macit, yaşananları şöyle anlattı:

“Sel nedeniyle eşimin akıntıya kapıldığını mahalle bakkalından öğrendim. Saat 10.00 gibi kızlarımla dereye doğru gittik. Gazetecilerin aşağıda beklediğini öğrendim. Hemen eşimin çalıştığı yere gittim. Bize eşimin bulunduğunu ve hastanede olduğunu söylediler. Sonra da hâlâ kayıp olduğunu itiraf ettiler.” 
Kayıp işçinin kızı Burcu Macit “Böyle bir ölümü hak edecek insan değildi. Bize bir kere of dedirtmedi. Baba olarak hep başımızdaydı” dediği babasından umudunu kesmezken yetkilileri sorumsuzlukla suçladı:
“Yüzme bilmeyen bir adam var. O dere sürekli taşıyor. Nasıl orada görevlendiriyorlar. Bu kişi babam değil bir başkası da  olabilirdi. Daha kaç aileye ateş düşürecekler? Acımızı kimse anlayamaz. Babam gelecek diye bekliyorum.”

Topbaş: İzmir'de de oluyor
Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'un  dere ağzına yakın yapılaşmaların sebep olduğu taşkın noktalarından birinin de Kurbağalıdere olduğu vurgulandı. Açıklamada, toplam uzunluğu 67 bin 680 metre olan Kurbağalıdere'nin ıslahı için  24 Haziran'da ihale gerçekleştirileceği belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Kurbağalıdere'nin taşmasına ilişkin yöneltilen eleştiriler konusunda, “Kurbağalıdere'yi oluşturan bu alanlar etrafındaki yerleşimlerin hangi dönemlerde yapıldığını biz sorgulamıyoruz” dedi. Topbaş şunları söyledi: “Yarım saatte metre kareye 45 kilogram yağış düştü. Bir afet olacağı söylendi. Buna benzer afet boyutunda yağışlar Amerika'da da Avrupa'da da metro istasyonlarını basacak seviyede oluşmakta. Sıkıntıları biz İzmir'de gördük kaç kez, Antalya'da gördük kaç kez. Edirne'de gördük kaç kez. Bunlara afetler, doğa üstü hadiseler olarak bakmak lazım.”
Radikal

22 derenin ıslahı için 500 milyon dolarlık kredi 

İstanbul'da Kurbağalıdere'nin taşıp bir can alması üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, 22 derenin ıslah edilmesi için Dünya Bankası'ndan 500 milyon dolarlık kredi aldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, önceliği bulunan 22 dereyi Dünya Bankası'ndan alacakları 500 milyon dolarlık krediyle ıslah edeceklerini söyledi. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Philippe Le Houerou ile yaptığı görüşmeden sonra basın mensuplarına açıklamıa yapan Başkan Topbaş “Dünya Bankası ile belediyemiz arasında önemli ilişkiler var. Görüşmemizde 22 deremizin ıslahı konusundaki kaynağı konuştuk. Projelendirilme aşaması tamamlanan 6 dere ve daha sonra başlayacak diğer dere ıslahlarında bu kredinin bir kısmını kullanacağız” dedi. 

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Başkan Topbaş, İstanbul'u etkisi altına yoğun yağışlar nedeniyle taşan Kurbağalıdere'ye ilişkin olarak Büyükşehir'i sorumlu tutanlara da tepki göstererek ‘'Bu arkadaşlarımız mensup olduklarını siyasi partinin anlayışından bir türlü kurtulamıyorlar. Onlar bu tip üzücü hadiselerden hemen siyasi bir rat bekliyorlar ve siyaset yapmaya kalkıyorlar. Adama sorarlar, yıllardır sizin zihniyetiniz bu şehir yönetildi. Şehir çöpten geçilemiyordu, bu şehirde hava kirliliği vardı, bu şehirde hiç sular akmıyordu. Bu şehrin nüfusu 6-7 milyonlardayken bunları insanlara yaşattılar. Şu anda 14 milyonluk bir şehirden bahsediyoruz ve birçok dere ıslahı yapılmış ve hala yatırımlar devam ediyor” dedi.

YAĞIŞLAR ABD'Yİ DE BÖYLE YAPAR

‘'Kurbağalıdere'yi oluşturan bu alanlar etrafında yerleşimlerin, gecekonduların hangi dönemlerde yapıldığını biz sorgulamıyoruz'' diyen Başkan Kadir Topbaş “Bu derelerin nasıl yok edildiğini, derelerin nasıl kapatıldığını, dereleri nasıl sıkıntıya soktuklarından bahsetmek istemiyorum. Meteoroloji uyarı yaptı, okullar tatil edildi, yarım saatte metre kareye 45 kilogram yağış düştü. Bir afet olacağı söylendi. Buna benzer afet boyutunda yağışlar Amerika'da da, Avrupa'da da hatta metro istasyonlarını basacak seviyede oluşmakta” diye konuştu.

TEKİN KENDİ DERDİYLE UĞRAŞSIN

Topbaş, Gürsel Tekin'in Kurbağalı dere üzerine rezidansların inşa edildiğine ilişkin iddialarına da cevap veren Topbaş “Gürsel Tekin kendi derdiyle uğraşsın. Bunlara o da yetmez. Onun fikri de bunlara yetmez. Ama maalesef böyle siyaset yapıp gündeme gelmeye çalışıyorlar. Kendi sorunlarını önce halletsinler sonra İstanbul'u bir kere tanısınlar. Bir kere bunların ufukları yetmez'' dedi. 

‘İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI GÖREVİNİ YAPSIN'

Özellikle Kadıköy ve Ataşehir belediye başkanlarının ilçelerinde meydana gelen dere taşkanlarından Büyükşehir'i sorumlu tutmalırını eleştiren Kadir Topbaş şöyle konuştu: ‘Biz bunu söylemiştik' diye konuşuyorlar. Bunların ufukları, algılamaya güçleri yetmez. Ama siyaset olsun diye konuşuyorlar. Biz işimize devam ediyoruz. Ciddi yatırımlar yapılıyor, onlar kendi ilçelerinde arka sokaklara bir gidip baksınlar, arka sokakların ne halde onu görsünler. İlçe belediye başkanlığı görevini doğru yapsınlar. 15-20 yıldan beri orada görev yapanların neler yapıp yapmadıklarını gidip de arka sokaklarda basın olarak sizler de izleyiniz. Onlar bizim muhatabımız değil. Bizim İstanbul'u ne kadar geliştiğimiz ortada.

Kurbağalıdere'nin ıslahı konusunda çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Topbaş “Afet boyutuna taşıdığınız zaman içeriğini bilmediğiniz ölçekte gelecek bir yağmur ki; İstanbul'a son 6 yılın Haziran aylarının toplam yağışı kadar yağmur iki günde düşmüşse ona göre değerlendirmek lazım. Hele yarım saatte 45 kilogram düşmüşse bunu düşünmek buna göre bakmak lazım” dedi. 
Star/Gül Çelikkol


Geri Dön