24 / 04 / 2024

Kurban kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar!

Kurban kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar!

Kurbanlık hayvan kesimi, belediyelerden çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde; ehil kişilerce yapılıyor. Peki, kurban kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar nerelerdir?



Kurban kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar!

Kurbanlık hayvanların, belediyelerden çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilmesi gerekiyor.


2014 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğe göre  cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamıyor.


Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınır.


Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmez. Hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilir.


Belediye ve köy muhtarlarınca çevre ve toplum sağlığını dikkate alarak temizlik yaptırılır. Peki, Kurban kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar var mıdır? Kurban kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar nerelerdir?


Kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar

Kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar şunlardır:

a) Üstü kapalı semt pazarları.


b) Araç yıkama yerleri ve kapalı otoparklar.


c) Kurban satış yerleri yanına kurulacak kesim yerleri.


ç) İmkânları ve yerleri müsait olan belediyelerce, şehirlerin belirli yerlerine yapılacak olan kurban kesim yerleri.


Kurban kesim yerleri yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön