25 / 04 / 2024

Kürşat Tuncel: çıkar gruplarına avantaj sağlansın!

Kürşat Tuncel: çıkar gruplarına avantaj sağlansın!

Ağaoğlu şžirketler Grubu Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tuncel'in dönüşümdeki ana formülleri, birden fazla araç kullanılması ve yenilenmenin hızlanması için çıkar gruplarına avantaj sağlanması yönünde oldu



Ağaoğlu şžirketler Grubu Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tuncel'in dönüşümdeki ana formülleri, birden fazla araç kullanılması ve yenilenmenin hızlanması için çıkar gruplarına avantaj sağlanması yönünde oldu. Avantajlardan biri olarak imar artışı sağlamayı gösteren Tuncer, “Artışlar, binaları yenilemek için ikna aracı olmalı. İnsanlar ancak çıkarla konutlarından vazgeçer. Yeni imar planlarında İstanbul için yüksek binalara izin vermek lazım. Kentte daha fazla sosyal alan istendiği için oturum alanlarının küçültülmesi gerekir. Bu yolla insanlara daha yaşanabilir alanlar çıkar ” diye konuştu. Diğer yandan imar artışıyla sadece ev sahiplerine zenginlik sağlanmaması gerektiğini vurgulayan Tuncer, rant paylaşımının çıkar grupları içinde dengeli dağılması gerektiğini ifade etti.
Dönüşüm sırasında insanların kent dışındaki alanlara yerleştirilmesini uygulamaların önünü kesen bir yöntem olarak nitelendiren Tuncer, bunu engellemek için o gruplara belli oranlarda pay ya da para aktarmak gerektiğini söyledi.

'Belediyeler akıllıca kullanmıyor'

Dönüşümün bölgesel olarak yapılması gerektiğine dikkat çeken Tuncel, şöyle devam etti: “Bireysel olarak karşı çıkanlara kamulaştırma kozunu kullanmak lazım. İmar planları masa başında çok teorik düzeyde yapılıyor   ve yanlış   bir uygulama. Gerçek hayatta yatırımcının konsept projelerini dikkate alarak imar planları yapılmalı. çünkü yurtdışında bölgelere göre doğru proje böyle geliştiriliyor. ”
İmar planlamalarına yönelik bir diğer eleştirisi de arazilerin yüzde 40'a kadar belediyelere terkedilmesi olan Tuncer, 'Buralar akıllıca kullanılmıyor. Bunların proje alanlarına eklenmesine izin vermek lazım ” dedi.

 

Kürşat Tuncel 'in dönüşüm formülü:
1-   çıkar gruplarına avantajlar sağlanmalı.
2- Bu noktada ev sahiplerini ikna için imar artışı önemli enstrümanlardan.
3-   Dönüşüm bölgesel yapılmalı.


Geri Dön