26 / 04 / 2024

Kuru mülkiyet satış oranı!

Kuru mülkiyet satış oranı!

Kuru mülkiyet ve intifa hakkı olarak ayrılan mülkiyet konusu tapu üzerinde de değişiklik gösteriyor. Peki mülkiyet üzerindeki kuru mülkiyet satış oranı nedir? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Kuru mülkiyet ve intifa hakkı mülkiyet konusu dahilinde iki ayrı haktır. Bu iki hak ayrı kişilerde olabilir. Kuru mülkiyet sahibi söz konusu gayrimenkul üzerinde yararlanma ve kullanma hakkına sahip değildir. Ancak kuru mülkiyet sahibi dilerse gayrimenkulünü intifa hakkı saklı kalmak üzere satışını gerçekleştirebilir. Tapu üzerindeki kuru mülkiyet hakkını başka birine devredebilir. 



Gayrimenkule ait emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi beyan eder.  Emlak vergisinin ödemesini de intifa hakkı sahibi gerçekleştirir. Kuru mülkiyet sahibi taşınmazın maliki olmakla birlikte taşınmazı kiraya veremez, intifa sahipliğini iptal edemez. Peki tapu üzerindeki kuru mülkiyet satış oranı nedir? Kuru mülkiyetin taşınmaz üzerindeki satış oranı taşınmazın emlak beyannamesinde belirlenen bedeli üzerinden üçte biridir. İntifa hakkının taşınmazın değerine oranı da üçte ikidir.



İntifa hakkının süresi eğer sözleşme üzerinde bir süre belirlenmemişse intifa hakkı sahibinin ömrüyle sınırlıdır. İntifa hakkı vefat ettiği takdirde intifa hakkı sona erer ve kuru mülkiyet sahibinin hakkıyla birleşir. Bu durumda kuru mülkiyet sahibi mülkiyetin tamamına sahip olur.



Kuru mülkiyet ve intifa hakkı!

Kuru mülkiyet kiraya verilebilir mi?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön