19 / 04 / 2024

Kurumlar vergisinde birleşme!

Kurumlar vergisinde birleşme!

Kurumlar vergisi kanununa göre, bazı kurumların bir sene içerisinde elde ettikleri gelirler ile gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurları kurumlar vergisine tabi tutuluyor. Kurumlar vergisinde birleşme esasları...



Kurumlar vergisinde birleşme!

Kurumlar vergisi kanununa göre, bazı kurumların bir sene içerisinde elde ettikleri gelirler ile gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurları kurumlar vergisine tabi tutuluyor. 


2013 yılına ilişkin gelirlerin vergisi, bu sene Nisan ayında ödeniyor. Vergi için ilk olarak ayın 25'ine kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Verginin son ödeme günü ise 30 Nisan oluyor.


Kurumlar vergisi kanununa göre birleşme..

Bir veya birkaç kurumun diğer bir kurumla birleşmesi, birleşme nedeniyle infisah eden kurumlar bakımından tasfiye hükmündedir. Ancak, birleşmede tasfiye kârı yerine birleşme kârı vergiye matrah olur.


Tasfiye kârının tespiti hakkındaki hükümler, birleşme kârının tespitinde de geçerlidir. Şu kadar ki, münfesih kurumun veya kurumların ortaklarına ya da sahiplerine birleşilen kurum tarafından doğrudan doğruya veya dolaylı olarak verilen değerler, kurumun tasfiyesi halinde ortaklara dağıtılan değerler yerine geçer. 


Birleşilen kurumdan alınan değerler Vergi Usul Kanununda yazılı esaslara göre değerlenir.


Kanunun 17 nci maddesine göre tasfiye memurlarına düşen sorumluluk ve ödevler, birleşme halinde birleşilen kuruma ait olur.



Kurumlar vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?



Geri Dön