16 / 04 / 2024

Kurumlar vergisinde indirim!

Kurumlar vergisinde indirim!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Nedim Türkmen, bugünkü yazısında kurumlar vergisindeki indirimle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o haber..



İki hafta önce sayın Maliye Bakanı Ağbal, ülkemizde alkol, tütün ve otomotivde uygulanan vergilerin yüksekliğinin artık kendisini bile rahatsız ettiğini ifade ederek; bu vergilerde değil ama kurumlar vergisinde indirim yapabileceklerini açıkladı. Gündem yoğunluğu nedeniyle ancak bugün bu konuyla ilgili tespit, görüş ve önerilerimi sizlerle paylaşma olağanı buluyorum


GENEL DURUM 

Ülkemizde 31 Aralık 2016 sonu itibariyle 594.032'si limited şirket, 117.124'ü anonim şirket ve diğer kurumlar vergisi mükellefleri ile beraber kurumlar vergisi mükellefi sayısı 721.524'dür. 


ORAN YÜKSEK Mİ? 

Türkiye'de kurumlar vergisi oranı 2005 yılında yüzde 30 olarak uygulanmaktaydı, ayrıca kurumlar vergisi üzerinden yüzde 10 fon payı uygulaması da yapıldığı için bu oran yüzde 33 olarak uygulanmaktaydı. Bu oran 01.01.2006 tarihinden bu yana yüzde 20 olarak uygulanmaktadır. Görüldüğü üzere, 2006 yılında kurumlar vergisi oranında yüzde 13'lük çok önemli bir indirime gidilmiştir. Bugün itibariyle OECD ülkelerinde kurumlar vergisi oran ortalaması yüzde 25'ler seviyesindedir. ABD yeni başkanı Trump ile kurumlar vergisi oranını yüzde 38.9'dan yüzde 15'e indirme kararı almıştır. Kurumlar vergisi oranı İrlanda'da yüzde 12, Macaristan'da da yüzde 19 olarak uygulanmaktadır. 


KDV VE ÖTV'DE İNDİRİM GEREKLİDİR 

Kurumlar vergisinde 2006 yılında yapılan yüzde 13'lük indirimin yukarıda yer alan sonuçlarının benzeri, gelir vergisinde yapılan sistem değişikliğinde de aynı sonuçları doğurmuştur. Gelir vergisi sisteminde uygulanmakta olan hayat standardı esası 2001 yılında kaldırılmıştır. Hayat standardı esasının kaldırıldığı yıl olan 2001 yılında gelir vergisinin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 29.14 iken hayat standardının uygulanmadığı ilk yıl olan 2002'de gelir vergisinin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 23'e düşmüştür. Ülkemizde KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerde indirim yapıldığında görülmüştür ki; indirim yapılan sektörlerde vergi kayıp ve kaçağı azalmış ve bu sektörlerden elde edilen vergi gelirleri artmıştır. Hükümetin bütçe gerekleri nedeniyle ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerde indirim yapamamanın ezikliğini; kurumlar vergisi gibi vergi gelirleri içindeki payı yüzde 10'u bulmayan ve çoğunlukla büyük mükelleflerden yapılan tahsilatlarla süren sistemde, küçük indirimler yaparak günü kurtarmaya çalıştığı görülmektedir. İndirimin gerekçesi olarak yerli ve yabancı yatırımcıların kurumlar vergisi teşviki yoluyla küresel rekabette avantajlı konuma gelebilmek için Türkiye'de yatırım yapmalarını teşvik gibi ulvi bir hedef ortaya konulmaktadır. Oysa ki hepimiz biliyoruz ki bir ülkede yatırım yapabilmek için karar verilirken vergi oranları ve vergi sistemi 5'inci sırada değerlendirme kriteri olarak yer almaktadır. Yatırımcılar vergi oranından önce hukuk düzenine bakmaktadırlar.



Nedim TÜRKMEN/Sözcü


Geri Dön