26 / 04 / 2024

Kurumlar vergisinin tarhı!

Kurumlar vergisinin tarhı!

Kurumlar vergisi ödemelerinden önce beyanın verilmiş olması gerekiyor. Kurumlar vergisi beyanları 25 Nisan'da, vergi ödemeleri ise 30 Nisan 'da son buluyor. İşte Kurumlar vergisinin tarhı...



Kurumlar vergisinin tarhı!

2013 yılı dönemine ait kurumlar vergisinin ödemesi Nisan ayında yapılıyor. Vergi ödemelerinden önce beyanın verilmiş olması gerekiyor. Kurumlar vergisi beyanları 25 Nisan'da, vergi ödemeleri ise 30 Nisan'da son buluyor.


Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden yüzde 20 oranında alınıyor.


Vergilendirme dönemi ve tarhiyat

- Kurumlar vergisinde vergilendirme dönemi, hesap dönemidir. Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenlerin vergilendirme dönemi ise özel hesap dönemleridir.


- Kesinti suretiyle ödenen vergilerde, istihkak sahiplerince ayrıca yıllık beyanname verilmeyen hallerde, vergi kesintisinin ilgili bulunduğu dönemler vergilendirme dönemi sayılır.


- Kurumlar vergisi, beyannamenin verildiği vergi dairesince tarh olunur.


- Kurumlar vergisi, bu Kanuna göre mükellef olanların tüzel kişiliği adına; iktisadî kamu kuruluşları ile derneklere ve vakıflara ait iktisadî işletmelerden tüzel kişiliği haiz olmayanlar için bağlı oldukları kamu tüzel kişileri ya da dernek veya vakıf adına; fonlarda fonun kurucusu adına; iş ortaklıklarında ise verginin ödenmesinden müteselsilen sorumlu olmak üzere yönetici ortak veya ortaklardan herhangi birisi adına tarh olunur.


- Kurumlar vergisi, bağlı olunan vergi dairesine beyannamenin verildiği günde, beyanname posta ile gönderilmişse, vergiyi tarh edecek daireye geldiği tarihi izleyen üç gün içinde tarh edilir.



Kurumlar vergisinde indirilebilen zararlar!



Geri Dön