19 / 04 / 2024

Kuşadası Doğal Botanik Park sualtı zenginliğine sahip!

Kuşadası Doğal Botanik Park sualtı zenginliğine sahip!

Kuşadası Doğal Botanik Park sualtı zenginliğine sahip. Kuşadası’nda Milli Park ilan edilen Korumar ile Adakule arasındaki bölgede bulunan Doğal Botanik Park’taki kara ekosistemi zenginliğinin sualtında da devam ettiği bildirildi.



Kuşadası’nda Milli Park ilan edilen Korumar ile Adakule arasındaki bölgede bulunan Doğal Botanik Park’taki kara ekosistemi zenginliğinin sualtında da devam ettiği bildirildi.


Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Denetim Kurulu Üyesi, sualtı fotoğrafçısı Rüştü Kirman yaptığı açıklamada, bölgede, sualtındaki kaya yapıları, bangoları, derin duvar yarları ve mağaralarıyla ilginç görüntülere sahip olup, önemli deniz canlıları barındırdığını söyledi.


Kuşadası’nda Korumar ile Adakule otelleri arasındaki doğal peyzaj, yolun doğu bölümünde günümüzde tamamen değişse de, batı kesiminin Doğal Botanik Park ilan edilmesi nedeniyle büyük ölçüde korunduğunı bildiren Kirman, buradaki kara ekosistemindeki zenginliğin sualtında da devam ettiğini kaydetti.


 Kirman, "Deniz canlılarının ürediği, barındığı ve beslendiği Poseidonia Oceanica denilen deniz eriştelerinin en sağlıklı görüldüğü yerlerden biri Doğal Botanik Park kıyılarıdır. Deniz eriştelerinin içinde barınan, beslenen, üreyen ve kendilerini koruyabilmek için kamufle eden birçok sualtı canlısı bulunmaktadır. Sualtı faunasında kimi ürkütücü kimi çok sevimli deniz canlıları meraklı gözlerle izlerler. Sualtı dünyası insanlar açısından bilinmeyen sırlarla dolu olduğundan denizin derinliklerinde neler oluyor, neler yaşıyor hep merak edilmiştir. Dünyada artık yaygın olarak yapılan sualtı fotoğrafçılığı deneyim, özel bir tecrübe ve cesaret gerektiren aynı zamanda çok keyifli ve eğlenceli bir uğraştır. Sualtının gizemli dünyasını merak ederek bunları fotoğraflamak için her yıl binlerce turist bu keşiflere katılmaktadır“ dedi.


- "Zengin bir ekosisteme sahibiz"


Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise birçok ülkenin, denizlerini temiz tutarak, sualtı canlılarının yoğun olduğu bölgeleri özel koruma alanları ilan edip, sualtı faaliyetleriyle ekonomilerine büyük katkı yaptıklarını ifade etti.


Kuşadası kıyılarında coğrafik yapısı nedeniyle yapılaşmalardan büyük ölçüde şimdilik kendini koruyabilen Doğal Botanik Park kıyılarının zengin bir deniz ekosistemini barındırdığına dikkati çeken Sürücü, "Farklı türlerin aynı yuvayı birlikte kullandığı görülen bu kıyı kayalıklarında, nesli azalan birçok canlıyı da görmek mümkündür. Sualtı dünyasının en yırtıcı türleriyle en zeki canlılarının aynı alan içinde özgürce dolaştıkları görülmektedir. Çevre kirliliğinin yaşanmadığı, yapılaşmaların olmadığı alanlarda biyolojik çeşitlilikte oldukça zengindir" diye konuştu. 


- "Zenginliklere sahip çıkalım"


Bakir kalan ender alanlardan biri olan Doğal Botanik Park gibi zenginliklerin korunması gerektiğini böylece hem gelecek nesillerin hem de Kuşadası turizminin geleceğini korumuş olacaklarını vurgulayan Sürücü, deniz canlılarının özgürce türlerini devam ettirdikleri bu doğal yaşam alanına tüm kurumlar, sivil toplum örgütleri sahip çıkarak, korunmasına destek olmasını beklediklerini kaydetti.


AA


Geri Dön