16 / 04 / 2024

Kuşadası Ephesia Hotel'in sıcak suyu 'güneş'ten!

Kuşadası Ephesia Hotel'in sıcak suyu 'güneş'ten!

Kuşadası’ndaki Ephesia Hotel’in güneş kollektörleri tasaramıyla bir ilk oldu. Güney cepheye bakan ve enerji kaybına neden olan klasik yerleşim yerine yarım ay şeklindeki düzenleme ile sıcak su elde edilebiliyor.



Kuşadası’ndaki bulunan Ephesia Hotel’in sıcak su ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Ezinç güneş kollektörleri ile yıllık 145 bin TL enerji tasarrufu sağlanırken, 100 dekar ormanı kurtarmaya eşdeğer karbondioksit salımı da önlenecek.


Projenin Türkiye’de uygulanan, güneşin konum açışına göre çalışma evrelerinin zamanlamasını ayarlayan ilk proje olduğunu söyleyen Ezinç, “Ülkemizde klasik güneş enerji uygulamalarında güneş kollektörleri güney cepheye dönük yerleştirilirdi. Bu durum hem mimari açıdan estetiği bozulmasına, hem de daha az güneş kolektörünün yerleştirilmesine, yüksek çelik konstrüksiyon maliyetlerine, maksimum rüzgarlanma ve enerji kayıplarına sebep olmakta idi.  Uygulama yapmış olduğumuz otel binasının mimarisinin yarım ay şeklinde olması sebebiyle otel gün boyunca tam verimlilikte sıcak su elde edebiliyor ve gölgelenme olmuyor. Otel yönetimi de bizden estetik görünümlü sistem uygulamamızı talep etti ve bu uygulamayı gerçekleştirdik” dedi.


Görüntü kirliliği var


Ezinç, yapılan uygulamada binanın üzerine konulan güneş kollektörlerinin, bina estetiği ve görünümü bozulmadan, güneşin doğu, batı ekseninde konum hareketine göre maksimum performans sağlayacak şekilde çalışmasının sağlandığını söyledi. Ezinç, “Yapılan bilimsel çalışmalarda da güneş kollektörlerinin güney doğu veya güney batı cephelere dönük yerleştirilmesinin, verimsel olarak yüksek enerji kayıplarına sebep olmadığının kanıtlanmıştır. Olabilecek kayıplar da güneş kollektör adetlerinin artırılması, çeşitli zonlama ve otomasyon çalışmaları ile telafi edilebilir” diye konuştu.


Milliyet


Geri Dön