20 / 04 / 2024

Kuşadası turizmine kentsel dönüşüm çözümü!

Kuşadası turizmine kentsel dönüşüm çözümü!

Yeni Kıroba Gazetesi köşe yazarı olan Menderes Akdağ bugünkü yazısında Kuşadası'ndaki projeleri ve yatırımları değerlendirdi. İşte o haber...



Yanlış hesap Bağdat'tan döner. Yanlıştan eninde sonunda dönülür. Söylemesi ne kadar kolay... Yanlış Bağdat'a kadar varmışsa yanlışın verdiği zararın hesaplanması imkânsızlaşır. Yanlış planlama vahim sonuçlar doğurur. Kuşadası'nda, yanlış planlamanın ve rant hırsının acıları tek tek çıkmaktadır. Bugün var. Ancak yarının olduğu kimsenin aklına gelmemektedir. Dünde yaşayanlar bugün bugündür deyip yeyip içmiş... Dün, kendisine yapılanı karşılıksız bırakacak değil elbette... Bugün Kuşadası bitme noktasında... Yarına Allah kerim denirse Kuşadası'nın cenazesini artık beraber kılarız. Kuşadası'nda Yavansu adıyla anılan Fantasia otel mevkiden başlayıp Güzelçamlı'ya kadar uzanan hata Karaova denmekteydi. Bölgenin geneli bataklıktı. Güzelçamlı ve Davutlar kıyıda değildi. Daha içerideydi ve dağ yamacına dayanmıştı. Karaova'da pamuk, tütün gibi ürünlerin ziraatı yapılırdı. Daha sonra bölge halkı şeftali tarımına yöneldi. 


Bölgeye Naci Akdoğan öncülüğünde ilk tatil köyü Akdeniz Club yapıldı. Söz konusu oteli yapmak için geniş bir bataklık ya kurutuldu veya dolduruldu. Akdoğan ailesi bundan sonra Kuşadası siyasetinde uzun süre etkili oldu. Berberoğlu ve Akdoğan ailesi Kuşadası Belediye Başkanlığı için sürekli yarıştı. Karaova turizme açılmasıyla birlikte rant hırsı yanlış planlamaları beraberinde getirdi. Her tarafa yazlık konut izni verildi. Yazlık konutların dayanıklı olduğunu söylemek doğru değildir. Nem ve diğer faktörler binaları tamamen çürütmüş durumdadır. Otellerin her şey dâhil sisteme geçmesiyle birlikte otelde kalmak yazlıkta kalmaktan daha ucuza mal olduğu için yazlıkların çoğu kullanılmamaktadır. Şeftali ağaçları tek tek sökülmüş, tarım alanları talan edilmiştir. Yeşil doku bırakılmamıştır. Hem kıyı şeridinde bir otel bir yazlık site şeklinde imar planı yapılmıştır. Oteller iki yazlık site arasına sıkışmış kalmıştır. Otellerin büyüme eğilimi sağlıklı olmamaktadır. Aynı zamanda yazlık siteler ile oteller sürekli gürültü konusunda karşı karşı gelmektedir. Otellerin eğlence ekipleri rahat çalışamamaktadır. Söz konusu durum müşteri şikâyetlerine neden olmaktadır. Tersi olursa yazlık siteler oteli resmi birimlere şikâyet etmektedir. Şimdilerde deprem riskine karşı bütün kentlerin yenilenmesi projesi var. Proje milli mesele şeklinde ele alınmalıdır. Söz konusu kentsel dönüşüm projesi acaba Kuşadası turizmi adına bir ümit ışığı olabilir mi? Değilse radikal önlemlerin dışında Kuşadası bir çıkış yolu bulacağa benzememektedir. Eski Karaova'nın tamamen yeniden planlanması; neredeyse yıkılıp yeniden yapılması gerekir. Yazlık konutlar belli bir yere toplanmalı, kapladığı alan daraltılmalıdır. Atıl yazlık konutlar tamamen yıkılmalı; yerlerine devasa golf oteller yapılmalıdır. Aqua parkı olan, büyük futbol ve basket sahaları olan tatil köylerinin yapılması teşvik edilmelidir. Geniş bir bölge yeşil alan olarak bırakılmalıdır. Kuşadası şehir merkezinde iki metre genişliğinde bile olamayan, itfaiye ve diğer acil yardım araçlarının dahi giremediği, verilen imar izni sonucu daracık sokaklara yapılan çok katlı ucube binalar yıkılmalıdır. O daracık sokaklara otantik, gerçeğine uygun Osmanlı evleri yapılmalıdır. Güvercin ada karşısında bulunan yamaçlardaki müstakil evler, gecekondu görünümlüdür. Kent bu görünümden kurtarılmalıdır. Kuşadası kurtulur mu? Ümit etmekten başka çaremiz var mı?



Yeni Kıroba


Geri Dön