25 / 04 / 2024

Kütahya çiniyle özdeşleşti, yatırımcı akın etti!

Kütahya çiniyle özdeşleşti, yatırımcı akın etti!

Adı çiniyle özdeşleşen Kütahya, son yıllarda artan yatırım cazibesiyle birçok sektörden yerli ve yabancı yatırımı çekiyor. İlk yatırım heyecanını 5084 sayılı Teşvik Yasası ‘dan alan Kütahya, şimdi de teşvikte 3'üncü bölgede olmanın avantajını kullanıyor



Kentin organize sanayi bölgeleri (OSB) adeta şantiyeye dönmüş durumda.

Bir taraftan yeni yatırımlar için inşaatlar devam ederken, bir taraftan da 1'inci OSB'de genişleme çalışmaları, 2'nci OSB'de de altyapı çalışmaları sürüyor. 63 firmanın faaliyet gösterdiği 1'inci OSB, 1.5 milyon metrekarelik mevcut alanına, 2 milyon metrekarelik bir genişleme bölgesini eklemek üzere. 8 ayda kurulması için yapılan çalışmalar tamamlanan 2'nci OSB ise yatırım akını sürüyor. Alman Hermes Paper'ın makinelerini satın alarak Kütahya'da craft kağıdı üretecek ve ilk etapta 40 milyon TL'lik bir yatırıma imza atacak Kahramanmaraş Kağıt Sanayi'nin ardından, Kütahya Manyezit İşletmeleri Aşž (Kümaş) refrakter yatırımı yapmak üzere 20 milyon TL'lik, Özçınarlar Petrol Ürünleri 18 milyon 500 bin TL'lik yatırım gerçekleştirdi.

Kütahya Mobilya'nın da yatırım yaptığı bölgede iki büyük yatırım için de imza atılma aşamasında. Yatırımlardan birinin bir Alman elektrik devine elektrik motorları üretecek bir şirket olduğu belirtilirken, ikinci yatırımın ise kentin geleneksel sektörleri arasında yer alan porselen ya da seramik üzerine gerçekleşeceği bilgisi verildi. Kent yatırım cazibesini artırırken, otomotiv yan sanayi firmaları da bölgeyi keşfetti. 5 tane otomotiv yan sanayi yatırımı gerçekleştirilen kentte, bu sektörde faaliyet gösterecek firmalar ise Martur, Kros, Polmar, Orcia ve Fompak. Otomotiv yan sanayi sektöründe yatırım yapan firmalar arasında özellikle Bursa'dan gelen firmalar dikkat çekiyor. Kentteki sanayici bu yöndeki yatırımların artması için Bursalı üreticiler ile dirsek temasında. 2'nci OSB'de yatırım heyecanı sürerken, 30 tesis parseli bulunan bölgede yerlerin 2012 itibariyle dolacağı belirtiliyor.

1'nci OSB'de 100 milyon euroyu bulacak VİG Metal'in tesisi yükseliyor. Anadolu için yol kavşağı niteliğinde olan kentte OSB'ler, içinde demiryolunun da bağlantısı olması nedeniyle yoğun ilgi ile karşı karşıya. Bu nedenle kentte 3'üncü OSB'nin de yer tespiti yapılmış. Bugünkü havaalanının karşısında 4 milyon metrekarede kurulması planlanan yeni OSB için bir otomotiv yatırımı bekleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2008'de gerçekleştirdiği bir Japonya gezisinde kenti otomotiv yatırımı için uygun üç bölge arasında göstermesi, Kütahya'ya cesaret vermiş durumda. Kentteki sanayici ‘siyanür felaketi' ve deprem ile gündeme gelen kentin, yeterince tanıtılmamasından şikayetçi.

Hamburg'a BALO ile yarı zamanda ulaşılacak

Öte yandan TCDD'nin yılda 2 milyon ton yük taşımacılığı yaptığı kentte, Türkiye'nin 17. Lojistik Köyü ‘nün Kütahya'ya yapılması kararlaştırılmıştı. TOBB ile Ulaştırma Bakanlığı ‘nın Batı Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) çalışmalarının başladığı kentte, ‘Kayseri, Ankara, Eskişehir-Kütahya' ve ‘Adana, Konya, Afyon, Kütahya' demiryolları birleşerek, ‘Kütahya-Balıkesir-Bandırma' özel yük hattı ile Avrupa yakasına geçiş ve Hamburg Limanı ‘na yarı zaman ve yarı maliyetle ulaştıracak lojistik hattı projesi devam ediyor. Öte yandan kentin önemle beklediği çanakkale Boğaz Köprüsü de 2012 yılı için ihale gündemine alınmış durumda. Kentin ulaştırmada bir önemli projesi de Zafer Havaalanı. Afyon, Uşak ve Kütahya'nın faydalanacağı bölgesel havaalanının 30 Ağustos 2013'te saat:13.13'te açılması için söz verildi.

Bor madeninin yüzde 60'ı Kütahya'da

Maden zengini Kütahya'da, Türkiye manyezit rezervinin yüzde 80'i Kümaş ‘ın elinde bulunuyor. Ayrıca Türkiye'nin sahip olmakla övündüğü bor madeninin yüzde 60'ı da Kütahya'da. Ayrıca Eti Gümüş tesislerinin bulunduğu bölge, gümüşte de önemli bir merkez konumunda. Rezervleri dünya 3'üncüsü. Krom, kaolenin de çıktığı bölgede toplam 34 maden 232 yatakta yer alıyor. Termal su ile tedavi yapılan tek devlet hastanesinin Kütahya'da bulunması yatırımcıyı da harekete geçirmiş, Mete Tetik Yoncalı ‘ya 5 yıldızlı bir termal otel yapma hazırlığında.

KÜTSO'nun ev sahipliğinde düzenlendi

DÜNYA Gazetesi, Anadolu iş dünyasının nabzını ve kentlerin sanayilerindeki yeni gelişmelere ışık tutmaya 'Üreten Kentler Anlatıyor' yazı dizisiyle devam ediyor. Bu kapsamda 12 kenti gezen DÜNYA Gazetesi ekibinin yeni durağı Kütahya oldu. Eskişehir, Kahramanmaraş, Konya, çorum, Sakarya, Mersin, Antalya, Manisa, Diyarbakır, Gaziantep ve çanakkale'nin ardından Avrupa'dan gelen yolları Anadolu'ya bağlayan, çini, porselen ve seramiğin başkenti Kütahya mercek altına alındı.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı Nafi Güral'ın ev sahipliğinde yapılan incelemeleri DÜNYA Eskişehir Temsilcisi Tülay Taşkın organize etti. Yapılan incelemelerde kentin sanayisini temsil eden isimler ve işadamları ile görüş alışverişinde bulunuldu, kentteki sanayi tesisleri gezildi.
Dünya


Geri Dön