25 / 04 / 2024

Kütahya porselen ev dekorasyonuna girecek!

Kütahya porselen ev dekorasyonuna girecek!

Binden fazla desen seçeneği ile Avrupa'nın en büyük ilk üç üreticisi arasında bulunan Kütahya Porselen ev dekorasyona da girecek



Projenin başında Kütahya Porselen'in Yönetim Kurulu Üyesi Sema Güral Sürmeli ve annesi Gülsüm Güral bulunacak. Mudo Konsept, Home Store gibi mağazaların bulunduğu bu alanda Türkiye'de büyük açık olduğunu söyleyen Sema Güral Sürmeli, "Önemsediğimiz diğer bir proje de otobanlar üzerinde yapacağımız yol mağazaları olacak" dedi.
Kütahya Porselen'i yöneten ve özellikle hazırladığı cam kaftanlar ve modern tasarımlarla adından söz ettiren Sema Güral Sürmeli, "Katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz. Avrupa'ya fincanda dahi değeri 100 doları aşan fincanlar satmak istiyoruz ve satıyoruz da" dedi.
Özellikle yabancı bürokratlara yapılan hediye takdimlerinin önemli bir bölümünün Kütahya Porselen ürünleri olduğunu belirten Güral, "Geleneksel ile moderni harmanlayan milli bir markayız. Yurtdışına kendi markasıyla ihracat yapan, tanınan ender firmalardan birisiyiz. İhracatımız 45 milyon doları aştı" dedi.

İki otele 100 milyon dolar
Bünyelerinde Güral Sapanca, Güral Harlek gibi termik otellerin bulunduğu grup, bugünlerde Kütahya'da yeni bir termal otelin temellerini atmaya hazırlanıyor.
 Otelin maliyetinin 50 milyon dolar olacağını söyleyen Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, "Samsun'da da kongre oteli yapıyoruz. Onun bütçesi 50 milyon doları da aşacak" dedi.
Aralarında turizm, seramik ve çikolatanın da bulunduğu alanlarda cirolarının 310 milyon doları bulduğuna anlatan Güral, enerjide de büyüyeceklerinin sinyalini verdi. Güral, porselende bir zamanlar imrenerek baktıkları iki Alman şirketi de bünyelerine katmak için satın alma görüşmeleri yaptıklarını açıkladı.
Songül Hatısaru / Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Sofrada tabaklar çoğaldı, porselen pazarı 110 milyon parçaya çıktı
Güral Ailesi'nin amiral gemisi olarak bilinen Kütahya Porselen'in Genel Müdürü Rüştü Düver, "Türkiye'de yılda yaklaşık 110 milyon parça porselen üretiliyor. Bir o kadar da ithalat var. Geçtiğimiz yıllarda porselen tüketimi çok azdı. İnsanlar aynı kaptan yemek yiyordu. 1990'lardan itibaren, ailelerde ayrı tabaklarda yeme eğilimi yükseldi. En fazla tüketim artışının olduğu bölgeler Doğu ve Güneydoğu. Öte yandan dışarıda yemek yeme alışkanlığı da arttı. Sağlıksız olan metal ya da melamin tabaklar da artık tercih edilmiyor. Tüm bunlar bir araya gelince, pazarımız hızlı büyüdü" dedi.

Düver şöyle konuştu: "İhracatımızı yüzde 16 arttırarak 50 milyon doları yakaladık. Yeni pazarlara girdik. Güney Amerika'da  Brezilya ve Meksika öne çıkan ülkeler oldu. Porselen üretiminin yüzde 60'ını ihraç ediyoruz."

Ciro 310 milyon dolar
2009 yılında toplam cironun 310 milyon dolar olduğunu söyleyen Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ise "Geçen yıl Kütahya OSB'de banka mülkiyetine geçmiş renkli sofra eşyası üretimi yapan bir fabrikayı aldık. Marka almayla da ciddi ilgileniyoruz. Şu anda Avrupa'da iki firmayla görüşme halindeyiz. Bunlar krizde güç kaybetmiş şirketler" diye konuştu.

Turizm yatırımları
Ali Bey Club Manavgat ve Ali Bey Club Park Manavgat otellerinde hissesi bulunan, kendi yönetiminde de Güral Sapanca Wellness ve Kütahya'daki Güral Harlek Termal Spa Oteli olan Nafi Güral, "Afyon'da 5 yıldızlı 425 odalı kaplıca otelinin temelini attık. 2011'in sonunda açmayı planlıyoruz. Samsun'da da otel problemi olduğunu gördük ve bir şehir oteli açmaya karar verdik. 325 odalı otelin içinde kongre merkezi de olacak. İki projeye 50'şer milyon dolar yatırım yapacağız" dedi.

Çikolatada büyürüz
KÜTAHYA Porselen  Başkanı Nafi Güral, iki hidro elektrik santral ihalesine teklif verdiklerini söyledi ve çikolata sektöründe de büyüyeceklerini anlattı. Güraly, "Mild markası ve İsviçre lisansı ile üretim yapıyoruz. Katma değeri yüksek, butik ürünler üretiyoruz" diye konuştu.
Mehtap Özcan / Hürriyet

"Ailemin 'Biz yaptık başarılı oldu' diyeceği bir iş olsun istiyorum"
Porselen, seramik, turizmden sonra perakendeye göz diken Kütahya Porselen'in Başkanı Nafi Güral, "Eşim ve çocuklarımın 'Biz yaptık başarılı oldu' diyeceği bir iş olsun istiyorum" dedi
Geçen yıl iflasın eşiğindeki Alman porselen üreticisi Rosenthal'i İtalyan Sambonet'e kaptıran Kütahya Porselen bir yandan Alman iki firmayla satın alma görüşmeleri yaparken bir yandan da ev aksesuvarı işine girmeye hazırlanıyor. Kütahya porselen mağazalarıyla perakende işine alıştıklarını, bu işi otoban mağazacılığına kadar getirdiklerini dile getiren Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, "Gıdada çikolata üretimi ile varız. Perakendede zaten Kütahya Porselen mağazalarımız var ama özellikle ev aksesuvarı işini eşim ve çocuklarım için istiyorum. Onların da hayatlarında 'Biz yaptık ve başarılı oldu' diyebilecekleri bir iş olsun" dedi. Nafi Güral'ın eşi Gülsüm Güral ise, "Mudo Concept gibi bir oluşum düşünüyoruz. Eve dair her şeyin içinde olacağı mağazalar zinciri oluşturacağız" dedi.

HEDEF SATIN ALMA
Şu anda Almanya'dan iki porselen markasıyla görüştüklerini dile getiren Güral, "İki Alman firması da ortaklık istiyor bizse onların tedarikçimiz şeklinde çalışmasını istiyoruz. Bundan dolayı görüşmeler uzuyor" dedi. Güral, "Biz satın almaya sıcak bakıyoruz, işbirliğine değil" diye konuştu.

Nafi Güral, "1 metrekare arsadan 1 lira rantımız olmadı. Çocuklara bırakacağim bu tip bir gelirim yok. Tek işimiz sanayi" dedi.
Pınar Çelik / Sabah

Kütahya Porselen, turizme 100 milyon dolar yatıracak
Ana faaliyet alanı seramik ve porselen olan Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, 100 milyon dolarlık yatırımla Afyon'da bir kaplıca oteli ile Samsun'da bir şehir oteli açacaklarını duyurdu. Güral, küresel bir şirket olmak adına Avrupa'daki iki markayı satın almak için temas halinde olduklarını da kaydetti.
Porselen ve seramik üretiminde dünya markası haline gelen Kütahya Porselen Sanayi AŞ, turizm sektöründe yeni yatırımlar yapma kararı aldı. Bünyesinde 2 otel bulunduran Kütahya Porselen'in Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, 100 milyon dolarlık yatırım yaparak, birisi 2011'de olmak üzere 2 otel daha açacaklarını ifade etti.

Turizme ilk olarak 1980'li yılların başında giren Güral ailesi, bu alandaki yatırımlarını büyütüyor. Ali Bey Club Manavgat ve Ali Bey Club Park Manavgat otellerinde hissesi bulunan, kendi yönetiminde ise Güral Sapanca Wellness ve Kütahya'daki Güral Harlek Termal Spa oteli olan şirket, 2 yeni otel yatırımına daha hazırlanıyor. Kütahya Porselen Sanayi AŞ'nin 40. kuruluş yıldönümü vesilesiyle basın mensuplarıyla bir araya gelen Nafi Güral, 2010'daki porselen ve turizm sektöründeki yatırım planlarını açıkladı. Nafi Güral, "Afyonkarahisar'da ve Samsun'da bir hazırlığımız var. Afyon'daki 5 yıldızlı, 425 odalı kaplıca otelinin temelini attık. Bu oteli 2011'in sonunda açmayı planlıyoruz. Samsun'da da 325 odalı bir şehir oteli açacağız. İçinde kongre merkezi de olacak. Her biri için 50 milyon dolardan az olmamak üzere toplam 100 milyon yatırım yapacağız." dedi.

Güral ailesinin her zaman sanayici kimliğini ön planda tuttuğunu, kendisinin yönettiği şirketlerin 2009 yılı toplam cirosunun 310 milyon dolar olduğunu belirten Güral şöyle dedi: "Hem kendi sektörümüzden hem de farklı sektörlerden şirketler, bizi alın diye teklif gönderiyor. Biz de fırsatları değerlendirmeye çalışıyoruz. Geçen yıl Kütahya OSB'de banka mülkiyetine geçmiş renkli sofra eşyası üretimi yapan fabrikayı bankadan satın alarak işletmeye başladık."

Marka satın almak için ciddi şekilde ilgilendiklerini aktaran Güral, "Goballeşme yolunda bunun bizim için önemli bir adım olacağı inancındayız. Şu anda Avrupa'da iki firmayla görüşme halindeyiz. Bunlar krizde güç kaybetmiş şirketler." dedi. Türkiye'nin porselen ihracatının yüzde 35'ini yapan Kütahya Porselen, üretiminin yüzde 60'ını dışarıya satıyor. Şirketin 2009 yılı ihracatı 50 milyon dolar.

Yeni yol üstü mağazalar geliyor
Şu anda 36 mağazasında kendi ürünlerini satan şirket, bu sayıyı artıracak. Yeni mağazalardan bazılarının yol üstü konseptiyle hayata geçirileceğini aktaran Nafi Güral, "Ayrıca perakendenin diğer alanları da bizi gıdıklıyor. Farklı seçenekleri araştırıyoruz." dedi. Mudo benzeri bir konsepti hayata geçirmek istediklerini söyleyen Nafi Güral'ın eşi Gülsüm Güral, "Ancak bizde tekstil değil, sadece evle ilgili aksesuarlar olacak." dedi.
Kenan Mehmetzade / Zaman


Geri Dön