07 / 05 / 2024

Kütahya'daki evlerin yapım tarihleri dış duvarlara asılıyor

Kütahya'daki evlerin yapım tarihleri dış duvarlara asılıyor

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Şahmelek köyünde, tüm evlerin dış duvarlarına yapım tarihlerini gösteren taş plakalar yapıştırılıyor



Tavşanlı'ya 16 kilometre uzaklıktaki Şahmelek köyünde vatandaşlar, tıpkı çocuklarının doğum tarihlerine olduğu gibi evlerinin yapılış yıllarına da önem veriyor. Köyde her evin dış duvarında doğum yılını gösteren bir taş plaka bulunuyor.

Köylülerden Süleyman Kocayayla (65), AA muhabirine, eski kerpiç yapılarda başlatılan geleneğin, bugün inşa edilen betonarme evlerde de devam ettirildiğini söyledi.

Eski evlerden bazılarında bulunan taş plakaların dış cephelere yeniden sıva yapılırken kaybolduğunu, ancak birçok evde bu plakaların görülebildiğini ifade eden Kocayayla, şöyle dedi:

"Bu evler, araziden toplanan taşlardan yapılıyor. Taşların arasına çamur konularak 50 santimetre kalınlığında bir ana duvar örülüyor. Bir taş oyularak evin yapıldığı tarih önce bir tornavidayla kazınıyor ve sonra üstü boyanıyor. Gelen misafirler bu evin ne zaman yapıldığını görüp kaç yıllık olduğunu anlayabiliyor."

Köyde yaşayan Asuman Tanrıkulu da bu geleneğin uzun yıllar sürmesini dilediğini belirterek, "Çocuklarımızın doğumlarına olduğu gibi evlerimizin doğum tarihlerine de önem veriyoruz" dedi.
AA


Geri Dön