25 / 04 / 2024

Kuum Hotel Spa´da ARKİV Buluşmaları´nın 8.´si yapıldı

Kuum Hotel Spa´da ARKİV Buluşmaları´nın 8.´si yapıldı

Kalebodur sponsorluğunda gerçekleşen ARKİV Buluşmaları'nın 8.'si 26 Haziran 2010 tarihinde Bodrum'da yer alan Kuum Hotel Spa'da yapıldı



Kalebodur sponsorluğunda gerçekleşen ARKİV Buluşmaları'nın sekizincisi 26 Haziran 2010 tarihinde Bodrum'da yer alan Kuum Hotel Spa'da yapıldı. Projenin mimarı Gökhan Avcıoğlu'nun önderliğindeki toplantı Tabanlıoğlu Mimarlık'tan Murat Cengiz ve Salih Yılgörür, M artı D Mimarlık'tan Dürrin Süer, Metin Kılıç, Deniz Güner, Şanal Mimarlık'tan Alexis Şanal, Çırakoğlu Mimarlık'tan Alişan Çırakoğlu, ZU Mimarlık´tan Zehra Uçar, TAGO Mimarlık'tan Müge Eker Eryarar ve Erkut Eryarar´ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Kuum Hotel Spa mimarı Gökhan Avcıoğlu tarafından proje detaylarının aktarılması ile başlayan toplantıya katılanların en çok tartıştığı konular arasında 1960'lar sonrası Bodrum için yapılmış imar planları ve sektörel yaklaşımlar baş sırayı aldı. Etkinlik ekibin projeyi gezmesi ile devam etti.

Bodrum'un tarihinden ve burada yaşamanın avantajlarından bahseden Avcıoğlu, 1960'larda sürgün yeri olarak kullanıldığı için zamanında gereken ilgiyi göremediğini belirtti. Bodrum'un buraya gelenlerde alışkanlık yaptığını belirten mimar, kış mevsiminin kısa sürmesi ve bölgenin ucuz olması nedeniyle rahatça üniversite, teknopark gibi işlevler için kullanılabileceğini anlattı.

Turizm sektörünün herhangi bir şekilde sekteye uğraması tehlikesine karşı mimar ve işveren ortak bir kararla projenin sadece otel işlevinde olmaması gerektiğine karar vermiş ve böylece konut işlevi olan yapılar da eklenmiş. Proje konut, butik otel ve otel işlevlerinin bir tür karışımından oluşuyor. Mimar bu alana tek bir bina yapmaktansa, küçük ölçekli yapılar tasarlamanın daha keyifli ve eğlenceli olduğunu belirtti.

S, M, L ve XL adında 4 farklı tipte toplam 66 odanın yanı sıra projede 13 adet konut da yer alıyor. Yaklaşık 350 metre uzunluğundaki bir sahile yerleşen projede tüm odalar deniz manzarasına yönelmiş durumda. Tasarımda denize bakan cepheler mümkün olduğunca geniş tutulduğu için aynı zamanda giriş ve banyoların bulunduğu koridor cephesi daha kısa ve duvarlar açılı olarak tasarlarmış.  Ayrıca mahremiyeti çok önemsedikleri için yan cepheler de genelde sağır bırakılmış. Arazide araç kullanımına sınır getirilerek, otel içinde yürüyerek, bisikletle ya da özel araçlarla dolaşım sağlanırken, denizden de ulaşım yapılabiliyor.

Otel ve konut işlevinin yanı sıra projede Spa da bulunuyor. Yabancı kaynaklı olan ve dilimize yerleşen bu terimin sudan gelen anlamında olduğunu belirten Avcıoğlu, hamamı Türkler'den öğrenen toplumların günümüzde benzer bir olguyu evirip çevirip geri sattıkları konusuna değindi.

Avcıoğlu'na gelen sorulardan biri özellikle de son tecrübeleri sırasında neden organik mimariyi denediği hakkındaydı. Bunun üzerine mimar, "bağlam" ile çalışmayı sevdiğini ve "bağlam" ile "kavram" arasındaki ayrımı sık sık araştırdığını anlattı. Özellikle Amerika'da geçirdiği seneler boyunca bu konuyu düşünmek ve tartışmak için uzun zaman harcadığını belirtti.

Mimara gelen sorulardan bir diğeri ise yapıların tasarım prensipleri sonucunda neden yığma olmadığı hakkındaydı. Mimar, mühendislerin vizyonunun bu durumu baştan görebilmek için yeterince gelişmemiş olduğunu, yaptıkları hesaplar sonucunda iş işten geçtikten sonra bu kararın doğruluğunu anladıklarını iletti.


Geri Dön