24 / 04 / 2024

Kuyumcukent altın ve finans merkezi olacak

Kuyumcukent altın ve finans merkezi olacak

Kuyumcukent Başkanı Sait Erdal Metiner, 2010 sonuna kadar finans ve altın merkezi yapmayı hedefledikleri Kuyumcukent'te 40 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını söyledi



Dünyada 130 milyar dolarlık ticaret hacmi ile en büyük sektörlerin başında gelen kuyumculuk ve mücevher sektörünün Türkiye'deki öncülerinin birleşerek hayata geçirdiği Kuyumcukent, faaliyete geçti. Kuyumcukent, üretici, tüketici, toptancı, perakendeci ve ihracatçıyı tek çatı altında buluşturuyor. Haftalık Ekonomist Dergisi'nde yer alan makaleye göre kompleksin yatırım bedeli 470 milyon dolar. Bittiğinde tutarın 1.5 milyar doları bulması, 40 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor.

1994 yılında tamamlanmıştı

İstanbul Yenibosna'daki Kuyumcukent'in yapımı 1994'te kısmen tamamlanmış ama üyeler taşınmakta isteksiz davranmıştı. Kuyumcukent Başkanı Sait Erdal Metiner, Merkez Bankası Avrupa Yakası Merkez Veznesi ve Darphane'nin saymanlık bölümünün buraya taşınacağını belirterek şunları söyledi: "Bankaların grup merkezleri de burada toplanıyor. Altın Borsası ve Kıymetli Taş Borsası'nı buraya getirmek için görüşmeler yapıyoruz. 2010 sonuna kadar Kuyumcukent'i finans ve altın merkezi yapmayı hedefliyoruz".

5 bankanın merkezi burada

Ziraat Bankası, Merkez Bankası'nın ardından grup merkezi için yer kiraladı. Şu anda 5 bankanın grup merkezi Kuyumcukent'e taşınmış durumda. Türkiye'de ilk kez Darphane'nin saymanlık bölümünü kendi merkezi dışında bir yere açacağını kaydeden Sait Erdal Metiner şöyle konuştu: "Darphane buradan ihracat ve ithalatta ekspertiz raporlaması yapacak. Burası meskük (Ata) altının basımında da kabul merkezi olarak kullanılacak ve Darphane'nin pasaport ve kıymetli evrak deposu olacak".

Evlenenler için alışveriş merkezi

Sait Erdal Metiner, Kuyumcukent'in 'Kuyumcukent Bazaar' projesiyle de perakendeye uzanacağını kaydetti. 650 perakende mağazasının yer alacağı Kuyumcukent Bazaar, Türkiye'de bu bu konseptte açılan ilk alışveriş merkezi (AVM) olacak. 14 Şubat 2010'da açılacak olan AVM'de sadece mücevher ürünleri de bulunmayacak. Nişan yüzüğünden çikolataya, davetiyeden nikah şekeri ve gelinliğe her şey yer alacak.

Hedef dünya liderliği

180 bin metrekare arsa üzerinde 328 bin metrekare alana kurulan Kuyumcukent, sektörde dünyada hayata geçirilen en kapsamlı proje. Her yıl 400 ton altın ve 200 ton gümüş işleyerek mücevherata dönüştürme kapasitesine sahip Türkiye, dünya altın mücevherat üretiminde ilk beş ülke arasında. Sektör 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. Kuyumcukent Türk kuyumculuğunu dünya pazarında daha üst seviyeye taşıyacak.

Şapel de yapılıyor

Kuyumcukent yönetimi, Kapalıçarşı'daki asırlık kuyum atölyelerini Kuyumcukent'e taşıyan Rum, Süryani ve Ermeni kuyumcuların günlük ibadetlerini yerine getirmeleri için şapel açmaya da hazırlanıyor. Sait Erdal Metiner, esnafın yüzde 30'unun Rum, Süryani ve Ermeni olduğunu belirterek, "Tesisimizde her katta mescit var. Rum, Ermeni, Süryani cemaatinden esnafımız için de şapel açmaya karar verdik" dedi.
Posta

 


Geri Dön