19 / 04 / 2024

Kuzey Afrika'nın en yüksek kulelerini Türkler yapacak

Kuzey Afrika'nın en yüksek kulelerini Türkler yapacak

Türk inşaat şirketinin Trablus'ta yaptığı kuleler, Kuzey Afrika'nın en yüksek iş merkezi ve rezidansı olacak.



Türk inşaat firması Summa tarafından Trablus'ta yapımı süren rezidans ve iş merkezinin yer alacağı kulelerin Kuzey Afrika'nın en büyük kuleleri olduğu belirtildi. Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda, İstanbul Maden Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreterliği organizasyonu kapsamında Türkiye ile Libya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliği imkanlarının artırılması amacıyla Libya'nın başkenti Trablus'ta bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, temaslarını sürdürdü. Trablus'ta faaliyet gösteren Türk inşaat şirketi Summa'nın şantiyesini gezen Tüzmen, yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. İnşaatı devam eden rezidans ve iş merkeziyle ilgili Bakan Tüzmen'e bilgi veren Summa Libya Genel Müdürü Enver Sayan, Türk mühendislerle birlikte Trablus'a yaptıkları iki binanın, Kuzey Afrika'nın en yüksek binaları olacağını söyledi.

1 Eylül 2009'da Açılacak
Temelini 15 Mayıs 2008'de attıkları ikiz binaların 3 bin 500 metrekarelik alana kurulduğunu ve 148 metre uzunluğunda olacağını anlatan Sayan, 1 Eylül 2009'da açılışı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Sayan, binaların yapımında 980 kişinin çalıştığını, 36 bin metreküp beton, 8 bin ton demir kullanıldığını kaydetti. Her biri 52 bin metrekare alana sahip olacak binaların yapımında kullanılan malzemelerin tamamının Türkiye'den getirildiğini ifade eden Sayan, "Kuzey Afrika'nın en yüksek binasını bir Türk şirketinin yapıyor olması bizim için çok önemli. Kuzey Afrika'da şu anda en yüksek bina 110 metre. Binaların yüzde 70'lik kısmını tamamladık. Proje yaklaşık 100 milyon dolara mal olacak" dedi. Tüzmen, ayrıca gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile Libya arasındaki teminat mektubu sorununda önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirtti. Tüzmen, "Teminat mektupları sorununu, ortakları arasında İş Bankası'nın da yer aldığı Arap Türk Bankası'nı kullanarak aşabiliriz" dedi.

Kapılarımız açık
Tüzmen İdari Merkezlerin Kalkınması ve Geliştirilmesi Teşkilatı Başkanı Ali İbrahim Dubeyba ile görüştü. Dubeyba, 2009 için 20 milyar dolarlık proje yatırımı öngördüklerini, bu çerçevede her türlü Türk şirketine kapılarının açık olduğunu belirterek, "Biz 23 Türk şirketiyle işbirliği yapıyoruz. Türk şirketleri uygulama konusunda kendilerini ispatladı. Hiçbir Türk şirketi aldığı projelerde başarısız olmadığı için onları takdir ediyorum. Yeni işlerde de onları bekliyoruz. Daha fazla işbirliği içerisinde olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Yenişafak


Geri Dön