27 / 04 / 2024

Kuzey Kıbrıs’ın suya kavuşması an meselesi!

Kuzey Kıbrıs’ın suya kavuşması an meselesi!

Mersin Alaköprü’den Kuzey Kıbrıs’a su ulaştıracak, ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan ‘Su Temin Projesi’nde sona yaklaşıldı. 80 kilometre deniz geçiş isale hattının son parçası da ekleniyor...



Mersin Alaköprü’den Kuzey Kıbrıs’a su ulaştıracak, ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan ‘Su Temin Projesi’nde sona yaklaşıldı. Proje kapsamında 80 kilometre deniz geçiş isale hattının son parçasının eklenmesiyle ilgili dün tören düzenlendi.


Törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve KKTC Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu da katıldı. “Dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini” söyleyen Eroğlu, “KKTC’nin 50 yıllık su sorununu çözeceğini” kaydetti.


29 Ekim’de açılacak


Projenin mimarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Projenin finansmanını Türkiye Cumhuriyeti sağlıyor. Öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Toplam maliyeti 1.6 milyar TL. Dünyada yeni bir teknoloji ile ilk defa yaptığımız bir proje” dedi. Eroğlu, su ile birlikte KKTC’nin müzakerelerde de elinin güçleneceğini belirtti.


75 milyon metreküp suyun yarısının içme suyu olarak kullanılacağını belirten Eroğlu şunları söyledi:

“Gerisi sulamada kullanılacak. Kıbrıs’ı bir gıda üretim ve ihracat üssü halinde getirmek istiyoruz. Bu büyük bir kalkınma projesi. Kıbrıs bizim için çok önemli. KKTC bu topraklarda ilelebet hür bir şekilde yaşayacak. Türkiye’den gelen bu su da Kuzey Kıbrıs’ın can suyu olacak.”


Eroğlu, 29 Ekim’de suyun Lefkoşa’ya ulaşabileceğini ve açılışı da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yapacağını açıkladı. 



Milliyet




Geri Dön