19 / 04 / 2024

Kyoto kapsamında en ciddi yatırım yalıtım olacak

Kyoto kapsamında en ciddi yatırım yalıtım olacak

Küresel ısınmaya "DUR" deme yolundaki en önemli uluslararası anlaşma olan Kyoto Protokolü'ne, Türkiye'nin taraf olmasını sağlayacak yasa tasarısının mecliste kabul edilmesi ülkemiz için önemli bir gelişme oldu.



Protokol gereği 2012 sonunda ciddi yükümlülüklerin altına girecek olan ülkemizde, sera gazı salımını önleyecek çevreci yatırımlar hız kazanacak. Bu kapsamda en büyük yatırım ise yalıtıma yapılacak yatırım olacak. Çünkü ısı yalıtımı ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu dolayısıyla da yüzde 50 daha az kirlilik anlamına geliyor.

Dünyadaki tüm sera gazı salımının yüzde 1.3'üne neden olan Türkiye, küresel ısınmaya en çok neden olan ülkeler sıralamasında 13. sırada yer alıyor. Isınmak için tüketilen fosil yakıtlar ise çevre kirliliğinin en önemli sebebini oluşturuyor. Isı yalıtımıyla fosil yakıt tüketiminin en az yüzde 50 azaltılmasıyla konut başına atmosfere yayılan karbondioksit miktarının da yarı yarıya indiğini belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, Kyoto Protokolü ile ısı yalıtımının daha da önemli ve zorunlu hale geldiğinin altını çizdi.

Geç de olsa bu protokole taraf olmamızın sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Ulu, ısı yalıtımının çevrenin yanı sıra ekonomiye de büyük katkısı olduğunu belirtti. Türkiye'deki binaların yüzde 90'ında ısı yalıtımı olmaması nedeniyle her yıl 7.5 milyar doları havaya savurduğumuzu hatırlatan Ulu, ülkemizde binaların metrekare başına enerji tüketiminin yaklaşık 300-350 kwh gibi yüksek bir oran olduğunu açıkladı. Almanya'ya bakıldığında ise bizden çok daha soğuk olmasına rağmen bu oranın 30-60 kwh'e inebildiğini bildiren Ulu, ülkemizde ısı yalıtımından başlanarak gerekli önlemlerin acilen alınması ve Kyoto için 2012'ye hazırlık yapılması gerekliliğini vurguladı.

Çevre konusunda daha önce Montreal Protokolü'ne taraf olan Türkiye'nin, Çevre Bakanlığı kanalıyla bu konuda bazı düzenlemeler yaptığını hatırlatan Ulu, sektörde Çevre Bakanlığı'nın direktifleri doğrultusunda yapılan iyileştirmelerin Kyoto'ya taraf olmamızla birlikte daha da hızlanacağını belirtti. Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi bundan böyle Türkiye'de de karbondioksit emisyonlarını azaltma takvimleri uygulanacağını söyleyen Ulu, XPS Derneği olarak çevre bilinci ve AB standartlarında üretim konusundaki faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğunun bu aşamada bir kez daha ortaya çıktığını bildirdi. Ulu ayrıca, derneğin üyesi olan tüm XPS ısı yalıtım levhası üreticilerinin, AB standartlarında üretim yaptığını ve 2009 yılı ortasına kadar da XPS üretiminde AB ülkelerinde kullanılan CE belgeli gazlara geçmiş olacağını açıkladı.


Geri Dön