29 / 03 / 2024

Latek, Afrika'da 10 yılda 30 yapı marketi açacak!

 Latek, Afrika'da 10 yılda 30 yapı marketi açacak!

Gıda, kimya, tekstil, lojistik, liman hizmetleri, inşaat ve enerji alanlarında faaliyet gösteren Latek Holding, Kenya'da farklı bir işe imza atıyor



Latek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erdoğan, geçen yıl mart ayında Kenyalı 5 bakanın katılımı ile başkent Nairobi'de açtıkları 2 bin metrekarelik LTK Home Yapı Marketi'nin ikincisini hizmete sunmak için inşaatı hızlandırdıklarını bildirdi.

 

Yurtdışında iş yapan firmalar son dönemde özellikle Afrika'da önemli işlere imza atıyor. Ancak bazı şirketler var ki, iş anlamında Afrika'nın yeniden keşfedilmesinin önünü açıyor. Bunlardan birisi de Latek Holding. Geçen yıl mart ayında Kenyalı 5 bakanın katılımı ile başkent Nairobi'de açılan 2 bin metrekarelik LTK Home Yapı Marketi, gösterdiği başarılı performansın ardından yeni zincirleri devreye sokuyor. Sadece Türk mallarının bulunduğu yapı markette, aynı zamanda mağazanın da ismi olan LTK Home markası ile ürünler de satılıyor.

 

Latek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erdoğan, Nairobi'de gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında ikinci yapı marketin de açılması için gün saydıklarını bildirdi. İnşaatı devam eden 1500 metrekarelik market için 2.5-3 milyon dolarlık yatırım planlandı. Resmi rakamlara göre sadece Kenya'nın yapı inşaat malzemeleri ithalatı 500 milyon dolar. LTK Home'un ilk adımda hedefi bu ithalatın yüzde 1-2'sini gerçekleştirmek.

 

Bankacılık sistemi gelişmiş

 

Levent Erdoğan, Kenya'da bu yıl 10 milyon dolarlık satış hedeflediklerini açıklarken 10 yılda Doğu Afrika ve Güney Afrika'da 30 mağaza açmayı planladıklarını vurguluyor. Kenya'nın gelişmiş bankacılık sistemi ve avantajlı coğrafi konuma sahip olduğunu kaydeden Erdoğan, ülkenin Afrika'ya açılmak için benzersiz bir kapı durumunda olduğunu savunuyor. Kenyalılar'ın ilk kez tanıştıkları yapı marketi konseptini ve Türk mallarının kalitesini sevdiğini kaydeden Erdoğan, sadece Türk markalarının satıldığı Kenya'nın en büyük yapı marketi LTK Home'a gelen talepler üzerine Nairobi'de ikinci yapı marketi açmaya karar verdiklerini, ikinci mağazada yıllık satış hedefinin 5 milyon dolar olduğunu söyledi.

 

2 bin çeşit ürün satılıyor

 

LTK markası ile de ankastre,  buzdolabı, fırın, davlumbaz başta olmak üzere 2000'e yakınürünün satışa sunulduğu LTK Home'da en fazla seramik satışı yapıldı. Ankastre ürünleri, duvar  kağıtları, halılar, banyo ürünleri ve balkon korkulukları Kenyalılar'ın en çok rağbet ettikleri  ürünler arasında yer alıyor. İlk LTK Home mağazasının

bulunduğu bölgede saat 17'den sonra güvenlik sorunu yaşanıyor. Bu nedenle mağaza hafta içi 17:00'ye kadar, cumartesi günü öğlene kadar açık kalıyor.  Alışverişin yoğun olduğu saatler ise Nairobi'de mesai bitimi olan 17:00'den sonra ve hafta sonu gerçekleşiyor. Nairobi'de  yoğun trafik sıkışıklığı nedeniyle şehir dışındaki mağazalara rağbet az oluyor. Bu nedenle ikinci LTK Home, şehir  merkezinde hizmete girecek ve daima açık olacak.

LTK Home, sadece mağaza satışları ile değil, anahtar teslimi olarak yaptığı hizmetlerle de öne çıkıyor. Halen 7 konut projesinin malzeme teminini yaparak, işçilik faaliyetlerini de sürdürüyor. Seramikten mutfak dolaplarına, buzdolabından kapıya kadar her türlü yapı-inşaat malzemesi ve ev eşyası ile bu projelerde hizmet veriliyor.

LTK Home'da, LTK markalı ürünler satılıyor. LTK Home mağazalarının dışında da Kenya'daki 5 büyük marketler zincirinin 190 şubesinde de LTK markalı ürünler satılacak. Ankastre ürünlerden dolaplara, sakızdan çatala kadar LTK ürünleri ve LTK'nın distribütörlüğünü yaptığı ürünler bu market zincirlerindeki raflarda yer alacak.

 

Somali'de de LTK Home açacak

 

Kenya'da LTK ürünlerinin rakibi Çin ürünleri olarak görülüyor. Doğu Afrika'da bu konseptte ve bu büyüklükte başka bir yapı marketi örneği bulunmuyor. Latek Holding'in bu yılki hedefleri arasında Somali'de de LTK Home mağazası açmak var. Bu hedef doğrultusunda Mogadişu'da arsa yeri belirlendi ve 2 bin metrekarelik LTK Home için çalışmalar başladı. Beş yıl içinde ayrıca Uganda, Güney Sudan, Tanzanya, Ruanda, Burundi ve Mozambik'te LTK Home Yapı Marketleri açarak zincir satış ağı kurulması hedefleniyor.


Kenya'da müteahhitlik, mimarlık hizmeti yok!

 

Levent Erdoğan (soldan 3.) Nairobi'de açtıkları yapı markette ekibiyle birlikte görülüyor. Erdoğan, gazetecilerle yaptığı toplantıda holdingin girişimleri ve Kenya hakkında özel bilgiler verdi. İşte satırbaşları ile Erdoğan'ın dikkat çektiği önemli noktalar:

 

Kenya'da herkes kendi evini yapıyor. Müteahhitlik, mimarlık hizmeti yok gibi birşey. LTK Yapı Marketi de Kenya'da yeni bir konsept. Burada bir anlamda kentsel dönüşüm var. Çünkü tamir anlayışı yok, evler yeniden yapılıyor. Eşyalar tamamen yenilerden karşılanıyor.

 

Bütün Doğu Afrika'ya, yaklaşık 150 milyon insana hitap etmeyi hedefliyoruz. Daha sonra üretime de geçebiliriz. Önemli olan bu ülkelere katma değer kazandırmak, istihdama da katkı sağlamak. Sabırlı olmalı, bu ülkelerin geleceğine göre karar vermeliyiz.

 

Ekonomi iyiyse siyaset de iyidir. Bence seçimlerden sonra yatırımlar patlayacak. A'dan Z'ye yapı malzemeleri satışı için 20 milyon tutarında 4 büyük projeye başlayacağız. Bu dönemde risk arttığı için maliyetler düştü, Yeni mağazamızı merkezde daha ucuz fiyata kiraladık.

 

Afrika'da sabırlı olmak gerekiyor. Zinciri büyütürsek Praktiker gelse bile bize rakip olamaz. Türk malı imajını korumak için çok dikkat etmeliyiz. Buralarda hizmet kalitesi diye bir kavram bilinmiyor. Bu kaliteyi sağlarsanız, kaliteyi ayağa düşürmezseniz, işleriniz çok iyi yürür.

 

Kenya'da perakende ve kurumsal proje bazında büyümeyi hedefliyoruz. Yabancı ortaklıklara karşı değiliz. Kenya'da daha bebek sayılırız. 3-4 yıl daha güçlenelim. Daha sonra gelsinler ortak olsunlar, sermaye koysunlar işi büyütelim, seve seve evet deriz.

 

LTK markalı ürünler olan davlumbaz, ankastre, mutfak dolabı üretimini Afrika'da genişleteceğiz. LTK markası burada tanınmaya başladı. İnşaat sektöründe proje bazında anahtar teslim işler yapabiliriz. Birçok alanda faaliyet gösteren grubumuzun cirosu 400 milyon dolar. Latek Lojistik'in yüzde 49'u halka açık.

 

Somali'de 3 kaju işletmesi kiraladık. Burada kazanlar yenilendi, Türkiye'de kilosu 40 TL olan kaju fıstığının üretimini yaptırıyoruz. Amerika'dan Çin'e, Brezilya'dan Vietnam'a kadar bütün dünyaya satıyoruz. İlk yıl 1000 ton kaju sattık. Hedefimiz 5 bin tona çıkarmak. Borsa fiyatı 8-10 dolar arasında. Gelecek vaat eden bir iş olarak

görüyoruz. Bana 'Kaju Kralı' denmesi için daha erken.

 

Yalova'da organik gübre konusunda Ar-Ge çalışmalarımız uzman ekiplerimiz tarafından sürdürülüyor. Yapılan çalışmalar sonucunda bulduğumuz sıvı vitamin 'Nematot' tarımda çığır açacak.

 

Ambarlı Limanı'na beyanname açmadan mal  getirebiliyorsunuz. Etiketlemeyi,barkodlamayı burada yapıyoruz. 2 gemi alıp, dev charter şirketiyle anlaşma imzalayacağız. Ciromuzu birkaç kata çıkarmayı hedefliyoruz.

 

İşletmesini yaptığımız Bandırma Limanı'nda verilen sözler tutulmadı. Tarım Bakanlığı GDO'lu ürün taşımaya yasak getirince de işler azaldı, baktık zarar ediyoruz, bu işten çıkmaya karar verdik.

Dünya Gazetesi

 


Geri Dön