24 / 04 / 2024

Leasingciler gayrimenkulden çok yatırımları finanse etmek istiyor!

Leasingciler gayrimenkulden çok yatırımları finanse etmek istiyor!

Yatırımın finansmanında kullanılan makine leasinginin payı yerinde saydı. Leasingciler ise gayrimenkulden çok yatırımları finanse etmek istediklerini söylüyor.



İşletmeler, özellikle de KOBİ’ler gayrimenkul leasingini sevdi, ‘sat-geri kirala’ işleminin payı finansal kiralama pazarında yüzde 33’lere kadar çıktı. Ancak bu gelişimden reel sektör kadar leasing şirketleri mutlu değil. Finansal kiralama pazarı içinde gayrimenkul kiralamasının payının her yıl artması şirketleri tedirgin ederken; leasingciler, iş, inşaat gibi makine ile ilgili ürün gruplarına yoğunlaşarak, yatırımı ve büyümeyi finanse etmek istiyor. 


VERGİ AVANTAJI GETİRİLDİ

2017’nin ilk üç ayında sat-geri kiralamanın yüzde 33’lük işlem hacmi ile leasing pazarında ilk sırada yer aldığını söyleyen Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Vekili ve Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, "Şirket olarak, ana stratejimiz makine ile ilgili ürün gruplarına yoğunlaşarak yatırımın ve büyümenin finansmanını sağlamak. Özellikle ihracata yönelik üretim makinelerinin yatırımına odaklanıyoruz. Bizim hedefimiz sat-geri kiralaya kıyasla makine ile ilgili ürün gruplarının finansmanında daha fazla pay sahibi olmak." dedi. 


Sat-geri kiralamada 2017 yılında belirli bir doygunluğa erişileceğini, sonrasında aşağıya yönlü trend olacağını ifade eden Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, "Taşınır mallar için de sat-geri kirala işlemlerinde vergi avantajları sağlandı. Bundan sonraki süreçte ikinci el değerliliği olan makinelerde sat-geri kirala yapılacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.


Fatih Torun, leasing sektörünün üretim ve istihdam artışını destekleyici alanlarda büyümesi gerektiğini söyledi. Torun, "Son 1-2  yılda özellikle altyapı ve üstyapı projelerindeki hareketlilik leasing sektörüne de yansıyor. Makine leasinginde de özellikle enerji yatırımlarında bir hareketlenme var. Geçtiğimiz ay leasing şirketleri ve KGF arasında protokol imzalandı. KGF’nin sunduğu kefalet desteğinden, tüm KOBİ’ler yararlanabiliyor." dedi. 


Leasingciler gayrimenkulden çok yatırımları finanse etmek istiyor!


MAKİNE YATIRIMI

İş Finansal Kiralama Genel Müdürü Mehmet Karakılıç, sat-geri kiralanın gayrimenkul alanında talep gören ürün haline geldiğini söyledi. Mehmet Karakılıç, "Ağırlıklı olarak yatırım malı alanında büyümek istiyoruz" dedi. 


Karakılıç, "Ancak, bunun görece az adette, iş ve inşaat makinelerine göre yüksek tutarlı işlemler nedeniyle oluştuğu aşikardır. Sat-geri kirala ürününü ile tek bir sözleşme ile milyon dolarlar seviyesinde işlem yapılırken, makine gibi diğer ürün gruplarında işlem tutarları çok daha düşük kalmakta. İş Leasing olarak iş ve inşaat makineleri grubu başta olmak üzere diğer mal gruplarında, yaygın bir müşteri portföyü oluşturacak şekilde büyümeyi hedefliyoruz. açıklamalarında bulundu. 


LEASİNGDE KGF DESTEĞİ BAŞLADI

Ünal Gökmen, iş ve inşaat makinelerinin yüzde 22 pazar payı ile leasing sektöründe en fazla finanse edilen ekipman grubu olduğunu söyledi. Gökmen, "Altyapı yatırımlarının da etkisiyle oldukça hareketli olan bu sektör, makine ekipman grubu içerisindeki liderliği değişmiyor. Ayrıca, son dönemde leasingciler olarak Eximbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi kamu kurumları ile de işbirliği içerisindeyiz. KGF ile imzaladığımız protokol çerçevesinde özellikle KOBİ’lerin yatırımlarında finansman avantajı sağlayacak bir işbirliğine imza attık." şeklinde ifade etti. 


TEŞVİKLERDE BİZİ CEZALANDIRMAYIN

Fatin Torun, leasingin büyümesinde destek ve teşviklerin önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi.


BÜYÜME YATIRIM MALINDA OLMALI

Mehmet Karakılıç, büyüme hızı ve yatırım harcamalarının artış hızı ile leasingin işlem hacmi arasında önemli bir ilişki olduğunu belirtti.


SAT-GERİ KİRALA UYGUN MODEL

Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, "Sat-geri kirala teminat yapısının güçlü ve fonlamanın uzun vadeli olması nedeniyle firma bilançolarının daha sağlıklı bir yapıya kavuşması açısından günümüzde teminat ve borçlanma konusunda sıkışıklık yaşayan KOBİ’lerimizin kullanabileceği en önemli finansal enstrümanlardan biri. En basit şekliyle, KOBİ’lerimiz sahip oldukları taşınmazları, belirli bir vadede anlaştıktan sonra finansal kiralama şirketine satabiliyor ve anlaşmaya göre periyodik olarak kira ödeyerek vade sonunda mülkiyetini geri alabiliyor. Üstelik işlemde kurumlar vergisi, harç ve KDV yönünden büyük avantajlar bulunmakta. Sat-geri kirala da ki, bu desteklerin inşaat yatırımı ve makine alımları için de artması ve finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılması bu alanda yatırımların artmasını sağlayacaktır." şeklinde konuştu.


Hürriyet 


Geri Dön