29 / 03 / 2024

LEED sertifikası almaya aday projeler

LEED sertifikası almaya aday projeler

Çevre dostu ve enerji tasarrufu sağlayan konut projeleri Türkiye'de de yaygınlaşıyor. Enerji ve su tasarrufu sağlayan projeler LEED sertifikası almaya aday!



İzmir Çiğli'de güneş kolektörlü proje

Akşan Yapı'nın yatırımcısı olduğu ve Cemal Mutlu Mimarlık Merkezi'nin projelendirdiği  İzmir  Çiğli Konut Geliştirme projesi de çevre dostu projeler arasında. 370 birimlik proje dört farklı konut tipinden oluşuyor. Peyzaj düzenlemesi ve teknolojisi ile dikkat çeken proje, müstakil-ikiz villalar, sıra evler ve teras evlerden oluşuyor. LEED Sertifikası almayı hedefleyen projede bina ısıtması ve sıcak suyu güneş kolektörleri ile destekleniyor. Çatı tasarımı güneş kolektörlerine istenildiği gibi yön verebilecek şekilde tasarlanan projede ayrıca ilerde daha ekonomik olacağı düşünülen photovoltaik paneller için de yer ayrılıyor. Tüm çatılar, dikey ulaşım akslarına rast gelecek şekilde doğal aydınlatma ve havalandırmayı sağlayan açılabilir, çatı pencereleri bulunuyor.

Varyap Meridian'da yüzde 40 enerji tasarrufu

Varyap, Ataşehir'de LEED kriterlerine göre yapacağı karma proje kapsamında bin 500 konut, 5 yıldızlı otel, iş merkezi, ticari ve sosyal alanlardan oluşan ekolojik yüksek standartlı binalar inşa edecek. LEED sertifikasyon programı dahilinde Türkiye'nin ilk yeşil konut projesi olan Varyap Meridian 2011 yılında tamamlanacak. Varyap Meridian'in tasarım aşamasında alınan önlemler, çevreci malzeme seçimi ve atık yönetimi ile projede yüzde 40'a varan enerji ve su tasarrufu ile minimum tüketim maliyeti sağlanacak. Proje kapsamında uygulanan yenilikçi sistemler daha düşük aidat ve genel giderler olarak geri dönecek.

Ankara'nın ilk çevreci konut projesi Oftaş'tan

Küresel ısınmanın etkisiyle önemi giderek artan çevreci binaların bir örneği olan "Entepe Çankaya Konutları" Ankara'da OFTAŞ Şirketler Grubu tarafından yapılıyor. Enerji tasarrufu, atık yönetimi, çevreci malzeme seçimi, minimum su gerektiren peyzaj düzenlemesi gibi çok çeşitli unsurları içeren ekolojik projede 200 daire yer alıyor.

Tekfen'in Levent Ofis projesi LEED adayı

Tekfen Emlak Geliştirme Grubu'nun İstanbul'da yapacağı Levent ofisi projesi kapsamında, toplu taşıma kullanımının artırılması, bisiklet kullanımı gibi alternatif ulaşım sistemlerinin özendirilmesi düşünülüyor. Projede yağmur ve atık suyunun toplanarak arıtılması ve geri kullanımı, atık yönetim planı oluşturulması, verimli su armatürleri kullanılarak su tüketiminin azaltılması da hedefleniyor.

Binanın enerji kullanan sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi ve iç hava kalitesinin yükseltilmesi için gerekli sistemlerin kurulması ve bina otomasyon sistemleri ile Levent ofis projesinde enerji tüketiminde en az yüzde 14 tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Sabah Emlak


Geri Dön