20 / 04 / 2024

Lento ne işe yarar?

Lento ne işe yarar?

Üzerlerine gelen yükleri taşıyabilmek için kapı, pencere vb. açıklıklarının üst başlarına konan ahşap, çelik ya da betonarme kiriş olan lento nedir? Lento ne işe yarar?



Lento ne işe yarar?

Lento, üzerlerine gelen yükleri taşıyabilmek için kapı, pencere vb. açıklıklarının üst başlarına konan ahşap, çelik ya da betonarme kiriş olarak tanımlanıyor.


Lento kirişler; taş, demir profil veya betonarmeden yapılıyor. Pencerelerin üst boşluğuna yatay hizada konulan lentonun yapı projesinden belirlenen lento ölçüsüne uygun olarak hazırlanan metal kalıbı yere serilen ince kumun üzerine yerleştirilmesi gerekiyor. Kalıp iç yüzeyleri kalıp yağı ile yağlanmalıdır. 


Hazırlanan 400 dozlu beton kalıbın 1/3 yüksekliğine kadar doldurulmalıdır. Hazırlanan 2 adet ¢ 8’lik demiri kalıp içine yerleştirilmelidir. 


Kalıp 2/3 üne kadar tekrar beton ile doldurulur ve daha sonra kalıp içine içine 2 adet daha ¢ 8’lik demir yerleştirilmelidir. Kalıpta kalan boşluklara da beton doldurulmalıdır. 


Hazırlanan lento pirizini alıncaya kadar bekletilmelidir. Pirizi tamamlayan lentolar kalıptan çıkarıp istiflenmelidir. Son olarak da hazırlanan lentolar kapı boşluklarına uygulanmalıdır.


Lento kalıbı yapılırken uyulması gereken kurallar:

- 2. veya 3. sınıf çam kereste kullanılmalıdır.


- Lento kalıbının, mimari ve statik projelerindeki ölçülere uygun kesit ve görünüşleri çizilmelidir.


- Kalıp yapımına kanat tahtalarından başlanmalıdır. 20 cm genişliğindeki kanat tahtaları 50’şer cm, ara ile çakılan klapalara tutturulur.


- Hazırlanan kalıbın üstten açılmaması için belli aralıklarla gergi çıtaları çakılır.


- Kalıbın yanlardan açılmaması için takviye lataları ve payandaları çakılır.


Lento çeşitleri:

-Yerinde dökülen betonarme lentolar 


-Özel üretimli bloklarla (demirli donatılı olabilir) yapılmış lentolar 


-Prefabrike (ön yapım) lentolar 


-Ahşap lentolar




Geri Dön