26 / 04 / 2024

Leröy Türkiye'yi yatırım üssü seçti!

Leröy Türkiye'yi yatırım üssü seçti!

Alarko'nun su ürünleri şirketi Alfarm'ı satın alan Norveçli Leröy, Türkiye'yi yatırım üssü yapma kararı aldı.Türkiye üzerinden komşu ülkelere ihracat planlayan şirket, ucuza ekmek arası somon yedirecek.



Alarko'nun su ürünleri şirketi Alfarm'ın yüzde 50 ortağıyken mart ayı itibarıyla tamamını satın alan sektörün Norveçli devi Leröy, Türkiye'yi 'hub' yapmaya hazırlanıyor. Türkiye üzerinden Körfez ve Türki Cumhuriyetler'e ihracat gerçekleştireceklerini dile getiren Leröy Türkiye Genel Müdürü Ümit Güvenç, "Leröy, Polonya yerine Türkiye'de yatırım kararı aldı. Bu pazarın potansiyeline çok güveniyorlar. Özellikle haftada 3 kez sınava giren öğrencilere daha fazla balık yedirmeyi hedefliyorlar. Üretim merkezi de kurabiliriz. Körfez ülkeleri ise ihracat yapacağımız ilk bölge. Müthiş bir somon talebi var" dedi. 


İHRACAT KAPISI OLACAK 

Leröy'ün 2014'te İzmit'in Suadiye beldesindeki fabrikasında kapasite artırdığını belirten Güvenç, "Bu fabrika Leröy'ün Avrupa geneline yayılmış üretim tesislerinin en doğudaki noktası olarak, lojistik açıdan Ortadoğu pazarına açılan ihracat kapısı niteliği taşıyor. Şirket Türkiye'yi en yeni üretim üssü olarak konumlandırıyor. Türkiye, lojistik konumu sayesinde Ortadoğu, Körfez ve Afrika ülkeleri ile Türki Cumhuriyetler gibi komşularla doğrudan iletişim kurma kolaylığı sağlaması nedeniyle de tercih ediliyor" diye konuştu. 


EKMEK ARASI SOMON 

Pazarın bir yılda yüzde 28 oranında büyümesinin de şirketi cezbettiğini dile getiren Güvenç, "Türkiye'de daha fazla somon ve taze balık satmak için yenilikçi ürünler peşindeyiz. Özellikle somonun daha fazla tüketilmesi için çalışmalarımız var" dedi. Türkiye'deki balık ekmek kültürünü somona uyarlayacaklarını ifade eden Güvenç, "Ekmek arası somon, somon köftesi, somon döner gibi ürünler üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. Özellikle dana etindeki fiyat artışlarının balık tüketimini artırdığını kaydeden Güvenç, "Fiyat rekabetine girmeden akıllı ürünlerle Türk halkına balığı sevdireceğiz" ifadesini kullandı. 


GEÇEN YIL 6 BİN TON SOMON YEDİK

Norveç'ten ithal edilen somon balıklarının yüzde 60'ı Leröy tarafından karşılanıyor. Şirketin yıllık somon üretimi 200 bin ton. Bu rakam Türkiye'de yetiştirilen su ürünlerinin neredeyse tamamına karşılık geliyor. Türkiye'de ise somon tüketimi 2013 yılında 4 bin 700 ton iken 2014'te 6 bin tona ulaştı.



Sabah


Geri Dön