20 / 04 / 2024

Level One, tamamı borçla Almanya'da 27 bin konut aldı

Level One, tamamı borçla Almanya'da 27 bin konut aldı

Almanya'da Credit Suisse, ABN Amro ve Bear Stearns'ten kredi alarak 2004-2007 arasında 1.8 milyar dolarlık gayrimenkul toplayan Türk asıllı yatırımcı Cevdet Caner, krizle zora girdi



Almanya'nın bugüne kadar yaşadığı en büyük gayrimenkul sorunlarından birinin arkasından, Cevdet Caner (35) adlı Türk kökenli Avusturyalı yatırımcı çıktı. Bloomberg Haber Ajansı'nın haberine göre, Cevdet Caner'in Level One adlı gayrimenkul yatırım grubu, başını Credit Suisse Group'un çektiği kredi verenlere 1.5 milyar euro borçlanınca, portföyünde bulunan konutların faturalarını ve bakım masraflarını ödeyemez oldu.
Level One, 2004 - 2007 yılları arasında, çoğu eski Doğu Almanya'daki komünist dönem yapıları olmak üzere 1.85 milyar dolarlık konut ve 400 ticari gayrimenkul satın aldı. Grup neredeyse tamamı borçla Almanya'da 27 bin konuta sahip oldu.
Caner, kredilerinin yüzde 90'ını Credit Suisse, ABN Amro ve Bear Stearns'ten sağladı. Ancak krizle birlikte gayrimenkul balonu tersine döndü. Ayrıca, Almanya'da, İngiltere ve Hollanda'da olduğu gibi uygun kira yerine ev satın alma düşüncesi de kök salmadı. Evlerin düşük büyüme potansiyeli olan bir bölgede olması da şirketi olumsuz etkiledi.
Level One yöneticilerinden Christian Köhler - Ma, "Level One gayrimenkul balonunda kötü giden her şeyin en güzel örneği. Bir tarafta Caner var. İyi bir satıcı, etkileyici ve akıllı. Para kazanmak istiyor. Öteki tarafta ise bankalar var. Kredi verirken ne yaptıklarını gerektiği kadar incelemediler" dedi.
Level One'ın parası bankalara gittiği için sahip olduğu binaların bakım masrafları da aksamaya başladı. Almanya'daki Level One kiracılarından Rolf Hofman, bozulan asansörleri tamir edilmeyince iki hafta boyunca evinin önüne kamp kurmak zorunda kaldı. Çünkü engelli eşi 6. kattaki daireye çıkamıyordu. Olay medyaya yansıyınca asansör tamir edildi.

Evini almaya çalışıyorlar
Kredi verenler Caner'i kötü yönetimle suçluyor, Caner ise kendisine kredi verdikten sonra niyetlerini değiştirdiği için bankaları.
Cevdet Caner'in Londra'daki evi de bankalarla arasındaki savaşın merkezi durumunda. Caner, 31 milyon dolar değerindeki 100 yıllık evini kaybetmemek için çalışıyor. Caner, "Beni iş ve itibar bakımından öldürmeyi amaçlayan aptal bir savaş var. Yatırımımı kaybetmek istemiyorum. Benim yanlış yaptığım bir şey yok" diyor.
Caner, bankaların kendisine kredi vermek için çabaladığını ve bunu kabul etmesinin en büyük hatası olduğunu belirterek, "Çok açgözlü davrandım. Adımı temize çıkarıp tekrar gayrimenkul piyasasına dönmek istiyorum" diyor.
Avusturya vatandaşı olan Cevdet Caner, Türkiye'den göç eden bir anne babanın 7 çocuğunun en küçüğü. 2003'ten beri gayrimenkule yatırım yapıyor. Üniversitede okurken Genç Sosyalistler adlı bir grubun başkanlığını yapmış. Yılda 500 saati özel jetinde geçiren Caner'in Avrupa'da 200 şirketi var.
Milliyet


Geri Dön