20 / 04 / 2024

Levent Bendeş: 2015 yılında İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları durabilir!

Levent Bendeş: 2015 yılında İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları durabilir!

Levent Bendeş, "Büyükşehir Belediyesi, Bakanlığın İmar Yönetmeliği şartlarına uymuyor. Eğer bakanlık bir inceleme başlatırsa 2015 yılında İzmir'de inşaat sektörü ve kentsel dönüşüm çalışmaları durur. Milyarlarca lira zarar oluşur" dedi




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İmar Yönetmeliği şartlarına uymaması nedeniyle kentteki inşaatların durabileceği ve milyarlarca liralık zararın ortaya çıkabileceği belirtildi.  İzmir  Ticaret Odası (İTO) İmar Komisyonu Başkanı Levent Bendeş, Büyükşehir'in hala alt ölçekli nazım imar planlarını, üst ölçekli nazım imar planlarına uygun hale getirmediğini söyledi. Büyükşehirin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 1 Haziran 2013'te yayınladığı İmar Yönetmeliği'nin 2'nci maddesinde yer alan, "Alt ölçekli planlar, üst ölçekli planlara 18 ay içinde uygun hale getirilecek" şartına aykırı davrandığını ifade eden Bendeş, "Büyükşehir bu şartı yerine getirmedi ve düzeltmekte geç kaldı. Eğer bakanlık bir inceleme başlatırsa 2015 yılında İzmir'de inşaat sektörü ve kentsel dönüşüm çalışmaları durur. Milyarlarca lira zarar oluşur" dedi.


Planlar uymuyor

Haziran 2013'te İmar Yönetmeliği'nin 2'nci maddesinin değiştiğini anımsatan Bendeş, "Alt ölçekli planların üst ölçekli planlara 18 ay içinde uyması gerektiği açıklandı. Bu ölçekler birbirine uymazsa ruhsat alamazsınız. Bu süre yaklaşık 8 ay sonra bitiyor. Alt ölçekli planlar ilçe belediyelerce yapılıyor ve Büyükşehir'le ortak şekilde tamamlanıyor. Büyükşehir Belediyesi alt ölçekli planları üst ölçekli planlara hala uydurmadı. Yönetmelik gerçekten titiz şekilde uygulanırsa 2015'te imar ruhsatları durdurulacak. Bakanlık eğer inceleme yaparsa ya da bir vatandaş şikayet ederse inşaat sektörü durur. Kentsel dönüşüm çalışmaları da durur. Planların birbirine uyması için yapılması gereken çalışmalar için çok geç kalındı. Küçük bir plan tadilatı bile 4 ayda tamamlanıyor. Mevzuata göre imar ruhsatlarının durdurulma tehlikesi var. Milyarlarca liralık zarar ortaya çıkar" diye konuştu.


"Krizi yönetemedi"

Bir mimarın, projecinin veya mühendisin tasarımı, çizimi biliyorum demesinin yeterli olmadığını belirten Bendeş, "Tasarımın yanı sıra çalışmasının hukuksal alt yapısını da bilecek. Mimarlar yaptıkları işlerde bürokratların sorularına karşı haklarını iyi şekilde savunmak durumunda. İzmir bürokrasisi mimar ve mühendisleri hukukçu yaptı" dedi. Bendeş, şöyle konuştu: "Büyükşehir imar krizini iyi yönetemedi. 5 Kasım 2013'te çıkardığı yönetmelik ortalığı karıştırdı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 Haziran'da bir yönetmelik daha çıkardı. Ardından 8 ve 14 Eylül'de iki İmar yönetmeliğini yürürlüğe soktu. İzmirli inşaat sektörü firmaları neye uyacağını şaşırdı. Tek bir yönetmelik olmalıydı. Arka arkaya yönetmelik çıkarılıyor. Belediyelerle tartışma yaşıyoruz, hangisi kabul edeceklerini bilmiyorlar."


"Başkan Kocaoğlu, söylediğini yapmadı"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin görevini yerine getirmediğini belirten Bendeş, "İzmir'in kendi imar yönetmeliği yok. Bursa, İstanbul ve  Ankara  yönetmeliklerini hazırlayarak gönderdi. İzmir hazırlamadı bile. İzmir'in yönetmeliksiz kalma gibi bir durumu olabilir mi? 2015 bizim için bir çok şeyin miladı olacak" dedi. 

Büyükşehir'in imar çalışmalarını yönlendirme konusunda yetersiz olduğunu da vurgulayan Bendeş, "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde acemilik yaşıyor. Bürokratlar bu planlı alanları uygulamıyor. Bürokratlar arasında teknik kapasitede biri yok. Başkan Aziz Kocaoğlu her ne kadar 'STK'ların yanındayım' dese de bunu yapmadı" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön