19 / 04 / 2024

LIA 'nın Emlak Konut GYO'da payı var!

LIA 'nın Emlak Konut GYO'da payı var!

İtalyan bankacılık devi Unicredit 'ten dünyaca ünlü futbol kulübü Juventus 'a kadar çok sayıda şirkette hissesi bulunan LIA 'nın Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 'nda da payı var...  



Libya 'da 41 yıldır iktidarda olan Kaddafi 'ye yönelik ayaklanmalar devam ederken ülkenin yurtdışındaki mal varlıklarını donduran ülke sayısı her geçen gün artıyor. ABD, Kanada, Almanya ve Avusturya 'dan sonra İngiltere de Libya 'ya ait 3.2 milyar dolarlık varlığın bloke edildiğini açıkladı. Dondurulan varlıklar arasında Emlak GYO 'nun da yüzde 3.48 'ine sahip olan devlet fonu Libyan Investment Authority 'nin yatırımları da bulunuyor.

Libya 'da patlak veren ayaklanmalar sürerken Kaddafi 'ye yönelik uluslararası yaptırımlar da hızlandı. ABD, Almanya, Kanada ve Avusturya 'nın ardından İngiltere de Libya 'nın mal varlıklarını dondurma kararı aldı. Birleşmiş Milletler 'in (BM) Libya 'ya karşı aldığı yaptırım kararının ardından ABD geçen hafta başında Libya Hükümeti 'ne ait 30 milyar dolar değerindeki varlığı bloke ettiğini açıkladı. Ancak ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner Senato Dış İlişkileri Komitesi 'nde yaptığı açıklamada, “Son birkaç gün içinde Libya 'ya ait 1.9 milyar dolar tutarında daha varlık bulduk ve dondurduk ” dedi. Böylece ABD, Libya 'nın 32 milyar dolar tutarında varlığını dondurmuş oldu. Geithner, varlıkları dondurmanın Uluslararası Acil Güçler anlaşması çerçevesinde bugüne kadar yaptıkları en etkin, en hızlı ve en güçlü yetki kullanımı olduğunu vurguladı. Kanada, Almanya ve Avusturya da benzer kararlar aldı.

Kanada Başbakanı Stephen Harper da ülkesinin Libya lideri Kaddafi ile ailesinin mal varlığını dondurduğunu belirterek, Kaddafi 'yi ülkeyi kan gölüne çevirmekten vazgeçmeye ve istifaya çağırdı. Harper, Kanada 'nın BM Güvenlik Konseyi 'nin Kaddafi 'nin mal varlığının dondurulması, silah ambargosu ve Libya lideri ile 15 yakınına seyahat yasağı kararlarını uygulayacağını belirterek, ülkesinin ayrıca Libya Hükümeti ve diğer kurumlarıyla tüm mali ilişkiyi dondurduğunu kaydetti.

Hesaplar yakın takipte

Libya 'nın Avusturya bankalarında en az 1.6 milyar dolarlık hesabı olduğu tahmin ediliyor. Almanya, Kaddafi 'nin oğullarından birine ait olan 2 milyon 800 bin dolarlık banka hesabını dondurduğunu açıkladı.

Perşembe günü de İngiltere 'nin Libya 'ya ait 2 milyar sterlin (3.2 milyar dolar) tutarında varlığın bloke ettiği bildirildi. ABD 'nin dondurduğu 32 milyar dolarlık varlığın içerisinde Libya 'nın tüm dünya üzerinde 70 milyar dolar civarında yatırımı olan devlet fonu Libyan Investment Authority 'nin (LIA) varlıklarının olup olmadığı ilk aşamada açıklanmadı. Ancak İngiltere 'nin aldığı benzer kararın ardından hem ABD 'nin hem de İngiltere 'nin dondurduğu varlıklar arasında LIA 'nın yatırımlarının da olduğu ortaya çıktı.

İngiliz The Telegraph gazetesi, Kaddafi 'nin çoğu başkent Londra 'da olmak üzere İngiltere 'de nakit 20 milyar sterlini (yaklaşık 52 milyar lira) bulunduğu ve Londra 'da değeri 10 milyon sterlini (26 milyon lira) bulan bir evin sahibi olduğunu yazdı.

Arzdan Emlak GYO aldı

İtalyan bankacılık devi Unicredit 'ten dünyaca ünlü futbol kulübü Juventus 'a kadar çok sayıda şirkette hissesi bulunan LIA 'nın Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 'nda da payı var. Emlak Konut 'un 23-24 Kasım tarihlerinde yapılan halka arzından LIA, 147.9 milyon TL 'lik (87 milyon lot) hisse aldı. Emlak Konut 'un 2.5 milyar TL 'lik sermayesinin yüzde 25 'i yani 625 milyon TL 'lik kısmı halka arz edilmişti. Buna göre, LIA, Emlak Konut 'un halka arz edilen hisselerinin yüzde 13.92 'sini alarak şirket sermayesinin yüzde 3.48 'ine sahip oldu.

Hisse başına 1.70 TL 'den halka arz edilen Emlak Konut hisseleri 3.10 TL 'ye kadar yükseldi. Ortadoğu 'da patlak veren olayların ardından düşüşe geçen Emlak GYO hisseleri 2.31 TL 'ye kadar indi. Ancak son günler gelen tepki alımlarıyla Emlak GYO hisseleri Cuma günü 2.62 TL 'den kapandı. Kapanış rakamına göre LIA 'nın Emlak GYO hisselerindeki karı 239.6 milyon TL 'ye ulaştı. Yani LIA 'nın Emlak GYO 'daki yüzde 3.48 'lik payının değeri 387.5 milyon TL (242.2 milyon dolar) seviyesinde.

Gözler İtalya 'da

Ülkelerin peşpeşe aldığı yaptırım kararlarının ardından gözler İtalya 'ya çevrildi. çünkü Libya 'nın uluslararası yatırımlarının merkezi İtalya durumunda. İtalya 'nın en büyük şirketlerinde hissesi olan Libya 'nın İtalyan Hükümeti ile de arası oldukça sıkı. ABD, Kanada, İngiltere, Almanya ve Avusturya 'nın Libya 'nın mal varlıklarını dondurmasının ardından İtalyan yetkililer, “Libya devlet fonlarının kim tarafından yönetildiği çok net değil ” diyerek olası Kaddafi 'ye yönelik bir yaptırıma sıcak bakmadığını gösterdi.

LIA 'nın en fazla kaybı Fiat 'ta

Hisse 13.şžub Son Değişim (%)

Fiat 7.23 6.24 -13.69

Finmeccanica 9.74 8.73 -10.37

Unicredit 2.00 1.81 -9.50

Circle Oil 40.75 37.00 -9.20

Wienerberger 16.25 14.99 -7.75

Rusal 13.62 12.76 -6.31

Juventus 0.90 0.85 -5.56

Emlak GYO 2.69 2.62 -2.60

Pearson 1.064 1.091 2.54

Financial Times 'ın da ortağı

Libyan Investment Authority 'nin (LIA) dünyanın en büyük şirketlerinde hissesi bulunuyor. LIA 'nın Yapı Kredi Bankası 'nın da yüzde 50 ortağı olan İtalyan bankacılık devi Unicredit 'te yüzde 2.59 'luk payı var. Unicredit 'in yüzde 4.99 'u da Libya Merkez Bankası 'nın. LIA ve Libya Merkez Bankası 'nın toplam yüzde 7.58 payı ile bankanın en büyük ortağı konumunda. İtalyan havacılık ve savunma şirketi Finmeccanica 'nın yüzde 2.01 'ine sahip olan LIA 'nın kontrol ettiği Libyan Arab Foreign Investment Company (LAFICO) de Juventus 'un yüzde 7.5 'ine, İtalyan otomotiv devi Fiat 'ın da yüzde 2 'sine sahip. İtalyan petrol şirketinin de yüzde 2 'sini elinde tutan LIA, Financial Times 'ın da sahibi Pearson 'daki payı yüzde 3. Dünyanın en büyük alüminyum şirketi olan Rusal 'ın Hong Kong borsasındaki halka arzında LIA 'nın Rus şirketin yüzde 1 'ini aldığı belirtilmişti. Bu alımla ilgili olarak LIA 'dan bir açıklama yapılmadı. LIA dünyanın en büyük tuğla üreticisi Avusturyalı Wienerberger 'in yüzde 10 'unu almak istediğini açıklamıştı. Wienerberger, Libya 'nın direkt olarak şirkette payı olup olmadığını bilmediklerini belirterek “Payı yüzde 5 'in altında olabilir. Ya da başka bir fon üzerinden hissemizi almış olabilir ” açıklamasını yaptı. Bir başka devlet kuruluşu Libya Oil Holdings ise Mısır, Namibya, Umman, Fas ve Tunus 'ta faaliyet gösteren petrol ve gaz arama şirketi Circle Oil 'in yüzde 24 'üne sahip. İngiliz Daily Telegraph gazetesine göre, 2009 yılında Londra 'da kurulan Dalia Advisory Limited adlı şirket LIA adına faaliyet gösteriliyor. Bir diğer İngiliz gazetesi The Guardian 'da yer alan habere göre, LIA 2009 yılında Londra 'nın Oxford Caddesi 'nde 155 milyon sterline 13 bin 615 metrekarelik perakende merkezi satın aldı.


Vatan


Geri Dön