26 / 04 / 2024

Libya'da iş yapan şirketlere ödeme kolaylığı geliyor!

Libya'da iş yapan şirketlere ödeme kolaylığı geliyor!

Libya'daki karışıklıklardan mağdur olan Türk işadamlarına müjdeli haber. Bankalar, Libya'da yatırım yapan firmaların çektiği kredileri yapılandıracak. Yakın izlemedeki krediler veya diğer alacaklar iki defa ile sınırlı olmak üzere, yeni sözleşme şartların



Bankalar, Libya'da yatırım yapan firmaların çektiği kredileri yapılandıracak. Yakın izlemedeki krediler veya diğer alacaklar iki defa ile sınırlı olmak üzere, yeni sözleşme şartlarına bağlanabilecek. Söz konusu krediler ve alacaklarda, 31 Aralık 2012 tarihine kadar belirtilen hükümler uygulanacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Libya'da 16 milyar doların üzerinde iş yapan firmaları rahatlatacak adım attı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğe göre yeni sözleşme şartlarına bağlanan krediler, toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması şartıyla birinci grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılacak. Yeniden yapılandırılan krediler ve diğer alacaklar, birinci yeniden yapılandırmada toplam alacak tutarının yüzde 5'inin geri ödenmiş olması, en az üç ay süreyle izlendikleri grupta takip edilmeleri ve ödeme planında öngörülen ödemelerin aksatılmaması kaydıyla, 'Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı'na aktarılabilecek. İkinci yeniden yapılandırmada toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması, en az altı ay süreyle izlendikleri grupta takip edilmeleri, üçüncü yeniden yapılandırmada toplam alacak tutarının yüzde 15'inin geri ödenmiş olması, en az bir yıl süreyle izlendikleri grupta takip edilmeleri ve ödeme planında öngörülen ödemelerin aksatılmaması kaydıyla 'Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı'na aktarılabilecek. Bu süre içinde söz konusu alacaklar için, olması halinde ilave kullandırılan krediler hariç olmak üzere, izlendikleri gruba uygulanan özel karşılık oranlarında karşılık ayrılmasına devam edilecek.

Bu arada, Türkiye-Libya yatırımların korunması anlaşması Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun ile iki ülke işadamlarının karşılıklı teşviki ve yatırımların devlet güvencesine alınması öngörülüyor. Libya'da 16 milyar dolarlık iş yapan Türk müteahhitlerini yakından ilgilendiren anlaşmayla, Türk işadamlarının 3 milyar lirayı bulan hak edişlerinin de alınması bekleniyor. Anlaşma 25 Kasım 2009'da Trablus'ta imzalanmıştı. Türk hükümeti tarafından onaylanmasının ardından kanun yürürlüğe girdi.
Zaman/HASAN BOZKURT


Geri Dön