23 / 04 / 2024

Libyazedeye kredi yapılandırma fırsatı!

Libyazedeye kredi yapılandırma fırsatı!

Libya'da iş yapan gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan, ikinci grupta sınıflandırılan krediler, iki defa ile sınırlı olmak üzere yeni sözleşme koşullarına bağlanabilecek, Türk iş adamlarının 3 milyar lirayı bulan hak edişlerinin de alınması bekleniyor..



Bankalarca Libya'da yerleşik ya da Libya'ya yönelik faaliyetleri bulunan Türkiye'de veya yurt dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan, İkinci Grupta (yakın izlemedeki krediler veya diğer alacaklar) sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklar iki defa ile sınırlı olmak üzere, yeni sözleşme koşullarına bağlanabilecek.
YÜZDE 10 GERİ ÖDEME ŞARTI

BDDK'nın, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yeni sözleşme koşullarına bağlanan krediler ve diğer alacaklar, toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması koşuluyla Birinci Grup krediler (standart nitelikli krediler) ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabilecek.

İkinci Grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde izlenmeye devam olunan ve ikinci defa yeni sözleşme koşullarına bağlanan krediler ve diğer alacaklar, ancak toplam alacak tutarının yüzde 15'inin geri ödenmiş olması koşuluyla Birinci Grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabilecek.

Üçüncü, Dördüncü (tahsili şüpheli krediler) veya Beşinci Grupta (zarar niteliğinde krediler) sınıflandırılan kredilerin veya diğer alacakların bulunması halinde Libya ile ilişkili krediler de aynı grupta sınıflandırılacak. Yönetmelik dünden itibaren yürürlüğe girdi.


Türkiye-Libya anlaşması

Türkiye-Libya yatırımların korunması anlaşması Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun ile iki ülke iş adamlarının karşılıklı olarak teşviki ve yatırımların devlet güvencesine alınması öngörülüyor. Libya'da 16 milyar dolarlık iş yapan Türk müteahhitlerini yakından ilgilendiren anlaşmayla, Türk iş adamlarının 3 milyar lirayı bulan hak edişlerinin de alınması bekleniyor.
Yenişafak


Geri Dön