29 / 03 / 2024

Limak, Apa GES ile 23 gigavatsaat üretim hedefliyor!

Limak, Apa GES ile 23 gigavatsaat üretim hedefliyor!

Birol Ergüven, "Güneş alanındaki başlangıç noktamız olan Konya'daki Apa GES projemizin en geç 2017'de çalışır duruma geçmesini ve 23 gigavatsaat üretim yapmayı hedefliyoruz" dedi.



Limak Enerji İcra Kurulu Başkanı Birol Ergüven, yenilenebilir enerji projelerini büyüteceklerini belirterek, "Güneş alanındaki başlangıç noktamız olan Konya'daki Apa GES projemizin en geç 2017'de çalışır duruma geçmesini ve 23 gigavatsaat üretim yapmayı hedefliyoruz" dedi. 


AA muhabirine Limak Enerji'nin yenilenebilir yatırımlarını ve bu alandaki hedeflerini anlatan Ergüven, 3 bin megavat seviyesindeki kurulu güçlerinin 700 megavatını yenilenebilir kaynakların oluşturduğunu söyledi. Ergüven, şirket olarak kaynak çeşitliliğine büyük önem verdiklerini ve yenilenebilir portföyünün tamamına yakınının rezervuarlı hidroelektrik santrallerinden oluştuğunu dile getirdi.


Güneş, rüzgar ve jeotermal yatırımlarının da üretim portföylerine eklenmesi için yoğun bir çalışma gösterdiklerini vurgulayan Ergüven, şöyle devam etti:


"Üretimdeki uzun vade hedefimiz toplam üretim portföy büyüklüğü olarak 5000 MW seviyesine ulaşmaktır. Bu kapasitede hidroelektrik dışı yenilenebilir yatırımlar önemli yer tutuyor. Hidroelektirk potansiyelin limitli olması nedeni ile uzun vadede yatırım trendinin rüzgar, güneş ve jeotermal tarafına kayacağını öngörüyoruz. Tüm bu alanlarda ülkemizin ihtiyaçlarına en uygun projerleri geliştirmek için faaliyetlerimize ara vermeden devam ediyoruz. Güneş alanında bu hareketin başlangıç noktası 2014 yılında ihalesini kazandığımız Apa GES projesi oldu. 13,1 MW kapasiteli Konya'da bulunan projemizin en geç 2017 senesinde çalışır duruma geçmesini ve 23 gigavatsaat üretim yapmayı hedefliyoruz. Projenin yatırım bedeli için öngörümüz 15 milyon dolar civarındadır. Buna ihaledeki devlete ödeyeceğimiz lisans bedelini de eklediğimizde rakam 22 milyon dolar seviyesine yükseliyor."


Ergüven, proje için teknoloji ve finansman konularında çalışmalarının devam ettiğini ve amaçlarının Türkiye'ye örnek bir güneş santrali kazandırmak olduğunu ifade etti.


Apa GES'ten üretilecek elektriğin ilk 10 yıl alım ve fiyat garantisi olduğunu, 10 yıllık alım garantisi sona erdiğinde ise Limak Enerji Ticaret Grubu'nun satış kanallarında değerlendirileceğini belirten Ergüven, "Bu konuda daha şimdiden çok ciddi bir deneyime sahibiz. Bu anlamda sadece kendi yenilenebilir enerji üretim birimlerimiz için değil, aynı zamanda o dönemde 10 yıllık alım garantisi süresinin sonuna gelmiş ve ürettiği enerjiyi piyasaya satması gereken diğer tüm yatırımcılar için de en iyi fiyat alternatiflerini sunacağımızı şimdiden söyleyebilirim" ifadelerini kullandı. 


"TEİAŞ'ın 4. paket yarışmasında 24 MWlık projemiz var"


Ergüven, güneş projelerini finanse etmek için pek çok esnek mekanizma bulunduğunu, ancak bu konuda belirleyici unsurun santrallerin yapım yöntemleri ve kullanılacak olan ürünlerin menşei olduğunu ifade etti. Apa GES santraline ek olarak, TEİAŞ'ın 4. paket yarışmasında da projeleri olduğunu belirten Ergüven, şunları kaydetti: 


"Apa GES projesine ilave olarak TEİAŞ tarafından açıklanmış olan 4. pakette yarışmaya gireceğimiz, Nevşehir'de yer alan 24 MW kapasiteli Derinkuyu GES var. Bu projemizin de hayata geçmesi durumunda yıllık üretim miktarı toplamda 42 gigavatsaat olacak. Doğru fizibilete ile geliştirilmiş ve bu fizibilite değerlerinin dışına çıkmayan doğru lisans bedelleri taahhüt edilmiş projelerin finansmanında bir zorluk olacağını düşünmüyoruz. En son açıklanan rüzgar iletim kapasitesine yönelik olarak geliştirdiğimiz 400 MW RES proje sahamız mevcut. Bu pakete ilişkin kapasite tahsis ihalelerinin açılmasını bekliyoruz. Bu şekilde kendi geliştirdiğimiz RES projelerinin inşaasına da hızla başlamayı hedefliyoruz."      


Türkiye güneş enerjisi alanında 64 megavat kurulu güce sahip, bu kapasitenin tamamı lisanssız santrallerden sağlanıyor. TEİAŞ,  gerçekleştirdiği güneş yarışmaları ile 23 şirketin toplamda 230 megavat kapasite sağlayacak projesini lisanslandırmak için seçti. TEİAŞ'ın 4. ve 5. paket yarışmaları ise 28-30 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek.


AA


Geri Dön