19 / 04 / 2024

Limak Grubu'nun yeni pazar rotasında Afrika var!

Limak Grubu'nun yeni pazar rotasında Afrika var!

Yatırımlarıyla GAP bölgesine büyük katkı sağlayan Limak Grubu, 2018 yılı hedefiyle çimento alanında Türkiye’nin bir numarası olmak için yoluna hızla devam ediyor. Limak Grubu'nun yeni pazar rotasında ise Afrika var.



Ceşitli alanlarda faaliyet gösteren ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden bir olarak ön plana çıkan Limak Grubu çimento sektöründeki yatırımları ile yurtiçinde ikinci büyük grup konumunda olup; bu alanındaki yatırımlarını Doğu ve Batı Grubu olarak ikiye ayırıyor. Limak, çimento sektörüne ilk adımı Ekinciler’den satınaldığı Siirt -Kurtalan çimento fabrikası atmış, müteakiben Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sırası ile Diyarbakır-Ergani, Gaziantep, Şanlıurfa, Tatvan-Bitlis, Mardin-Derik ve Kilis’te sahip olduğu fabrikalarla varlığını sürdürmektedir. Sözkonusu fabrikalar bulunulan lokasyonların neredeyse tamamında en büyük tesis konumunda. Şanlıurfa Çimento fabrikası ise 2007 yılında Türkerler’den satın alınmak suretiyle Limak bünyesine geçmiştir.  Limak’a geçiş ile birlikte gerek üretim kapasitesi ve teknoloji yenilenmesi, gerekse kalite, çevre, iş güvenliği ve sosyal alanlarda yapılan ciddi yatırımlarla adeta kabuk değiştirerek bu günkü modern görünümüne kavuşmuştur. Öyle ki Limak Şanlıurfa Çimento, yılda 1,65 milyon ton klinker üretimi ve 2,15 milyon ton çimento üretim seviyesine ulaşmıştır. Limak Grubu yaptığı yatırımlarla gerek Şanlıurfa’nın gerekse Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin gelişmesine birçok alanda katkı sağlıyor. Limak Çimento Grup CEO’su Gültekin AKSÜYEK Limak Çimento markası olarak, yurt içinde sektörü, yurtdışında ise ülkemizi en doğru şekilde temsil edebilmek için maksimum gayret, sorumluluk ve titizlikle çalışıyoruz. Başarılarımızın harcını profesyonel ekibimiz oluşturuyor.   


TÜRKİYE’DE İKİNCİ SIRADA 

2000 yılında Kurtalan Entegre Çimento Fabrikası’nı satılmak suretiyle sektöre girdiğinde pazar payı %1,5 iken; son 15 yıl içinde hem satın alma, hem de tamamen yeni kurulmak suretiyle yılda toplam 8 milyon ton klinker ve 14,4 milyon ton çimento üretim kapasitesine, pazar payını ise %12’ye çıkarak 10 çimento fabrikası ile Türkiye’nin 2.büyük Çimento Grubu konumuna geldi. 


DOĞU GRUBU'NDAN YÜKSEK KÂR 

Limak Grubunu’nun, özellikle 2005-2011 yılları arasında, ülkenin doğusunda satın almalar yolu ile sahip olduğu 4 entegre tesisin tümünde, modernizasyon, enerji verimliliği, kapasite artırımı ve çevre yatırımlarını tamamlamış, buna ilave söz konusu döneme 2 yeni öğütme-paketleme tesisi yatırımı da sığdırarak 2011 yılına Türkiye’de yüzde 7; bölgesinde ise yüzde 50 pazar payına sahip bir grup olarak girmiştir. Bahse konu Doğu Grubu fabrikalarımız ülkemizin, Irak ve Suriye sınır kapılarına en yakın tesisler konumundadır. Doğu Grubu tesislerinin sürdürülebilirlik kazanan operasyonel ve çevreci yapısı, 6 tesise ulaştığımız 2010 yılından bugüne dek sürekli yüzde 35’in üzerinde gerçekleşen FAVÖK marjı,  güçlü ve sürdürülebilir finansal yapımızı ortaya koymaktadır. Söz konusu dönem içinde 6 ayrı lokasyonda gerçekleştirilen 200 M USD’nin üzerinde yatırımların tamamı, anahtar teslimi yerine, Limak Çimento Yatırım Grubu yönetimince gerçekleştirilmiştir. 


Avrupa'ya Açılan Kapı  

2010'dan itibaren ülkenin bütününe yayılma fırsatı arayan Batı Grubumuz, 2011'deItalcementi Grubunun tamamı ülkenin batısında yer alan Ankara, Pınarhisar, Balıkesir ve Ambarlı tesisleriyle 12 adet Hazır beton tesisini bünyesine katarak bu hedefine ulaşmış, Türkiye’nin 3.büyük çimento grubu konumu ile beraber; en geniş yüzölçümüne hitap eden çimento şirketi konumuna da gelmiştir.  Pınarhisar çimento fabrikamız, Bulgaristan başta olmak üzere Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelere büyük oyuculardan biri oldu.


TÜRKİYE'DE BİR NUMARA OLMAK İSTİYOR 

Yine 2016 yılına, Türkiye içinde yeni tesisler ve uluslararası oyuncu olma yolunda attığımız somut adımlar ile girmekteyiz.  Ankara  Polatlı‘da 1,8 Mt kapasiteli Yeni Limak Anka Entegre Çimento Fabrikası yatırımına başladık. 158 M USD bedelli anahtar teslimi proje Çinli Sinoma International tarafından gerçekleştirilmekte olup, Dünya’nın en büyük bankası ICBC tarafından Çin ülke kredisi ile finanse edilmektedir. Projeyi 2017 yılı ikinci yarısında tamamlamayı planlıyoruz.


KİLİS’TE YATIRIMA BAŞLANDI 

Kilis’te 2,3 Mt kapasiteli Yeni Kilis Entegre Çimento Fabrikası yatırımına start verdik. 110 M USD bedelli proje, Limak Çimento Yatırım Grubu tarafından yönetilmekte. Proje ekipmanları Çinli Sinoma International firmasından satın alınmış olup, finansman süreci devam etmektedir. Bu projeyi de 2018'de tamamlamayı hedefliyoruz. Aynı şekilde 1,5 Mt kapasiteli Yeni Muğla Entegre Çimento Fabrikası yatırımını da 2018'de tamamlamayı hedefliyoruz.


ŞİRKET 2015 YILINDA YENİLENDİ VE BÜYÜDÜ

Limak Çimento Grubunun, yurt içi ve dünyadaki negatif ekonomik trendler ve belirsiz siyasi konjonktüre rağmen, 2015'i büyüme ve yeniliklerle geride bıraktığını söyleyebiliriz.  Özellikle Marmara ve Ege Bölgeleri'nde satış miktarlarımızı artırırken, diğer bölgelerde de pazar payımızı koruduk. Bunun sonucu olarak, Türkiye genelinde 2015 sonuna, toplam çimento satışımızı 8,6 milyon tona, gelirlerimizi ise 1,25 milyar TL’nin üzerine çıkarmış olduk. Yurtdışı pazarına baktığımızda ise sektörün toplam ihracatı % 6 daralmış olmasına rağmen, ihracat yaptığımız pazarlardaki gelişmelere hızlı ve doğru tepkiler vererek ihracat miktarlarımızı % 12’nin üzerinde arttırdık. Limak Çimento olarak, son 5 yıldır satış hacmimiz, özkaynaklarımız ve EBITDA’mız kesintisiz artış trendini sürdürmekte.  Bununla beraber hızlı büyümemizi etkin uzun vadeli finansman araçları ve etkili nakit yönetim politikası ile destekliyoruz.  Nitekim Şirketimiz ticari faaliyetlerinin finansmanını son beş yıldır uzun vadeli borçlanmayla sağlamıştır. 


2016’TE YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK 

2015 yılında, Kilis’te devreye giren 30 milyon adet/yıl BIMS Blok tesisimizle Trakya’da başlattığımız beyaz çimento üretimi ile inşaat sektörüne yönelik ürün yelpazemizi genişlettik. 2016 yılının ülkemiz ve sektörümüz açısından 2015 yılına oranla daha pozitif bir seyir göstermesini bekliyoruz. Türkiye’de siyasi konjonktür açısından stabil bir dönem ile birlikte, özellikle Suriye ve Kuzey Iraktaki gerilimin tırmanma trendini kaybederek, normalleşmenin başlayacağı bir yıla gireceğimizi ümit ediyoruz. Limak Çimento Grubu olarak 2016 yılında yurtiçi ve yurtdışı pazarlarındaki büyümemizi devam ettirmeyi amaçlıyoruz. 2016 yılı iç pazardaki satış miktarlarımızı %4’ün üzerinde arttırmayı, ihracatta ise Suriye ve Irak pazarlarındaki gelişmelere bağlı olarak en kötü senaryolarda dahi hacim ve pazar payımızı korumayı hedefliyoruz. 2016 yılı çimento satış miktarlarımızın  9 milyon ton, hazır beton üretim ve satışımızın ise 3,5 milyon metreküp olmasını bekliyoruz. Klinker üretimimizi ise geçen yıla göre yüzde 10 artışla 7,8 Mt olarak planlıyoruz. 

  

YENİ YATIRIM PAZARI AFRİKA OLACAK

2011'den bu yana var gücümüzle Global bir oyuncu olmak ve Afrika pazarında yer almak için çalışıyoruz. Nitekim İş geliştirme ekiplerimizin gerçekleştirdiği 10’a yakın ülke analizi sonrası Batı ve Doğu Afrika’da 2 giriş kapısına karar kıldık; Mozambik ve Fildişi. Sözkonusu yatırıma müteakip, bu tesise yapacağımız liman yatırımı ile Hint Okyanusuna kıyı önemli bir liman fabrikasına sahip olmuş olacağız. Afrika pazarında, 2017 yılında, 2 adet tesis ve 1,7 Mt çimento üretim kapasitesi ile adımızdan söz ettireceğiz. 


1986'DAN GÜNÜMÜZE ÜRETİM SÜRÜYOR

1986’da üretime başlayan Şanlıurfa Çimento, 2007'de Limak Çimento Grubu bünyesine katılmış ve 2011'de yapılan prekalsinasyon yatırımıyla 600 bin ton klinker üretim kapasitesinden yılda 1,65 milyon ton klinker üretimi ve 2,15 milyon ton çimento üretim kapasitesine ulaşmıştır. Yatırım kapsamında, çimento teknolojisinin enerji verimliliği, donanım, bilişim ve çevre üzerine en son yenilikleri kullanılmış olmakla beraber, fabrika içi yollar, yeşil alanlar ve tüm sosyal üniteler yenilenmiştir. 


Akşam 


Geri Dön