29 / 03 / 2024

Limak Hamitabat Santralini de yenileyecek!

Limak Hamitabat Santralini de yenileyecek!

Çimentoda büyüyen Hem Türkiye'nin hem de Limak 'ın uzun vadeli yatırımlarının devam edeceğini belirten Nihat Özdemir, çimentoda kapasite artırım yatırımlarının 2014 yılı içinde tamamlanacağını bildirdi.




Çimentoda büyüyen Hem Türkiye'nin hem de Limak'ın uzun vadeli yatırımlarının devam edeceğini belirten Nihat Özdemir, çimentoda kapasite artırım yatırımlarının 2014 yılı içinde tamamlanacağını bildirdi. 


Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, faiz ve dövizi yükselten, borsayı düşüren son gelişmelerin geçici olduğunu belirterek, gerek Türkiye'nin gerekse Limak'ın uzun vadeli yatırımlannın devam edeceğini söyledi. 

Özdemir, çimento alanında kapasite artırımı yatırımlarının 2014 içinde tamamlanacağını, Hamitabat Santrali'nin yenilenmesiyle ilgili yatırımın da şubat ayı içinde başlayacağını açıkladı. 

Nihat Özdemir, hükümetin üç bakanını da kapsayan ve 17 Aralık 2013 tarihinde başlayan İstanbul merkezli başlayan yolsuzluk soruşturmaları ve devamında yaşanan gelişmelerin ekonomiye etkilerini DÜNYA'ya değerlendirdi. "Ben her zaman ekonominin rakamlarına bakarım" diyen Özdemir şöyle devam etti: "Büyüme rakamları ortada, gayet iyi geldi. İstihdamdaki işsizlik oranlarına bakarım, kışa rağmen rakamlar kötü değil. Türkiye rahat borçlanabiliyor, bankalar rahat sendikasyon yapıyor, firmalar projelerine rahat finansman buluyorlardı. Hazine uygun şartlarda borçlanıyordu. Bunlar varken, son yaşananların; borsadaki düşüş, dövizdeki artış ve faizlerdeki kıpırdamanın geçici olduğunu düşünüyorum." "Bunlar, piyasanın verdiği geçici tepki" Önümüzdeki günlerde rakamlarda bir düzelme beklediğini dile getiren Özdemir, "Türkiye'nin ekonomik göstergeleri, şu anda ne faizde, ne de dövizin bu seviyesinde doğru rakamlar değil. Bunlar piyasanın verdiği geçici tepki. Borsadaki düşüş gerçekten çok büyük. Dövizdeki yükselişi normal görMayıs 2013 şartlarını özledik Türkiye'de kalıcı büyümenin devam etmesini sağlamak için özel sektörün de devletin de elinden geleni yaptığını anlatan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir şunları söyledi: "Hepimiz 2013 Mayıs ayındaki şartları özledik ve istiyoruz. Bütün ekonomik göstergeler bu tarihte en iyi noktaya gelmişti. TL'nin yabancı para karşısındaki değeri, faizlerin yüzde 4 civarında konuşulması, büyümenin iyi olması... Bütün iş dünyası olarak bu şartları istiyoruz. Gezi olayları sonra 17 Aralık olaylarının tesiri, şu andaki bozulmanın nedeni..." Yeni yıl 2013'ten iyi olacak Türkiye'de yeni yılda hem mahalli seçimlerin, hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını hatırlatan özdemir, hatta 2015'teki genel seçimlerin öne (Ekim-Kasım 2014) alınmasının bile tartışılmaya başlandığına işaret etti. Buna rağmen 2014 yılından umutlu olduğunu dile getiren Özdemir "Dünyada 2014 un 2013'ten daha iyi bir yıl olacağına yönelik beklentiler ağır basıyor. Dünyadaki, iyileşme sinyallerinden Türkiye de faydasını görecektir. 2014 yılından ümitliyim" dedi. 

müyorum. Ekonominin gerektirdiği rakamlar değil. Bazı olayların neticesinde piyasanın verdiği geçici tepki" dedi. 

Limak Holding Yönetim kurulu Başkanı Nihat Özdemir, son yaşananların gerek Limak'ın gerekse diğer şirketlerin yatırımları üzerinde nasıl bir etkisi olacağına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Özdemir şöyle konuştu: "Bizim projelerimiz kısa vadeli değil, uzun vadeli. Yaşanan gelişmeler bu projelerin geri ödemesinde ve yeni yatırımlarda çok etkili olmaz. Çünkü bunlar 5-6 aylık projeler değil, uzun yıllara yayılmıştır. Ayrıca, piyasadaki şartların geçici olmasını da diliyorum." "Son yaşananlar dev projeleri durdurmaz" Türkiye'nin son dönemde çok önemli, büyük projelere soyunduğunu ifade eden Nihat Özdemir, bunlann başında körfez geçişli İstanbul-İzmir Otoyolu, üçüncü havalimanı, üçüncü köprü projelerini saydı. Türkiye'nin bu projelerle çok dikkat çektiğini anlatan Özdemir, "Dünyada pek böyle projeler yok. Kanal İstanbul'u da koyduğumuz, zaman dört tane dev proje yürüyordu. 

Bu arada kentsel dönüşüm de havalimanı ve üçüncü köprü gibi çok büyük bir proje. Türkiye'nin gerçekten ihtiyacçı olan bir proje. İşte bunlar nedeniyle Türkiye çok dikkat çekti. Ben mevcut şartların geçici olduğunu düşünüyorum. Projeler uzun süreçte gerçekleştirilecek. Süreç çok uzun olduğu için, bu projelerin etkileneceğine inanmıyorum" diye konuştu. 

Çimentoda kapasite artırıyor Nihat Özdemir, taahhüt işlerinin yanı sıra, çimento ve eneıji alanındaki yatınmlan süren Limak Grubu'nun, yeni yatırımlar için de hazırlıklarına devam ettiğini söyledi. 'Türkiye'nin büyümesine inanmış bir grubuz. Yatırımlar devam edecek" diyen Özdemir, şu bilgileri verdi: "Pmarhisar Çimento fabrikasında günde 2 bin tonluk klinker üretim kapasitesini 6 bin 500 tona çıkarmak üzere 150 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Bir kısmını 2014'ün Mart ayında, bir kısmını da memmuzda devreye sokacağız. Pınarhisar'daki gibi bir projeyi Balıkesir'de de yapıyoruz. Balıkesir Çimento günde bin 250 ton klinker kapasiteye sahip. 

Bunu 2 bin 500 tona çıkarıyoruz. Fabrika iki misli kapasiteye çıkacak. Bunun yatırım maliyeti de 50 milyon dolar. 

Ona başladık, 2014 Haziran ayında devreye girecek. Türkiye'nin büyüyeceğine bakarak bunu yaptık." Hamitabat Santrali'ni yeniliyor Özelleştirmeden devraldıkları Hamitabat Termik Santrali'nin halen yüzde 38 gibi düşük bir verimlilikle çalıştığı bilgisini paylaşan Nihat Özdemir, "Ama biz bunu bilerek aldık. Santral bu haliyle çalıştırılacak değil, yeni santral kurmak lazım. Yüzde 60 verimli iki tane 600 MVVlik ünite kurmak üzere hazırlıklarımız sürüyor. Tekliflerini aldık, şimdi onları değerlendiriyoruz. Yatırım tutarı 500 milyon dolar. Ocak ayı içerisinde bu projeyi kiminle yapacağımıza karar vereceğiz. Şubat ayından itibaren de yatırıma başlayacağız." 


Dünya


Geri Dön