24 / 04 / 2024

Litvanya'da yapılan Ozas AVM açıldı

Litvanya'da yapılan Ozas AVM açıldı

Kayı İnşaat, Litvanya'nın başkenti Vilnius'da Alman Ece Grubu'na ait 100 milyon Euro'luk 180 bin metrekare kapalı alana sahip Ozas Alışveriş Merkezi'ni tamamladı



"Baltıklar'ın en büyük alışveriş merkezi" konumundaki Ozas'ı Devlet Bakanı Zafer Çağlayan açtı. Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, "Bu proje bizi Avrupa'ya taşıdı" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi mezunu Orhun Kartal ve Coşkun Yılmaz'ın 18 yıl önce kurduğu Kayı İnşaat, Litvanya'nın başkenti Vilnius'da Alman Ece Grubu'na ait 100 milyon Euro'luk 180 bin metrekarelik alışveriş merkezini 2 yılda tamamlayarak, "Baltıklar'ın en büyük projesi"ne imza attı. Vilnius Ozas Alışveriş Merkezi, dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı törenle hizmete açılırken, Kayı İnşaat da Avrupa ülkelerinde inşaat yapmak için gereken "vize"yi cebine koymuş oldu. Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, "Bu proje bizi Avrupa'nın merkezine taşıyan önemli bir referans oldu" dedi.

2 bin 500 Türk işçisi

Dünyanın önde gelen, Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi geliştirip yöneten şirketi Ece Grubu'nun Vilnius Ozas projesine 2007 yılında başlayan Kayı İnşaat, projede 90 Türk mühendis ve 2 bin 500 Türk işçisi çalıştırdı. Orhun Kartal, şunları dile getirdi: "Global kriz, dünyada birçok projeyi durdururken, Ece Grubu Vilnius Ozas'ı durdurmadı. Biz de Türkiye'den getirdiğimiz çalışanlarımızın büyük gayretiyle projeyi iki yılda tamamlamış olduk."

Litvanya'nın en büyüğü

Orhun Kartal, Litvabya'daki faaliyetlerine 2007 Eylül ayında Ozas alıveriş Merkezi'yle başladıklarına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Litvanya'da ikinci olarak Kasım 2008'de Lakes Ofis Projesi'ni üstlendik. Ayrıca, Pentagon Ofis, Atrium Otel & fis ve SAL9B Ofis adlı üç yeni projenin de ön hazırlıklarını tamamlayarak, Litvanya'daki en büyük Türk şirketi konumuna yükseldik. Bu projelerle birlikte Litvanya inşaat piyasasında en büyük paya sahip uluslararası şirket konumuna geldik."

Krizde büyük darbe yedi

Orhun Kartal, Litvanya'nın global krizde en büyük darbe yiyen ülkeler arasında ön sıralarda yer aldığını vurgulayarak, şunları anlattı: "Bu durum, başta Litvanyalılar olmak üzere ülkede iş yapan birçok şirketi olumsuz etkiledi. Projenin sahibi Alman Ece gibi güçlü bir grup olduğu için biz sorun yaşamadık. Ancak, Ece Grubu, 200 mağaza, süpermarket, sinema, restoranlar ile eğlence ve yaşam alanlarını bünyesinde bulunduran projeyi kiralarken sıkıntı yaşadı."

3 kıta, 7 farklı ülke

1991 yılında Coşkun Yılmaz'la birlikte kurdukları Kayı İnşaat'ın bugün 3 kıtada, 7 farklı ülkede 6 bin çalışanıyla çeşitli taahhüt işleri yürüttüğünü ifade eden Orhun Kartal, şöyle konuştu: "Türkiye, Rusya, Bulgaristan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Litvanya, iş yaptığımız ülkeler. Litvanya'da Ece Grubu'nun bizi tercih etmesi, odaklanmak istediğimiz Almanya, İsviçre ve Fransa gibi ülkeler için de önümüzü açtı. Nitekim Ece Grubu Başkanı Alexander Otto, Almanya'da bizimle iş yapmak istediklerini bildirdi."

50 Türk şirketi 430 milyon dolar ticaret

Yapımını Kayı İnşaat'ın üstlendiği Alman Ece Grubu'na ait Vilnius Ozas Alışveriş Merkezi'nin açılışını gerçekleştiren dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Litvanya'da Türk ortaklı 50 şirket bulunduğunu söyledi. Çağlayan, bunlar arasında 30 milyon Euro'luk yatırımla gerçekleştirilen İbrahim Alışveriş Merkezi'nin dikkat çektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Litvanya ile aramızdaki ticaret 2008 yılı rakamlarıyla 430 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Biz Litvanya'ya 231.3 milyon dolarlık ihracat yapmışız. İthalatımız ise 198.7 milyon dolar düzeyinde olmuş. Biz Litvanya'ya inci, kıymetli taş, makine ve cihazlar, motorlu kara taşıtları gibi ürünler satıyoruz. Onlardan da buğday, döküntü ve hurda gibi ürünler alıyoruz. Litvanya'nın global krizden olumsuz etkilenmesi, aramızdaki ticareti de 2009'da azaltıyor. 2009'un ilk 6 ayındaki ihracatımız 66.8 milyon dolarla geçen yılkinin neredeyse yarısı düzeyinde kaldı. İthalat da aynı şekilde 41.4 milyon dolara düştü."

Volkswagen'in Rusya fabrikasını bitiriyor

Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Yılmaz, çeşitli projelerine imza attıkları uluslararası şirket ve grupları şöyle anlattı: "Volkswagen, Accor Group, Marriott, Tatneft, Ece, Renault, Pirelli, IKEA, Arçelik-Beko ve Vestel, inşaat işlerini gerçekleştirdiğimiz gruplardan bazıları. Volkswagen'in Rusya'daki (Kaluga) 800 milyon Euro'luk fabrikasının yapımını da biz gerçekleştiriyoruz. Burada ana yüklenici inşaat şirketi biziz. Fabrikanın ilk iki fazı bitti. Deneme üretimi de başladı. Önümüzdeki günlerde açılışı gerçekleşecek. Kriz nedeniyle diğer iki fazı da aha sonra tamamlanacak."

Dünya liginde 105'inci

Kayı İnşaat, kurucuları Orhun Kartal ve Coşkun Yılmaz'ın soyadlarından türettikleri bir inşaat markası olarak 18 yıl önce yola koyuldu.

Daha sonra yurtiçi ve dışında faaliyet gösteren 18 şirket, Kayı Holding çatısı altında toplandı. Faaliyet alanları arasına enerji de girdi.

Engineering News Record (ENR) Dergisinin hazırladığı "Dünyanın En İyi İnşaat Şirketleri" listesinde, 225 kuruluş arasında Kayı İnşaat 2007'de 200'üncü oldu.

Kayı İnşaat, geçen yıl aynı listede 95 basamak birden atlayarak, 105'inci sıraya yükseldi.

Şirketin 2008'deki net satışları 533.2 milyon lira, aktifleri toplamı 273.4 milyon lira olarak gerçekleşti. Net kârı da 2008'de yüzde 61.8 artarak 14.4 milyon lira oldu.

Viking Treni planı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın bir günlük Litvanya gezisinin gündeminde "Viking Treni Projesi" de yer aldı. Çağlayan, dün sabah Litvanya Ekonomi Bakanı Dainus Kreivys'le görüşmesinde gündeme gelen projeyi şöyle anlattı: "Karadeniz'den Baltık Denizi'ne karşılıklı olarak konteynerler için kombine demiryolu taşımacılığını kapsayan Viking Projesi, Derince ve Samsun limanlarından gemiyle Ukrayna'ya taşınan yüklerin, bu ülkeden Viking Treni'ne aktarılarak Belarus'tan Litvanya'ya, buradan da diğer ülkelere taşınmasını öngörüyor. Bu hattın oluşmasını Litvanya öneriyor ve istiyor. Eğer Ukrayna'yı ikna ederlerse, bizim İskandinav, Doğu Avrupa ve diğer Baltık ülkelerine taşımacılığımız rahatlar ve artar." 
Vahap MUNYAR/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kayı, 2 bin 500 işçisine vize alıp Baltık ülkelerinin en büyük AVM'sini Litvanya'ya dikti

Dünyanın farklı ülkelerinde 50'ye yakın inşaat projesi gerçekleştiren Kayı İnşaat, Litvanya'nın başkenti Vilnius'da AB standartlarında OZAS Alışveriş Merkezi'ni yaptı

İnşaat sektöründeki performansı ile dünya çapında 3'üncü sıraya yükselen, en büyük 225 müteahhit listesinde 23 firmasıyla yer alan Türkiye, üst düzey standartların hakim olduğu AB ülkelerinde de etkili projelere imza atıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde 50'ye yakın inşaat projesi gerçekleştiren Kayı İnşaat, Avrupa Birliği standartlarını uyguladığı OZAS Alışveriş Merkezi'ni tamamladı. Litvanya'nın başkenti Vilnius'daki açılış töreni, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren'in de katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Çağlayan, açılışta yaptığı konuşmada, küresel çapta 130 milyar doları aşkın iş bitiren Türk müteahhit firmalarına güvenini ifade etti, her türlü desteği vereceklerini söyledi.

VİZE REKORU KIRILDI
OZAS Alışveriş ve Eğlence Merkezi, bir Türk firmasının Avrupa Birliği üyesi ülkeler içinde gerçekleştirdiği en büyük nitelikli üst yapı projesi oldu. İki yıl gibi kısa bir sürede 90 Türk mühendis ve 2 bin 500 Türk işçisinin emeğiyle tamamlanan OZAS AVM için, ilk kez bir AB ülkesi rekor sayıda vize vererek güvenini gösterdi. Mühendis kökenli iki arkadaş olan Orhun Yılmaz ve Coşkun Kartal'ın kurduğu Kayı Grup, Litvanya'daki projeye 2007 yılında başladı. Proje, Baltık ülkelerinin en büyük, Avrupa'nın ise sayılı büyüklükte AVM'leri içinde yer alıyor. Proje, global krize rağmen hız kesmeyerek Ağustos 2009'da bitirildi ve AVM işletmeciliğinde global marka olan Alman Oddo Ailesi'ne ait ECE Projectmanagement Vilnius'a teslim edildi. 180 bin metrekare inşaat alanına sahip OZAS AVM, 200 mağazanın yanı sıra süpermarket, sinema, restoran ve eğlence kompleksini bünyesinde barındırıyor.

TÜRK YÜKLERİ 'VİKİNG TRENİ' İLE TAŞINACAK
AB ve NATO üyesi olan Litvanya, Karadeniz'den Baltık Denizi'ne karşılıklı olarak konteynerler içi kombine demiryolu taşımacılığını kapsayan Viking Projesi'ndeki liderliği ile Türk dış ticareti açısından önem taşıyor. Viking Projesi, Derince ve Samsun limanlarından Ukrayna'ya taşınan yüklerin, bu ülkeden Viking Treni'ne aktarılarak Belarus'tan Litvanya'ya buradan da diğer ülkelere taşınmasını hedefliyor.

SABİT KUR SIKINTI YARATIYOR
Litvanya, krizden etkilenen ekonomilerin başında geliyor. Enflasyonun yüzde 11'e çıktığı, 3.3 milyon nüfuslu ülkede "sabit kur" sıkıntısı hissediliyor. Kişi başına milli gelirin 12 bin Euro civarında olduğu ülke, milli parası Litas'ı üç yıl önce euroya (1 Euro=3.45 Litas) sabitledi. IMF ile görüşme halindeki ülkeye, dalgalı kur öneriliyor.

ÇELİK ALIP MADENİ PARA İHRAÇ EDİYORUZ
TOPLAM 430 milyon dolar
Türkiye-Litvanya Dış Ticaret Hacmi

Türkiye'nin ithal ettiği başlıca ürünler: Hububat, demir ve çelik, mobilyalar, aydınlatma, reklam lambaları, prefabrik yapılar, mineral yakıtlar, mineral yağlar, şeker ve şeker mamulleri, ağaç ve ağaçtan mamul eşya.

Türkiye'nin ihraç ettiği başlıca ürünler: İnciler, kıymetli taşlar ve metal mamulleri, madeni paralar, makine ve cihazlar, aletler, parçaları, örme eşya, elektrikli makine ve cihazlar, yenilen meyveler, kabuklu yemişler, turunçgil, motorlu kara taşıtları, traktör, bisiklet, motosiklet, mensucat, duvar halıları, pamuk.
Okan Müderrisoğlu/Sabah


Baltıklar'ın en büyük AVM'sini inşa etti, aşırı titiz AB'ye vizeyi aldı

Türk müteahhitleri, Rusya'da Körfez ülkelerinde, Libya'da milyarlarca dolarlık taahhüt işi yaparken Avrupa'da boy gösteremiyor. Zira AB normlarına uygun inşaat yapmak çok zor. Kayı İnşaat, Avrupa'da bir Türk firması tarafından gerçekleştirilen en büyük inşaat projesini tamamladı ve bu vizeyi de aldı.

Dünyanın farklı ülkelerinde 50'ye yakın inşaat projesi gerçekleştiren Kayı İnşaat, Avrupa Birliği standartlarının uygulandığı Litvanya'nın başkenti Vilnius'daki OZAS Alışveriş Merkezi'ni tamamlayarak önceki gün mal sahibi Alman ECE firmasına teslim etti. 2 yıl gibi kısa sürede tamamlanan 180 bin metrekare kapalı alana sahip Baltıklar'ın en büyük AVM'sinin yapımında toplam 2 bin 500 Türk işçisi de görev yaptı.

Vilnius OZAS Alışveriş Merkezi, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı törenle hizmete açılırken, Kayı İnşaat da Avrupa ülkelerinde inşaat yapmak için gereken "vize"yi cebine koymuş oldu. Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, "Bu proje bizi Avrupa'nın merkezine taşıyan önemli bir referans oldu" dedi.

Orhun Kartal, AB ülkelerinde inşaat yapmanın zorluğunu da şu sözlerle tanımladı: "İnşaat için kule vinç kullanacağız. Yerel yönetim nerelere koyacağımızı sordu. Vinçlerin arkalrında bir ağırlık vardır. Genellikle inşaatçılar bu ağırlığı hemen inşaat bölgesinde döktükleri betondan hazırlarlar. AB standartlarına göre bunu yapamadık. Lisanslı bir üreticiden almak zorunda kaldık. Neticede beton Polonya'dan geldi. Otoparklar nerede dediler. Biz AVM projesindeki otoparkları soruyorlar zannettik. Meğer işçilerin geldiklerinde arabaları park edecekleri otoparkı soruyorlarmış. Hiç düşünmemiştik. Hemen inşaat alanına bir otopark planlaması yaptık. Anlatmak istediğim o ki, AB'de inşaat yapmanın bu gibi ince püf noktaları var. İnanılmaz titizleniyorlar. Zaten bu yüzden pek çok Türk firması, bu anlayışa uyamadığı için AB pazarından uzak duruyor. Oysa bu pazarda çok büyük fırsatlar var."

3 kıta, 7 farklı ülke

1991 yılında Coşkun Yılmaz'la birlikte kurdukları Kayı İnşaat'ın bugün 3 kıtada, 7 farklı ülkede 6 bin çalışanıyla çeşitli taahhüt işleri yürüttüğünü ifade eden Orhun Kartal, şöyle konuştu:

"Türkiye, Rusya, Bulgaristan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Litvanya, iş yaptığımız ülkeler. Litvanya'da ECE Grubu'nun bizi tercih etmesi, odaklanmak istediğimiz Almanya, İsviçre ve Fransa gibi ülkeler için de önümüzü açtı. Nitekim ECE Grubu Başkanı Alexander Otto, Almanya'da bizimle iş yapmak istediklerini bildirdi."

Boğaziçili arkadaşlar, şirketi dünyanın en iyi 105'inci firması yaptı

Kayı İnşaat, kurucuları Orhun Kartal ve Coşkun Yılmaz'ın soyadlarından türettikleri bir inşaat markası olarak 18 yıl önce yola koyuldu. Boğaziçi Üniversitesi'nde okurken arkadaş olan 40 yaşındaki Orhun Kartal ve 43 yaşındaki Coşkun Yılmaz, hiçbir inşaat firmasında deneyim edinmeden mezun olur olmaz şirket kurdular. Orhun Kartal, "İlk ve tek deneyimimiz, okulun son yılında yaz dönemi stajında, okulun tadilat işlerini yapan firmaya yaptığımız yardım oldu" diyor.

Engineering News Record (ENR) Dergisinin hazırladığı "Dünyanın En İyi İnşaat Şirketleri" listesinde, 225 kuruluş arasında Kayı İnşaat 2007'de 200'üncü oldu.

Kayı İnşaat, geçen yıl aynı listede 95 basamak birden atlayarak, 105'inci sıraya yükseldi. Şirketin 2008'deki net satışları 533.2 milyon lira, aktifleri toplamı 273.4 milyon lira olarak gerçekleşti. Net kârı da 2008'de yüzde 61.8 artarak 14.4 milyon lira oldu.

70 Türk işçisi kendine Litvanyalı gelin buldu

YAPIMINI Kayı İnşaat'ın üstlendiği Alman ECE Grubu'na ait Vilnius OZAS Alışveriş Merkezi'nin açılışını Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan gerçekleştirdi. Açılış töreninde yer alan Türk işçiler Çağlayan'a büyük sevgi gösterirken Çağlayan da işçilerle tek tek ilgilendi. Çağlayan, törene katılması ile ilgili olarak da "Türk müteahhitlik sektörü dünyanın dört bir yanına dağılmalı. Büyük fırsatlar var. Geçen yıl 24 milyar dolarlık taahhüt işi yapmışız. Neden 50 milyar dolara çıkarmayalım. AB zor bir pazar. Kayı İnşaat'ı bu nedenle kutluyorum" dedi.

Bu arada, 2 yıl süresince Litvanya'da çalışan 2 bin 500 Türk'ten 70'inin Litvanya'da evlendiği ortaya çıktı. Hatta 4'ünün AB vatandaşı çocuğu da oldu.

Viking Treni, Baltıklar'ı Karadeniz'e bağlayacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın bir günlük Litvanya gezisinin gündeminde "Viking Treni Projesi" de yer aldı. Çağlayan, projeyi şöyle anlattı: Karadeniz'den Baltık Denizi'ne karşılıklı olarak konteynerler için kombine demiryolu taşımacılığını kapsayan Viking Projesi, Derince ve Samsun limanlarından gemiyle Ukrayna'ya taşınan yüklerin, bu ülkeden Viking Treni'ne aktarılarak Belarus'tan Litvanya'ya, buradan da diğer ülkelere taşınmasını öngörüyor. Bu hattın oluşmasını Litvanya öneriyor ve istiyor. Eğer Ukrayna'yı ikna ederlerse, İskandinav, Doğu Avrupa ve diğer Baltık ülkelerine taşımacılığımız rahatlar, ihracatımız artar."

Türkiye, Litvanya'ya 2008'de 231.3 milyon dolarlık ihracat yaptı. Litvanya'dan ithalatımız ise 198.7 milyon dolar oldu. Litvanya'ya inci, kıymetli taş, makine, otomobil gibi ürünler satıyoruz. Onlardan buğday ve hurda demir alıyoruz.

Krizdeki Litvanya'ya bu yılın 6 ayında 66.8 milyon dolarlık ihracat yapılabildi. İthalat 41.4 milyon dolarda kaldı.

Litvanya krizin en çok vurduğu AB ülkesi, 2 yıl kira almayacaklar

- Litvanya, 3 milyon 300 bin nüfusu ile AB'nin en küçük ülkelerinden biri. Ancak son ekonomik kriz de en çok Litvanya'yı vurmuş vaziyette. Bunun temel nedeni de AB ülkesi olmalarına rağmen ortak para birimi euroya geçişi ertelemiş olmaları. Euro çatısı altında olmayınca, krizde Litvanya'nın yerel parası yüzde 60'ın üzerinde devalüe olmuş. Vergi toplayamayan ve bütçe açığı artan hükümet, memurların maaşında yüzde 15 indirime gitmek zorunda kalmış. Bu zor şartlar altında OZAS AVM'ye kiracı bulmakta zorlanan Alman ECE, 8 ya da 10 yıllık kontrat yapan müşterilerinden ilk 2 yıl kira almamaya karar vermiş.

Alman ECE, çıkarılan işe hayran oldu, `Bizim inşaatı da sen yap' dedi

- Türkiye'de de yatırımları olan Alman ECE, Kayı İnşaat'ın yaptığı Litvanya'daki OZAS AVM'nin mal sahibi. OZAS AVM; ECE'nin işlettiği 100'üncü alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyor. ECE'nin kalifikasyonlarına uyarak bu inşaatı yapma hakkını elde eden Kayı İnşaat'ın işçiliğinden çok memnun kalan Alman ECE, projelendirdiği Bulgaristan yatırımını da Kayı İnşaat'a verdi. Sofya'daki alışveriş merkezinin Litvanya'daki projeden de daha büyük olduğu belirtildi. ECE'nin patronu Otto Grup "Biz sizinle olan işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Almanya ve Polonya'daki inşaat işlerimizi de size vermek istiyoruz" dedi.
Vatan/Ercan İnan

Kayı, AB kapısını Litvanya ile açıyor

Rusya'dan koparak AB trenine ilk binen 3.5 milyon nüfuslu Baltık ülkesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta, 100 milyon euro yatırımla inşa edilen OZAS Alışveriş Merkezi'ni, Orhun Kartal ve Çoşkun Yılmaz'ın 1991 yılında kurdukları Kayı İnşaat firması gerçekleştirdi.
Doğu pazarlarında deneyimler kazanan Türk müteahhileri içinde yer alan Kayı ile ilk kez bir Türk inşaat şirketlerinin AB kıtasındaki rekabeti gündeme geldi.
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ile birlikte, DÖYSA'dan (Demir-Ömer-Yalçın Sabancı'nın havayolu şirketi) kiralanan 13 kişilik Callenger 605 uçağıyla açılış törenine gittiğimiz OZAS'ın her köşesinde, adeta "Türk günü" yaşandı.
Türkiye'den götürülen 90 mühendis ve 2 bin 500 inşaat işçisinin emeğiyle, 2 yılda tamamlanan 180 bin metrekarelik alışveriş merkezinin Alman yatırımcısı, ECE Projectmanagement'ın CEO'su Alexander Otto'nun da katıldığı törende, Kayı İnşaat'ın Avrupa pazarındaki yeri de güçlendi.
Yılda 13 milyar euro satış geliri olan grubun yöneticisi Otto törende yaptığı konuşmada "Bundan sonraki projelerimizde de Kayı ile çalışacağız" mesajı verdi.

Krize yabancı desteği
Litvanya'daki faaliyetlerini 2007 Eylül ayında OZAS ile başlatan Kayı İnşaat, bu ülkede ikinci olarak da Lakes Ofis Projesi inşaatını üstlendi. Litvanya'da Pentagon Ofis Projesi, Atrium Otel ve SAL9B Ofis Projesi'nin ön hazırlıklarını da tamamlayan Kayı, Avrupa'da büyümeyi hedefliyor.
AB üyesi ülkelerden Bulgaristan'da da ECE ile birlikte benzeri bir projeyi yürüten Kayı İnşaat, 60 dönüm alana yayılmış Vilnius Park'ın içinde 325 milyon euro'luk bir yatırım planlıyor.
"2009 Avrupa Kültür Başkenti" ilan edilen Vilnius, küresel krizden en çok etkilenen ülkelerin kentlerden. Litvanya ulusal havayolu şirketi bu süreçte kapandı. Ülkedeki birçok kamu yatırımı da askıya alındı.
Ülkede yabancı büyük yatırımcıların projeleri yürüyebiliyor. Litvanya'da faaliyet gösteren ilk ve tek Türk müteahhit firması Kayı, Almanya, İsviçre ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde büyümeyi hedefliyor.

Agresif hedef tutmadı
Son bir yılda Rusya'da 1 milyar dolarlık iş bitiren Kayı'nın Rusya, Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yatırımlarından sorumlu Kayı İnşaat Eş Başkanı Yılmaz, "Rusya'da son 6 ayda 200 milyon dolarlık iş aldık. Ekonomik kriz olmasaydı bu yıl 1 milyar dolarlık iş almayı hedeflemiştik. 2008 yılında 533 bin 213 TL olarak gerçekleyen net satış gelirlerimizi bu ortamda ancak yüzde 10 düzeyinde arttırabileceğiz" diyor.
"Fortune 500 En Çok İhracat Yapan Şirketler Sıralaması" nda 481.8 milyon TL ile 40'ıncı sırada yer alan Kayı, ENR'nin Ağustos 2008 tarihinde yayımlanan "Dünyanın En Büyük Müteahhitler Listesi" nde de bir önceki yıla göre 200'üncü sıradan 105'inci sıraya yükseldi.

İş kazası oranını soruyor
Rusya'da endüstri tesisleri inşaatlarında da imzası bulunan Kayı, son iki yılda ülkenin Kaluga kentinde Volkswagen, Moskova'da ise Renault otomobil fabrikalarını yaptı. Rusya'da Akfen Grubu ile birlikte planladıkları 11 Ibis Oteli'nin 6'ncısını tamamlıyor.
Rusya ve Türkiye başta olmak üzere inşa ettikleri ticari projelerden ise yılda 25 milyon dolar kira geliri elde eden Kayı, özel okul inşaatı yapıp kiralama modeli de geliştiriyor. Buna ilk örnek ise Beşiktaş Koleji.
Bugüne kadar Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde faaliyet gösteren Kayı'nın Avrupa deneyimini anlatan Kayı İnşaat Eş Başkanı Kartal şöyle diyor:
"Müteahhit olarak Avrupa kriterlerini edinmek çok önemli. Hazırladığınız faaliyet raporunda; iş kazası oranınız, girdiğiniz ihalelerdeki rekabet şartları, kaybettiğiniz ihaleler gibi bilgileri istiyorlar. Avrupa'da iş planları detayları, projelerin detayları, birikmiş iş gücü çok önemli."
Kartal, müteahhitlik sektöründe "akreditasyon" sorununa değinirken, TMB Başkanı Eren'den de destek geliyor.Libya'da olduğu gibi Moskova başta olmak üzere Türk müteahhitlerinin yoğun olduğu ülkelerde, yerel müteahhit dernekleri kurulması yönünde fikir geliştiriyorlar.
Devlet Bakanı Çağlayan bu projeyi "Koltuk kapma savaşına çevirmeyin" uyarısını ekleyerek destekliyor.
 
430 milyon dolar ticaret
Yapımını Kayı İnşaat'ın üstlendiği Alman Ece Grubu'na ait Vilnius Ozas Alışveriş Merkezi'nin açılışını gerçekleştiren dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Litvanya'da Türk ortaklı 50 şirketin bulunduğunu söyledi. Çağlayan, bunlar arasında 30 milyon Euro'luk yatırımla gerçekleştirilen İbrahim Alışveriş Merkezi'nin dikkat çektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Litvanya ile aramızdaki ticaret 2008 yılı rakamlarıyla 430 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Litvanya'ya 231.3 milyon dolarlık ihracat yapmışız. İthalatımız ise 198.7 milyon dolar düzeyinde olmuş. Litvanya'ya  kuyum işleri, makine ve motorlu kara taşıtlar satıyoruz. Onlardan da buğday, döküntü ve hurda gibi ürünler alıyoruz. Litvanya'nın global krizden olumsuz etkilenmesi, aramızdaki ticareti de 2009'da azaltıyor. 2009'un ilk 6 ayındaki ihracatımız 66.8 milyon dolarla geçen yılkinin neredeyse yarısı düzeyinde kaldı. İthalat da aynı şekilde 41.4 milyon dolara düştü."
 
Viking Treni planı
Devlet Bakanı Çağlayan'ın bir günlük Litvanya gezisinin gündeminde "Viking Treni Projesi" de yer aldı. Çağlayan, projeyi şöyle anlattı: "Karadeniz'den Baltık Denizi'ne karşılıklı olarak konteynerler için kombine demiryolu taşımacılığını kapsayan Viking Projesi, Derince ve Samsun limanlarından gemiyle Ukrayna'ya taşınan yüklerin, bu ülkeden Viking Treni'ne aktarılarak Belarus'tan Litvanya'ya, buradan da diğer ülkelere taşınmasını öngörüyor. Bu hattın oluşmasını Litvanya öneriyor ve istiyor. Ukrayna'yı ikna ederlerse, İskandinav, Doğu Avrupa ve diğer Baltık ülkelerine taşımacılığımız rahatlar ve artar."
Serpil Yılmaz/Milliyet


Geri Dön