19 / 04 / 2024

LM Wind Power'dan Bergama OSB'ye 40 milyon euroluk yatırım!

LM Wind Power'dan Bergama OSB'ye 40 milyon euroluk yatırım!

Dünyanın en büyük rüzgar türbini kanat üreticisi olan Danimarkalı LM Wind Power Blades Turkey, 40 milyon Euro'luk yatırım için Bergama'yı seçti.



Dünyanın en büyük rüzgâr türbini kanat üreticisi Danimarkalı LM Wind Power Blades Turkey Sanayi ve Ticaret A.Ş. Firması yatırım için Bergama Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) karar kıldı. Firma Bergama'ya rüzgar türbini kanat yatırımıyla yenilebilir enerjide önemli bir yatırım sağlayacak.


Büyük yatırımın bilgilendirme toplantısı Bergama Ticaret Odası Sosyal Tesisleri Tarihi Tonoz'da gerçekleştirildi. Toplantıya Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Müteşebbis Heyet Başkanı İbrahim Gökçeoğlu,  İzmir  Vali Yardımcısı ve OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Celal Ulusoy, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, Bergama Ticaret Odası Başkanı ve OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fikret Ürper, OSB Bölge Müdürü Burak Akgün, siyasi parti temsilcileri ile yatırımcı firma LM Wind Power Blades Turkey Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ben MalefiJt katıldı.


Son yılların en büyük yabancı yatırımlarından biri


OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever firmanın dünyada 14 fabrikası olduğunu belirterek, “Burası 11'inci ülke ve 15'inci fabrika olacak. Söz konusu yatırım son yıllarda bir kalemde gerçekleşen en büyük yabancı yatırımlardan biri olacak. Önemli sayıda çalışan istihdam edilecek. Yatırım tamamlandığında Bergama OSB, sadece bölgenin değil, ülkemizin yenilenebilir enerji üretim üssü olacak. Burada üretilecek rüzgâr türbinleri dünyanın en geniş kanatları olacak ve yatırım 40 milyon Euro'yu bulacak” dedi.


Yeni yatırımlar gelecek


BOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı ve EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu da bu yatırımın daha başlangıç olduğunu ve devamlarının geleceğini belirterek, yapılan yatırımla Bergama'nın çehresinin değişeceğini ve yeni yatırımlar için bunun bir referans olacağını söyledi.


Konuşmalarda söz alan İzmir Vali Yardımcısı ve OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Celal Ulusoy, Bergama Ticaret Odası Başkanı ve OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fikret Ürper ise yatırımın Bergama'ya hayırlı olacağını söyledi.


İnsanlık için büyük adım


Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise Bergama adına duyduğu mutluluğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Bergama'nın. 2 bin 500 yıllık eşsiz güzellikleri olan bir tarihi var. Benden önceki konuşmaları dinlerken Neil Armstrong'un aya ilk adım attığındaki sözü aklıma geldi. İnsan için küçük ama insanlık için büyük bir adım demişti. Bizlerde bugün benzeri bir şeyi Bergama'da yaşıyoruz. 2 bin 500 yıllık bu kadim kentin tarihi için belki küçük ama geleceğini kurgulama adına büyük bir adıma tanıklık ediyoruz. İşin en başından bugüne değin emeği geçen herkese tüm Bergamalı hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. Herkesin büyük emeği var. Biriktire biriktire bugüne geldik. O bölgenin tarla olarak alınması, OSB ile ilgili düşüncelerin somuta dönmesi sürecinde görevde bulunan herkes bir şeyler yaptı ve ortaya hepimizi gururlandıracak bir tablo çıktı.”


Üretim 1 Temmuz 2017'de başlayacak


LM Wind Power Blades Turkey Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ben MalefiJt ise konuşmasında; “Çalışmalar Pazartesi günü zemin düzenlemesiyle başlayacak. Planladığımız yatırımın üst üretime geçiş tarihide 1 Temmuz 2017 olarak öngörüldü. Bizim bu yatırımı burada yapmamızı sağlayan tüm paydaşlara çok teşekkür ediyorum” dedi.


Bilgilendirme sonrası ise tesisin inşa edileceği alanda temsili olarak kurdele kesildi ve ilk kazma vuruldu.


Zaman



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir’in Bergama İlçesi’ne 40 milyon Euro yatırım bedeliyle dünyanın en büyük rüzgar tribünü kanat fabrikası kurulacak.


LM Wind Power, Türkiye’de yeni bir rüzgar tirübünü kanat fabrikası kurmak için Bergama Organize Sanayi Bölgesi’ni (BOBSİ) seçti. Bergama Ticaret Oadası’nın öncülüğünde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, CHP’li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Öztüre Holdig Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Öztüre, Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan ve işadamları katıldı.


40 MİLYAR EURO YATIRIMLA KURULACAK


LM Wind Power 17 hektarlık alan üzerine kuracağı 15’inci yeni fabrikanın sembolik temel atma törenini gerçekleştirdi. Dünya standartlarında yüksek teknolojiyle rüzgar tribün kanadı üretecek firma 40 milyon Euro yatırım ile kurulan fabrikada 450 kalifiye eleman çalıştıracak.


BOBSİ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yurtsever, rekabetin çok kuvvetli olduğu global pazarda dünyada öncü firmadan birini bölgeye getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yurtsever, "Çevreci bir yatırım ile bölgeyi endüstri merkezi haline getirip sadece Bergama’ya değil bölgesel gelişmeye de katkı sağlamış olacağız" dedi. LM Wind Power endüstrileşmeden sorumlu Başkan Yardımcısı Ben Malefijt ise bölgenin lojistik anlamda önemli avantajlar sunduğunu ve bunlardan faydalanmak istediklerini ifade etti. Malefijt, "Firma olarak bölge halkıyla bir dayanışma içinde çalışarak üretimlerimizi gerçekleştireceğiz. 2017 yılının ortalarında üretime geçmeyi planlıyoruz. Yıllık kapasitemiz 500 MW olacak ve 2GW üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Bilgilendirme sonrası ise tesisin inşaa edileceği alanda temsili olarak kurdele kesildi ve ilk kazma vuruldu. Tören sonrası konuşan OSB Bölge Müdürü Burak Akgün tüm imkanların seferber edilerek altyapı çalışmalarının devam ettirildiğini, emeklerinin bu şekilde meyve verdiğini dile getirdi.


Milliyet


Geri Dön