25 / 04 / 2024

Logipark Tuzla'da 105 milyon dolara kuruluyor!

Logipark Tuzla'da 105 milyon dolara kuruluyor!

Türkiye'nin lojistik şirketlerini biraraya toplayan ilk lojistik parkını 105 milyon dolara kuruluyor



Kariyer.net, Sigortam.net gibi internet sitelerinin sahibi olan AccessTurkey Capital Group, Tuzla'da 250 bin m2 alanda Türkiye'nin lojistik şirketlerini biraraya toplayan ilk lojistik parkını kuracak. 9 firmanın yer alabileceği bu park için perakendeden otomotive yerli ve yabancı 250 şirketten talep alan proje, 2011'de tamamlanacak. Şirket, Hadımköy, İzmit, Bursa ve Mersin'de 375 milyon dolar yatırım yaparak ‘lojistik park zinciri' kurmayı planlıyor

Kariyer net, sigortam.net gibi internet sitelerinin sahibi olan, borsa da ise 1999'dan beri hisse senetlerine yatırım yapan AccessTurkey Capital Group, Türkiye'deki lojistik şirketlerini bir araya toplayan ilk ve en büyük lojistik parkını kurma hedefiyle gayrimenkul sektörüne girdi. Tuzla'da 250 bin metrekare alanda, tek çatı altında 121 bin metrekare kapalı alana sahip olacak projenin en önemli özelliği, genellikle eski fabrika binalarının depo olarak kullanıldığı İstanbul'un en büyük lojistik depolama alanı olması... Projeyi 105 milyon dolarlık yatırımla kuracaklarını söyleyen AccessTurkey Capital Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Say, “Türkiye'de böyle bir lojistik parkı yok, şirketler fabrika alanlarını depo olarak kullanıyor ya da kendilerine ait en fazla 30 bin metrekare olan depo alanları bulunuyor. Ekonominin ve ticaretin büyümesinin yanı sıra, alışveriş merkezlerinin çoğalmasına paralel olarak perakende sektörüne hizmet veren şirketlerin iş hacimlerinin artması da depolama ihtiyacını daha çok gündeme getiriyor” diye konuştu.

ABD'li JER'le başladı
Tuzla'nın havaalanı, karayolu, demiryolu ve limanlara yakınlığına dikkat çeken Say, “Projenin İstanbul'a yakınlığı büyük bir avantaj yaratıyor. Etrafında 12 organize sanayi bölgesi, 6 liman var” dedi. 8 blok, 11 bağımsız bölüme sahip Logipark'ta 7-9 arasında firmanın yer alabileceğini ve depoların büyüklüğünün 7 bin ile 25 bin metrekare arasında değişeceğini anlatan Say, “Depoların yanında şirketler bin ile 2 bin metrekare arasında değişen A sınıfı ofislere de sahip olabilecek. Depolara perakende, ilaç, otomotiv, gıda, dayanıklı tüketim ve endüstriyel alanda yerli yabancı 250 firmadan talep geldi. Yabancı bir lojistik firması 30 bin metrekarelik yer kapattı. Dayanıklı tüketim, teknoloji ve otomotiv alanında Türkiye'ye ilk kez gelecek firmalarla şimdiden anlaşıldı” diye konuştu.

Logipark projesine Amerikalı lojistik şirketi JER ile 2007 yılında başladıklarını söyleyen Say, şöyle devam etti: “Yabancı ortağımızla 2007 yılında lojistik parklar portföyü oluşturmak için 250 milyon euroluk ortaklık anlaşması imzaladık. Bu ortaklığın ilk ayağı Logipark Tuzla projesi olacaktı. Ancak 2008 ve 2009 yıllarında devam eden kriz döneminde ortağımızın gelişmekte olan pazarlardaki yatırımlarını durdurma kararını almasını takiben 2009 yılı sonu itibarıyla projenin tamamını devraldık. Krizi fırsata çevirdik.”

Londra'da 30 MİLYON Türkiye'de 4.5 mİlyon m2 depo alanI var

Logipark'In Uluslararası A sınıfı depo standartlarına uygun olarak inşa edildiğini dile getiren AccessTurkey Capital Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Say, “İstanbul'da yaklaşık 4.5 milyon metrekare depo alanı var. Bunların sadece 1 milyon metrekaresi A sınıfı depolardan oluşuyor. Londra ve Paris'te ise A sınıfı depo miktarı 30 milyon metrekare, İstanbul'un ticaret hacmi bu şehirlere göre çok daha fazla. Bu anlamda Logipark'ın önemli bir ihtiyacı karşılayacağını umuyorum” diye konuştu. Logipark'ın 88 bin metrekarelik 4 ana bölümünün yani inşaatın yüzde 70'inin Ağustos ayında tamamlanacağını belirten Say, “8 bölümden oluşan Logipark'ın birinci etabını oluşturan 4 bölüm, Ağustos ayında, diğer bölümler ise 2011 yılı içinde tamamlanacak” dedi.

Lojistik maliyetini yüzde 30'a varan oranda düşürüyor

LogIpark'ta klasik depolarda 5-6 metre olan yükseklik, net 11.7 metre. Yükseklik ise depoların verimliliğinin en önemli ölçülerinden biri olarak tanımlanıyor. Projede her 1.000 metrekarede bir de teleskopik rampa yer alıyor. Böylece kamyonlar yanaştığında körükler indirilerek yükleme-boşaltma işlemlerinin çok hızlı bir şekilde yapılması sağlanıyor. Uluslararası standartlarda yangın söndürme, duman algılama ve tahliye sistemlerine sahip olacak Logipark'ta bütün bu özelliklerle şirketlerin lojistik maliyetleri yüzde 10 ile 30 arasında düşüyor.

Finans ve hizmet alanında yeni İnternet siteleri kuracak

Yüzde 100 Türk sermayesiyle Mustafa Say tarafından 1999 yılında kurulan Access Turkey Capital Group'un yatırımları dört farklı alanda. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören hisse senetlerine yatırım yapan AccessTurkey Yatırım Fonu'na sahip olan grup, bünyesinde bulunan iLab Holding ile Kariyer.net, Sigortam.net, SteelOrbis, ChemOrbis internet şirketlerinin de sahibi. Şirketin Gittigidiyor.com'da yüzde 18'lik hissesi bulunuyor. Grubun ayrıca, özel sermaye fonu olarak otomotiv sanayinde faliyet gösteren ve ticari ve hafif ticari araçlara makas tasarım ve üretimi yapan Olgunçelik şirketi de yer alıyor. Grup, finans ve hizmet alanında 4-5 yeni internet sitesi kurmayı hedefliyor.
NİHAL YUVACAN / VATAN


Geri Dön